accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Különleges nyakbaakasztót kérhetnek az utasok a budapesti repülőtéren

utazomajom /

A világon minden hatodik ember valamilyen fogyatékossággal él, amit azonban kívülállóként nem mindig könnyű észrevenni. A Budapest Airport idén több olyan kezdeményezést indított a repülőtéren, amelynek célja, hogy a rejtett fogyatékossággal elő emberek utazását kellemesebbé és nyugodtabbá tegye: csatlakozott a világszerte ismert, rejtett fogyatékosságot jelző Napraforgó programhoz és dedikált várakozóterületet hozott létre a külső ingerekre kiemelten érzékeny utasoknak.

Az asztma, az autizmus, a Crohn-betegség vagy éppen a diszlexia jelei egy kívülálló számára nem egyértelműek, de a leghétköznapibb helyzetekben is kiemelt figyelmet, segítséget és empátiát igényelhetnek. A Budapest Airport a láthatatlan fogyatékossággal élő utasok támogatása érdekében csatlakozott a nemzetközi rejtett fogyatékosságot jelző Napraforgó programhoz (Hidden Disabilities Sunflower, röviden HDS), amelynek keretében a vállalat felkészítette az utasforgalmi területen dolgozó munkatársait a napraforgót viselő utasok felismerésére, hozzásegítve őket a nyugodt repülőtéri élményhez. Az érintett utasok napraforgó kitűzővel vagy nyakbaakasztóval jelezhetik láthatatlan fogyatékosságukat, a repülőtér munkatársai pedig megkérdezik őket, hogyan segíthetnek, majd támogatást, megértést, több időt és kedvességet nyújtanak nekik.

Az utasok már a repülőjegy vásárlása során jelezhetik, ha speciális segítségre, például egészségügyi szakember kíséretére van szükségük a repülőtéren. Amennyiben kíséretet nem igényelnek, de bizonyos repülőtéri folyamatok esetén kiemelt figyelemre, támogatásra van szükségük, fordulhatnak a személyzet napraforgó szimbólumot viselő tagjaihoz, illetve a helyszíni információs totemnél vagy az információs pultnál jelezhetik ezt, és igényelhetnek a rejtett fogyatékosságra utaló nyakbaakasztót. Ilyen kiegészítőt kérésre az Autizmus Alapítvány is biztosít a hozzájuk forduló érintetteknek.

A Napraforgó-barát repülőtérré válás mellett szeptemberben a Budapest Airport úgynevezett szenzoros szobát nyitott a repülőtér 1. utasmólóján, a gyermekjátszó szomszédságában, ahol az autizmussal vagy szenzorossággal élő, vagyis a külső ingerekre fokozottan érzékeny emberek nyugodt körülmények között készülhetnek a repülésre. Az utasok itt elvonulhatnak a terminál nyüzsgése elől, egy nyugalmat sugárzó környezetbe, ahol a berendezési tárgyak, a világítás és a hangszigetelés egyaránt támogatja a stresszmentes repülőtéri várakozást.

„A Budapest Airport számára kiemelten fontos, hogy minden utas biztonságban és kényelmesen érezze magát a repülőtéren. A Napraforgó programhoz történő csatlakozásunk és a szenzoros szoba átadása az emberek egy igen jelentős hányadának, a rejtett fogyatékossággal élő közösségnek segít abban, hogy az utazás számukra is kikapcsolódást, valódi élményt jelentsen – hangsúlyozta Szabó István, a Budapest Airport utasszolgáltatások vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: – Az elmúlt években számos lépést tettünk a fogyatékossággal élő utasok segítésére, például az akadálymentesség javításával, a vak és gyengénlátó utasok számára pedig taktilis sávok kihelyezésével és dedikált applikáció fejlesztésével. Ezen intézkedések sorához csatlakozik két új projektünk.”

Paul White, a rejtett fogyatékosságot jelző Napraforgó program vezérigazgatója elmondta: „A Budapest Airport egyértelmű elkötelezettséget tanúsít a láthatatlan fogyatékossággal élő utasai iránt azzal, hogy csatlakoztak a rejtett fogyatékosságot jelző Napraforgó programhoz és a repülőtéri személyzetet felkészítették a napraforgót viselők felismerésére, empátia és támogatás nyújtására. Az olyan inkluzív kezdeményezések, mint az új szenzoros szoba és a Napraforgó, jobban hozzáférhetővé teszik a repülőteret a fogyatékkal élő utasok számára, akár egyedül, akár családtagokkal vagy csoportosan utaznak.”

A limitált kapacitás miatt a Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy a szenzoros szobát csak akkor vegyék igénybe, ha valóban szenzorossággal vagy túlérzékenységet eredményező fogyatékossággal élnek, elősegítve ezzel, hogy a plusz szükségletekkel rendelkező utasok megfelelő környezetben tudjanak várakozni. Azok számára, akik csendes elvonulásra vágynak, vagy épp egy megbeszélést kell lebonyolítaniuk utazás előtt, négy darab, egyenként kétfős, hangszigetelt csendes fülke áll rendelkezésre a repülőtéren, amelyet szabadon igénybe vehetnek.

A rejtett fogyatékosságot jelző Napraforgó programról további információ a hdsunflower.com weboldalon érhető el.

Ajánlatok