accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Finnország a 4 évszakos úti cél: mikorra tervezzem az utazásom?

kristofeszter /

Mesébe illő fenyőerdők, gyönyörű tavak és a sarki fény látványa várja azokat, akik Finnországot tűzik ki úti célként. Északi elhelyezkedése miatt a tél a leghosszabb évszak az országban, ilyenkor vár Lappföld, a sífutás és a korcsolyázás, míg pl. az északi fény tipikus előfordulási ideje az őszi es a tavaszi napéjegyenlőségre tehető. Bár a nyár rövid, de a június közepétől augusztus közepéig tartó időszak ideális a túrázáshoz, hajózáshoz, városnézéshez, vagy éppen a világítótornyok felfedezéséhez. Az országot minden évszakban másért szeretjük igazán, ezért is mondogatjuk, hogy Finnország tökéletes 4 évszakos úti cél. Mikorra tervezd az utazásod és milyen élmények várnak? Máris mutatjuk!

Finnország a 4 évszakos úti cél – repülj az élmények karjába!

Miért választanád más módját az utazásnak, ha Finnország Budapesttől csupán 2-2,5 órás távolságra fekszik repülővel?

A Finnair járatai nem csak a pontosságról, de a kedves fedélzeti kiszolgálásról is híresek. A légitársaság útvonalhálózatában megtalálhatók olyan népszerű úti célok, mint  Helsinki, Stockholm, Tallinn vagy a finn Lapföld. A légitársaság napi 2 járatot üzemeltet Budapestről Helsinkibe, de átszállással közel 20 további finn reptérre is foglalhatsz. A fedélzeten mindenképp próbáld ki az ingyenesen kérhető áfonyalét!

Téli élmények Finnországban

Ha nem riadsz vissza az olykor -20-30 fokos hidegtől, a hótól, és a rövid nappaloktól, emellett még a téli sportokat is szereted, Finnország mindenképpen kerüljön fel a listádra. A hagyományos szánkózás mellett sífutásra, hószános motoros szafarira, fagyos kanyon és vízesés túrára, husky szánkó kalandra, és akár jégtörő hajóútra is jelentkezhetsz. Szereted a rénszarvasokat? Kipróbálhatod, milyen a rénszarvasos szánhúzás, felkereshetsz egy rénszarvasfarmot, vagy akár a Mikulásfalut is bebarangolhatod. Élvezd az egész napos sarkvidéki élményeket, és legközelebb már biztosan nagyobb társasággal utazol Finnországba. Ki ne vágyna vissza a csodás havas birodalomba?

Ne hagyd ki a finn karácsonyt!

Tudnod kell, hogy az év legsötétebb időszaka a december. Ilyenkor jó esetben délelőtt fél 10-10 körül kezd világosodni és délután kettőkor már el is köszönhetsz a naptól. Ez azonban nem zavarja meg azt a tényt, hogy Finnországban decemberben a karácsonyé a főszerep, érthető, hogy ez az időszak a klasszikus turistaszezon. A forralt bor és a mézeskalács illata, a rénszarvasok és társasága és a csengőszó minden korosztály számára felejthetetlen karácsonyi ünnepet ígér.

Tipp: Arra azért készülj, hogy decemberben akár -20-25 fok is lehet, de az igazi fagyok januárban mutatják meg magukat.

Mit tartogat számodra a finn tavasz és ősz?

Túlzás lenne azt állítani, hogy Finnországban egy parányit is hasonlít a tavasz a hazai tavaszhoz. A finneknél ugyanis márciusra a nappali órák száma jelentősen megugrik, enyhül a hideg és sokat süt a nap, a hóolvadás időszaka azonban csak április végére, május elejére tehető. Az ősz is igen rövid, hiszen szeptemberben már beköszöntenek az első talajmenti fagyok, Rovaniemi környékén pedig októberben szokott megérkezni az első hó. Ha tehát igazi havas kalandokra vágysz, nem kell a leghidegebb telet választanod a finnországi úthoz. Bátran elindulhatsz tavasszal és ősszel is.

Tudtad? Szeptember a ruska hónapja. A finnek ruskának nevezik azt az időszakot, amikor a zöld falevelek sárga, vörös és rozsdabarna színekbe öltöznek. Ha látni szeretnéd a finn ősz legszebb arcát, szeptemberre érdemes időzíteni az utazásod.

A tavaszi átlagos hőmérséklet -15 és +15 fok között mozog, míg az őszi átlagos hőmérséklet +5 és +15 fok közé tehető.

Öleld magadhoz a híres északi fényt!

Ha szívesen magad mögött hagynád a város fényeit, hogy a sarki fény nyomába eredj, ezt a programot neked találták ki. Mit érdemes tudni az északi fény túrákról? A sarki fény természetes jelenség, ezért nem garantálható. Erős sarki fény havonta többször is előfordulhat, de néha bizony elég kicsi, és az erős színek csak a kamerán keresztül láthatók. A sarki fény túrákat a hosszú időtartam (5-10 óra) és a hideg időjárás miatt inkább felnőttek és kamaszok számára ajánlják. Nem lesz hozzá másra szükséged, mint meleg, kényelmes öltözetre, meleg cipőre és útlevélre vagy személyi igazolványra.

Nyári programtippek Finnországban

Ha a finneknél töltenéd a nyár egy részét, garantáltan nem kell a 40 fokos kánikulától tartanod. Éppen ezért egy finnországi utazás mindenképpen jó választás azok számára, akik színes programkínálatra vágynak a pihenésük alatt, de a legkevésbé sem szeretik a hőséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy Finnországban nincs nyár. Sőt, ilyenkor lehet igazán nagyokat túrázni, kempingezni, csónakázni, kerékpározni, horgászni vagy éppen hajózni.

Finnországot az ezer tó országának is nevezik, de az országban valójában több tízezer gyönyörű tó és sziget található. Igazán szerencsés az, aki Finnországot tűzi ki úti célként, hiszen a +15 és +25 fok közötti átlaghőmérséklet tökéletes a tavak és szigetek felfedezéséhez. Augusztus végétől pedig kezdődhet az északi fény vadászata.

A kedvenc programod a városnézés?

Olyan utazást tervezel Finnországba, ahol a városnézés kapja a főszerepet? Válassz nyugodtan évszakot az alapján, hogy milyen hideghez szeretnél/tudsz igazodni, esetleg milyen programokra vagy kíváncsi. A kínálat igen színes, de adunk néhány tippet, ami biztosan meghozza a kedved az utazáshoz.

  • Helsinki a Balti-tenger partján fekszik, híres nevezetességei közé tartozik az 1830 és 1852 között épült helsinki székesegyház, a szenátus régi épülete, a Helsinki Egyetem központi épülete, a Sibelius-emlékmű és a Suomenlinna tengererőd, utóbbi az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.
  • Porvoo Finnország második legrégebbi városa, amely Helsinkitől nem messze fekszik. A csodás óvárosáról ismert város népszerű látnivalói a középkorból származó, jól megőrzött piros faházak a Porvoo folyó két partján.
  • Åland a Botteni-öbölben található, ideális választás azoknak, akik szeretik a várlátogatásokat, hiszen itt áll a Kastelholmi vár, az egykori középkori erődítmény. Ha nem szívesen mondasz nemet a kulináris kalandokra, az Åland-szigetek helyi ízeit is bátran teszteld.
  • Rauma óvárosa a világörökség részeként szűk, kanyargós utcákkal és több mint 600 történelmi épülettel rendelkezik, a Sammallahdenmäki bronzkori temetkezési hely pedig szerepel a UNESCO világörökségi listáján.
  • Rovaniemi városa Lappföldön található, legtöbben arról ismerik, hogy a Mikulás hivatalos otthonaként tartják számon. Ha karácsonykor érkezel Finnországba, a város központjától nyolc kilométernyire található Santa Parkban találkozhatsz a Mikulással is.

Most, hogy már tudod, melyik évszak milyen programokkal vár Finnországban, nincs más dolgod, mint jegyet foglalni a Finnair egyik járatára, és irány Európa egyik legtöbb érdekességet tartogató országa!

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok