accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A kerítésoszlopok kiválasztásának 3 fontos kérdése

utazomajom /

Egy új kerítés építésekor nemcsak magukról az elemekről kell gondoskodni, hanem a szerkezet egészét megtartó oszlopokról is. A megfelelő alapanyag kiválasztása, a mennyiség meghatározása és a rögzítés módjának eldöntése tervezést és számolást igényel.

Nézzük is meg, mi az a 3 legfontosabb kérdés, amire mindenképp választ kell kapnunk, mielőtt belekezdünk az építkezésbe!

Milyen anyagból legyenek az oszlopok?

Egy új kerítés paramétereinek meghatározásakor az anyaghasználat mindig az elsődleges tényezők között szerepel, ez alól pedig az oszlopok sem kivételek.

Természetesen itt is több lehetőségünk van: vásárolhatunk készen kapható fa-, fém- vagy betonoszlopokat, melyekkel csupán annyi dolgunk lesz, hogy stabilan rögzítjük őket a talajba. Egyszerű és viszonylag olcsó megoldás, amely gyorsan kivitelezhető, és ha szükség van rá, az oszlopok a későbbiekben áthelyezhetőek. Viszont tény, hogy nem a legesztétikusabb és legtartósabb megoldás.

A másik lehetőség pedig az épített oszlopok alkalmazása. Ehhez már kőművesre van szükség, aki kőből, téglából vagy betonelemekből felépíti az oszlopokat és a lábazatot. Bár költségesebb, és a kivitelezés hosszabb ideig tart, viszont ezek az oszlopok akár 30-40 évig is stabilan a helyükön maradnak. Emiatt viszont áthelyezni sem lehet őket (maximum lebontani és újakat építeni), így kevesebb lehetőségünk van a kerítés későbbi variálására.

Ezen szempontok alapján mérlegeljünk, hogy számunkra melyik opció a kedvezőbb.

Mekkora távolságra legyenek egymástól az oszlopok?

Itt két szempontot kell figyelembe venni: a telek nagyságát és a kerítéselemek hosszát. A legjobb megoldás az, ha a készen kapható, táblás kerítések helyett egyedi hosszúságú léceket alkalmazunk, például a gondozásmentes Nívó elemeket. Az alumíniumból készült léceket ugyanis szabadon méretre vághatjuk, az acélnál pedig a megrendelés során kell megadni a kívánt hosszúságot, és fix méretre gyártva kapjuk meg az elemeket.

A kerítés ugyanis akkor mutat a legjobban, ha az oszlopok az egész telken egymástól egyenlő távolságra helyezkednek el. Ha azonban szabványméretű kerítéstáblákat használunk, akkor lehet, hogy nem jönnek ki pontos értékek, és vagy minden táblából le kell vágni, vagy lesz egy olyan pont, ahol az oszlopok nem a többivel megegyező távolságban helyezkednek el.

De amennyiben egyedi méretű kerítéselemeket használunk, akkor nem lesz ilyen gond, hisz a lécek igazodnak az oszlopokhoz, nem pedig fordítva.

Hol lesz a kapuk helye?

A tervezés során nem szabad megfeledkezni a kapukról sem. Célszerű a kerítéshez hasonló stílusú darabokat választani, például Nívó kerítéshez a gyártó kapuit, amelyek ráadásul azonos színválasztékban érhetőek el, és ugyancsak egyedi méretben rendelhetőek.

A kiskapu esetében nagyjából 1,5 méter, a nagykapunál pedig minimum 3, maximum 4,5 méternyi távolsággal érdemes számolni. Ezeket az értékeket is kalkuláljuk bele az oszlopok távolságának meghatározásába, hogy az összkép valóban mutatós legyen.

Ajánlatok