accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Lisszabonban, térképpel!

lanymajom /

Lisszabon szerintem az egyik legfantasztikusabb hely Európában, mivel egy olyan egyedi hangulat jellemzi, amivel máshol nem igazán találkozhatunk. A csempékkel díszített házak és templomok, a különleges „lift”, azaz dombtetőre közlekedő villamosok, a lélegzetelállító panorámával rendelkező városi kilátópontok és tetőtéri bárok, a különböző mintákat ábrázoló macskakövek, a finomabbnál finomabb péksütemények, a magas színvonalú utcai művészetek és még naphosszat sorolhatnám azokat az érdekességeket, melyek különlegessé varázsolják ezt a csodálatos várost. De persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy Lisszabon a lendületes, kozmopolita jelene mellett hatalmas történelemmel is rendelkezik, hiszen alapjait még Rómánál is hamarabb fektették le. A Lisszabonba utazóknak most összeszedtük a legérdekesebb látnivalókat, melyeket akár pár nap alatt is fel lehet keresni. Nagyon nehéz dolgunk volt a lista összeállításánál, hiszen a portugál fővárosban akár heteket is eltölthet az ember úgy, hogy minden nap valamilyen új látványosságot ismer meg.

1. Miradourok

Ha Lisszabonra gondolok, akkor legelőször a kilátók, azaz portugálul a „miradourok” jutnak az eszembe. Mivel a város egy dimbes-dombos területen fekszik, így szinte mindegy is, hogy melyik részén vagyunk, hiszen minden egyes magaslati pontról gyönyörű panoráma tárul elénk. Több napot is el lehetne azzal eltölteni, hogy felkeressük az utazási oldalak által legszebbnek kinevezett 30 miradourot és mindegyiken eltöltünk pár percet, hogy kiélvezzük a látványt. Ha valaki netán vállalkozna erre a kihívásra, akkor ennek az oldalnak a felkeresését és áttanulmányozását ajánljuk. Számomra az abszolút kedvenc a katedrális és a vár között félúton található Miradouro de Santa Luzia.

2. Katedrális

A 12. században, a mór uralkodás után egy mecset helyére épült Sé katedrális a város legrégebbi temploma. A katedrális eredetileg román stílusban épült, de e mellett számos másik építészeti stílus jegyeit is őrzi, mivel a történelem során a földrengések és háborúk miatt rengetegszer szorult renoválásra, átépítésre. A történelem iránt érdeklődők feltétlenül váltsanak jegyet a katedrális kolostorkertjébe, hogy megtekinthessék a nem rég feltárt i.e. 800-ból származó föníciai eredetű maradványokat illetve a katedrális római- és a korábbi mecset alapjait.

Sé katedrális

3. Szent György vár

A várdombon legelőször a rómaiak hoztak létre egy erődítményt, melyet a 10. században a mórok királyi rezidenciává építettek át. A várat I. Alfonz, az első portugál király az észak európai keresztes vitézek segítségével a második keresztes hadjárat alkalmával hódította el a móroktól, majd később a portugál királyok székhelye lett. Nevét Anglia védőszentjéről, Szent Györgyről kapta az 1371-es angol-portugál paktumra való megemlékezésként. A várba nem csak a történelmi emlékekért, de az óvárosra nyíló csodálatos panorámáért is megéri felmenni.

Lisszabon vár

4. Szent Jeromos-kolostor

Az UNESCO világörökség részét képező Szent Jeromos-kolostor a mánuel építészeti stílus egyik kiemelkedő alkotása. A mánuel stílus Portugáliában sajátos, a korai reneszánsz egyik változata, gótikus és mór elemekkel, mint például gyönyörű kőfaragásokkal keveredve. Vasco da Gama és legénysége a kolostorban töltötte az éjszakát, mielőtt elindultak az Indiába tartó felfedezőútra, majd végső nyugalmára is itt helyezték el. Az 1500-as évek elején a kolostor felújítását I. Mánuel király a kelettel való kereskedelemből befolyó adóból, évi 70 kg aranyból finanszírozva kezdte el, a munkálatok pedig 100 éven keresztül tartottak. A templom, a közelben lévő Belém-toronnyal és a felfedezők emlékművével együtt a portugáliai felfedezések korát szimbolizálja.

Szent Jeromos-kolostor

5. LX factory

Lisszabon egyik eldugott szegletében, Belém és a belváros között, egy korábbi szövetgyár komplexum épületében található a város művész negyede, az LX factory. Érdekes élményben lehet része az ide látogatóknak, hiszen egy ipari környezetben ismerhetik meg a fiatal portugál képzőművészek, divat-, reklám-, kommunikációs- és zenei szakemberek, építészek vagy start up cégek mindennapjait. Aki szereti a hasát annak is megéri ide ellátogatni, hiszen a helyi fiatalok szerint itt kapható a város legjobb csoki tortája.

A kép forrása: Google Street View

6. Bairro Alto

A Bairro Alto, azaz a felső negyed a 15. század virágzó kereskedelme és gazdasági fejlődése által megindult népességnövekedés miatt jött létre. A negyed középkori szűk kis utcáit érdemes nappal és éjszaka is felkeresni, mivel a két napszakban két, teljesen különböző arcát lehet megismerni. Míg napközben a Bairro Alto a nyugalom szigete, ahova csak egy-két turista téved be, addig éjszaka egy szabadtéri buli helyszínévé válik. A helyi lakosokra figyelemmel a buli éjfél körül abbamarad, de aki nem szeretné ekkor befejezni az éjszakát, az a Cais do Sodré vasútállomás környéki szórakozóhelyekre tud átmenni.

Bairro Alto

7. Eduardo VII park

Lisszabon második legnagyobb parkja VII. Eduárd brit királyról kapta a nevét, aki 1903-ban, annak érdekében látogatott el a portugál fővárosba, hogy továbberősítse a két ország közötti kapcsolatokat. A park területén belül található egy egzotikus növényekkel teli melegház és az Estufa Fria nevezetű üvegház is, ahol hangulatosan elrendezett trópusi növények, tavak, több féle pálmák és kaktuszok között lehet sétálgatni.

Eduardo VII park

8. 28-as villamos

Aki csak pár napra érkezik a városba, ezért egy hop on – hop off buszjegy vásárlásán gondolkozik, annak most ajánlok egy sokkal gazdaságosabb és autentikusabb lehetőséget. A 28-as, normál tömegközlekedési eszközként funkcionáló, hangulatos, fából készült villamos egy hatalmas kört tesz a városban, szinte minden nevezetesség mellett elhaladva. Egy 24 órás tömegközlekedési jegy, ami minden egyéb tömegközlekedési eszközön, mint például a „lift” villamoson is felhasználható, szinte fele annyiba kerül, mint a turistabusz. Ha elkerülnéd a turista áradatot és a zsebeseket, akkor érdemes korán kelni, így elsőként élvezve az utazást.

28-as villamos

9. Santa Justa lift

A liftet Raoul Mesnier de Ponsard, az Eiffel-tornyot megalkotó Gustave Eiffel egyik tanítványa tervezte annak érdekében, hogy megkönnyítse a közlekedést az alacsonyan fekvő Baixa és a magasabban elhelyezkedő Carmo tér között. A lift manapság már a turisták körében is egyre népszerűbb, hiszen hatalmas sorok szoktak kígyózni a bejárat előtt, ezért felkeresésére érdemes a kora reggeli órákat kihasználni. A lift egyszerre csak 29 embert tud szállítani, viszont mindenképp megéri a várakozást, hiszen a kilátásban itt sem kell majd csalódni. Mivel a lift a helyi tömegközlekedési hálózat részét képezi, ezért nem érdemes a helyszínen, többszörös áron jegyet váltani, hanem inkább egy előre vásárolt napi-, vonal- vagy zapping típusú jeggyel kell felkészülni.

Santa Justa lift

10. Ócenárium

A lisszaboni ócenárium, Európa legnagyobb fedett akváriuma 450 faj 16.000 fajtájának ad otthont, többek között pingvineket, sirályokat és egyéb madarakat, vidrákat, rájákat, cápákat, tengeri csikókat és egyéb csontos halakat, rákféléket, tengeri csillagot, korallokat, polipot, tintahalat, kétéltűeket, medúzát láthat, aki kiváltja a belépőjegyet. Az ócenáriumot és környékét leginkább a gyerekes családoknak ajánlom, hiszen a nagy tereknek köszönhetően itt nem érezni annyira a városi nyüzsgést és rengeteg olyan program közül választhatnak, ami biztos, hogy elnyeri a gyerekek tetszését. Itt található Európa leghosszabb, 12,3 km hosszú hídja is.

ócenárium

Bankkártyával Lisszabonba?

Én belföldön és külföldön is jobban szeretek bankkártyával fizetni, mint készpénzt használni, hiszen nemcsak gyorsabb, de egyszerűbb és kényelmesebb is, ezért ahol tudok, ott a Mastercard kártyámmal fizetek. Lisszabonnak ilyen téren egyetlen hátránya van, hogy a tömegközlekedési automatákból csak portugál bankkártyával tudunk jegyet vásárolni. Az Uber viszont elérhető Lisszabonban, ahol természetesen használhatjuk a bankkártyánkat.

A legtöbb szálláson, étteremben, múzeumban, az Ócenáriumban gond nélkül működik a kártyás fizetési rendszer. Portugáliában az éttermekben nem szokás borravalót adni, úgyhogy ezért se érezzük rosszul magunkat, hogy kártyával fizetünk. Mielőtt éttermet választunk, érdemes az ajtón megfigyelni a kártyaelfogadó-helyre utaló matrica meglétét, vagy esetleg a személyzettől érdeklődni. A nagyon pici, szűk kis utcákban elrejtett kávézókban, bárokban általában csak készpénzt fogadnak el, de a forgalmasabb helyeken Mastercard és a Maestro kártyánkat is használni tudjuk.

A külföldi bankkártyahasználatról további tippek és trükkök ezen az oldalon érhetőek el.


A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről

1. metró
Indulás: 6-9 percenként
Utazási idő: 25-30 perc
Menetrend információért kattints ide.
Jegyár információért kattints ide.

(Tipp: Aki napi 5-nél kevesebbszer fog tömeg közlekedni, annak nem a 24 órás, hanem a zapping típusú jegyet ajánljuk, mivel ezzel a jeggyel olcsóbban lehet utazni, mint a normál egy útra szólóval és nem csak a város határain belül, hanem a helyközi vonatokon is fel lehet használni)

2. 705, 722, 744, 783 és a 208-as éjszakai busz
Ezeken a buszokon maximum egy kézipoggyász szállítható, ennél eltérő esetben a metrót vagy az Aerobust kell használni.
Indulás: ritkábban, mint a metró
Menetrend információért kattints ide.
Jegyár információért kattints ide.

3. Aerobus
Indulás: a belvárosba 20 percenként
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.


A cikk létrejöttét a Mastercard támogatta. 

Ajánlatok