accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A babák biztonságos utaztatása: az autóban ne kabátban üljenek!

Katya /

Sokakat foglalkoztat a kérdés: hogy utaztassák télen a gyerkőcöket? Le kell-e venni a kabátot az autóban, ha rövid útra mennek? A válasz: igen. Mutatjuk is, hogy miért!

A biztonsági gyerekülés

A biztonságos utazás alapfeltétele egy kényelmes és megbízható babaülés. Ma már a legtöbb autóba ISOFIX-es gyerekülés is beszerelhető, mely közvetlenül a kocsihoz rögzíthető. Ebből kapható többféle változat is a bababoltokban.

Aki egy igazán jó minőségűt keres, az nézzen szét a Baby Lion webáruházban! Egyik legkelendőbb termékük, a Lionelo Bastiaan 0-36 kg-os gyermekülés 360 fokban is fordítható, és kétféle bekötési módszerrel is – ISOFIX vagy TopTether – rögzíthető.

Nagyon sok jó tulajdonsága van ennek a gyerekülésnek: könnyen tisztítható, több fokozatba dönthető, továbbá párnázott és csúszásmentes vállpántokkal van felszerelve. Elöl és hátul is elhelyezhetjük a kocsiban. A speciális deréktámasz és a szűkítőbetét miatt újszülöttet is bele lehet tenni, ülve használva pedig további előnyeit is felfedezi majd a gyermek.

Miért ne kabátban utazzanak a gyerekek az autóban?

Amikor betesszük a már ülni tudó babát az autóba, felmerül a kérdés: levegyük-e róla a kabátot? Azért jobb, ha igen, mert a kicsik könnyen megfáznak. A gyerek télikabátok, vastag dzsekik melegek, és mivel a kocsiban is biztos fűtünk, hamar rájuk melegszik a ruha. Így viszont leizzadnak, és a hátuk nyirkos lesz, mire kiszállnak az autóból. Ha ezt követően bent a bölcsiben vagy oviban levetkőznek, fázni fognak.

Ám van egy kevésbé ismert oka is annak, miért ne beöltöztetve utazzanak a gyerkőcök. Több kísérletet is végeztek, amely alapján megállapították, hogy kabátban ülni a gyerekülésben rendkívül balesetveszélyes. Ez azért van, mert ilyenkor a szülők nem húzzák meg szorosra a biztonsági övet. A pufóka dzsekik, overálok miatt azt hiszik, jól be van kötve a gyerek, de valójában akár 50 km/h sebesség mellett is kicsúszhatnak a gyerekek egy ütközéskor a rögzített helyzetükből.

Mi a megoldás a problémára?

Természetesen az sem jó, ha a gyerek a kocsiban fázik meg, ezért mindenképp érdemes betakarni őt valamivel. Erre találták ki az univerzális takarót, mely a Baby Lion bababoltban szintén beszerezhető. Ez a puha és praktikus pléd kimondottan utazáshoz lett tervezve. Van benne 5 rés, amin keresztül átfűzhető a gyermekülés biztonsági öve.

A minky takaró előnye továbbá, hogy kapucnija is van, így a baba feje sem fog fázni az utazáskor. Az univerzális kétoldalú babatakarót hordozóba, babakocsiba, gyerekülésbe is elhelyezhetjük, de a csöppségek annyira fogják szeretni, hogy érdemes eleve többet venni, hogy a lakásban is legyen belőle.

Ahogy látható, a szakemberek sem javasolják, hogy kabátban utaztassuk a gyerkőcöt a hideg időben. A babatakaróba bebugyolálva rövid és hosszú úton is biztonságban érzi magát a gyermek, hisz az öv valóban szorosra állítható így. Ráadásul a pléd tökéletes anyagának köszönhetően nem fog leizzadni sem a baba, míg megérkezünk a célállomáshoz.

Ajánlatok