accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A hinta az örök kedvenc, és nem hiába

utazomajom /

A hintázás jó móka, ezt senki sem vitatja. Még felnőttként sem mindig tudunk ellenállni egy üresen álló hintának, ám a gyerekek számára a szórakozáson túl más egyéb előnyökkel is jár. Nagy szerepe van a mozgáskoordináció fejlesztésében, de még a figyelemre, az írásra és az olvasásra is jó hatással van.

A csöppségeket is megnyugtatja

A kicsik ösztönösen szeretik, ha ringatják őket, hiszen ez a mozdulatsor már ismerős, és megnyugtató számukra. Már az anyaméhben is hintáznak, így a születésük után kellemes érzéssel tölti el őket. Amint stabilan tud ülni, máris mehet a hintába a baba. Akár a játszótéren, akár otthon, csak előnyét fogja látni. Ha otthon néha elalszik a hintában, az sem szokatlan.

A titok abban rejlik, hogy a ringatás hatására a kisgyermekekben teljesen feloldódik a szorongás. Boldogsághormont, azaz endorfint szabadít fel, így lesznek kiegyensúlyozottabbak. Hétköznapokon, az óvoda, bölcsőde után jó, ha útba ejtünk egy játszóteret, hiszen bármennyire is szeret közösségbe járni a gyermekünk, a sok inger, amely napközben éri, feszültséggel töltheti el. Ezt jó levezetni egy hintázással.

A hintázás három területet fejleszt egyszerre: a mozgást, a figyelmet és a tanulási készségeket

Mivel a hintázás stimulálja az agykérget, a koncentrációt is fejleszti – hiszen az agy koncentrációért felelős területe épp itt van. Mivel könnyebbé válik az összpontosítás, nem csak a tanulás megy könnyebben, de a figyelemzavaros gyerekekre is rendkívül jó hatással van.

A kutatások azt mutatják, hogy a hintázás segítheti a gyereket a jobb osztályzatok elérésében. Hogy hogyan? Azzal, hogy serkenti a jobb és bal agyfélteke közötti kapcsolatot, amely segítségével az agy hatékonyabban tud tanulni. A kutatás szerint azok a gyerekek, akik sokat hintáztak, később könnyebben tanultak meg írni és olvasni.

A térbeli tájékozódás fejlesztését is rábízhatjuk erre az egyszerű játékra. A fent és lent váltakozó mozgás ugyanis ilyen hatással bír az agyra. Amikor már nagyobbak és képesek saját magukat lökni, az előre-hátra mozdulatsor összehangolása komoly agytevékenységet igényel, és az egyensúlyozásra is szükség van. Emellett erős izommunkát végeznek közben a gyerekek.

Hinták és „palinták”

Akár a kertben, akár a lakásban, biztosan találsz olyan típust, amely megfelel az igényeiteknek. A kisebbek a kinti színes faülőkében biztonságosan hintázhatnak. A nagyok, akik már jobban tudnak kapaszkodni, laphintán vagy kör alakú laphintán is játszhatnak. A mérleghintán pedig két gyerek egyszerre is tud hintázni.

A hernyócska hinta vagy a forgó tölcsér akkor lesz igazán népszerű, ha az idő nem engedi a kinti játékot. A függőhinta vagy a fészekhinta pedig a nagyok garantált kedvence lesz.

Ajánlatok