A rum készítésének műhelytitkai
Melyek azok a lépések, amelyek a rum készítésének folyamatát meghatározzák? Milyen műhelytitkokkal jó tisztában lenni akár az érdekesség kedvéért is? Bárkinek, aki szívesen kortyol ebből az italból, izgalmasak lehetnek ezek a kérdések.
Szerencsére nem is kell messzire menni a válaszokért. Elég lesz pusztán ennek a bejegyzésnek a figyelmes elolvasása. Lássuk tehát, hol és miként történik ez a finomra hangolt folyamat.
Milyen földrajzi területekhez lehet kötni a rum készítésének mesterségét?
Élre kívánkozik ebben a tekintetben a Karib-térség említése. Ebben a régióban külön jeleskedik Kuba, Jamaica, Puerto Rico és a Virgin-szigetek. Hogy miért? Egyrészt, itt a cukornád gazdagon terem, másrészt több száz éve művelik errefelé a mesterséget, és még a trópusi éghajlat és a páratartalom is kedvező.
Ezzel együtt az iDrinks webáruház rum választékában is lehet találkozni Dél-Amerikából származó darabokkal. Ebben a régióban Kolumbia, Venezuela és Guyana területe számít fontosnak.
Közép-Amerikában, azon belül Costa Ricában és Guatemalában is szép számmal akadnak olyan üzemek, ahol ennek a csodás nedűnek az előállítása a fő tevékenység. Sőt, még Európában, főként Spanyolországban is akadnak minőségi munkát folytató egységek.
Milyen lépései vannak a rum készítésének?
A folyamat nulladik lépése a cukornád betakarítása. Amikor ez megtörténik, utána darálással és préseléssel nádcukorlevet nyernek ki. Ezt követi a forralás, aminek a célja eltávolítani a benne lévő nedvesség nagy részét.
Speciális technikával hevítik, illetve hűtik a levet. Ennek hatására cukorkristályok csapódnak ki, aminek a leszűrése után barna cukor lesz az eredmény. A lényeg az lesz, ami a forralás után megmarad.
Ez nem más, mint a melasz. A speciális fekete, sűrű, magas cukortartalmú massza. Ez fog menni az erjesztés fázisába. A minél inkább kontrollált és finomra hangolt erjesztés a rum gyártásának meghatározó eleme. Itt fog eldőlni, hogy milyen lesz az ital végleges íze és illata.
Még néhány döntő jelentőségű lépés a kifogástalan eredményhez
Még az erjesztés szakaszához fontos hozzátenni, hogy ennek a lépésnek az ideje, a hőmérséklete, valamint az élesztő típusa egytől egyig hozzájárulnak ahhoz, hogy az elkészült ital egyedi ízvilággal rendelkezzen.
Amikor ez a fázis sikeresen lezárul, a nedű a lepárlás folyamatán fog végigmenni. Ha szükséges, akkor többszöri lepárlást is alkalmaznak. Hogyha ezt a lépést is abszolválták, akkor a kész italt végül hordókban érlelik tovább.
Ezzel még nincs kész a produktum. Ugyanis desztillált vízzel hígítják annak érdekében, hogy a kívánt alkoholfokot precízen el tudják érni. Innentől kezdve pedig nincs más hátra, mint a palackozás, majd pedig a gondos munkával elkészült ital lelkes kortyolása.