Hogyan válassz étkészletet? Tippek és tanácsok
Egyetlen konyha sem létezhet étkészlet nélkül. A tányérok, poharak, bögrék és evőeszközök olyan alapdarabok, melyeket minden nap használunk, így cseppet sem mindegy, mely termékek mellett tesszük le a voksunkat. De hogyan válasszuk ki a megfelelő étkészletet? Segítünk!
A konyha stílusa
A konyhában – akárcsak a lakás többi részében – az összhangra kell törekedni. Az étkészlet hiába nincs folyton szem előtt, úgy mint egy bútordarab vagy falikép, viszont jó, ha mégis illik a konyha stílusához. Hiszen így a szépen terített asztal is tökéletesen passzol majd az összképhez, vendégeid számára pedig egyből világossá válik, hogy nem vagy híján a kifinomult ízlésnek.
Ha tehát modern, minimalista konyhád van, akkor jöhetnek a sima, vagy szolid mintával ellátott, ugyancsak modern, szögletes formájú tányérok. Ha viszont a berendezés inkább régies, vintage stílusú, ahhoz sokkal jobban illenek például a kerek, színes virágmintás, bohém megjelenésű tányérok. Ne kapkodd el a vásárlást, nézz körül alaposan, amíg meg nem találod a tökéletes étkészletet!
Egységben az erő?
Bár a legegyszerűbb megoldás, ha egy teljes étkészletet vásárolsz, de ha nem találsz olyat, ami maradéktalanul megfelel az ízlésednek, akkor vedd a kezedbe az irányítást és állítsd össze a sajátod! Ma már számos üzletben – például a Gasztronagykernél is – egyesével is vásárolhatsz porcelán tányérokat, így nem kell egy meghatározott darabot tartalmazó készlettel beérned, hanem a kedved szerint válogathatod össze a saját szettedet!
Az étkészleted így kreatív, változatos és egyéni lehet, a darabokat pedig kedvet szerint variálhatod az terítékben: játszadozz a színekkel, formákkal, így az asztal sokkal mutatósabb és izgalmasabb lesz!
Mindennapok kontra ünnepek
Nagyanyáink idejében még az volt a természetes, hogy külön volt egy étkészlet a hétköznapokra és külön egy az ünnepi alkalmakra. Ez utóbbit használaton kívül a vitrinbe vagy a szekrénybe zárva tárolták, amikor pedig előkerült, akkor úgy vigyáztak rá, mint a szemük fényére, hiszen ez volt a szebb és értékesebb étkészlet a háztartásban.
Míg a hétköznapi tányérok sima egyszínűek voltak, addig az ünnepiek általában mintásak, díszes arany szegéllyel.
Ma már ez a hagyomány egyre inkább kikopik, sokaknak egyetlen étkészletük van, amit minden alkalomra használnak. Persze ennek megvan az a veszélye, hogyha eltörik belőle néhány darab, akkor már nem marad elég ahhoz, hogy minden vendégnek jusson, és az ünnepi asztal egységes legyen.
Ha találsz egy szép, strapabíró anyagból készült étkészletet, akkor használd bátran minden egyes nap, főleg ha kicsi a konyhád és egyszerűen nincs helyed két komplett szett számára. Ilyenkor praktikussági okokból is célszerűbb egyetlen készletet tartani.
Ha viszont a hagyományok híve vagy, emellett elég nagy tárolóhellyel rendelkezel, akkor bátran ruházz be egy ünnepi étkészletbe is, amivel elkápráztathatod vendégeidet!