accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A napelemes rendszerről dióhéjban

utazomajom /

Egy napelemes rendszerbe történő beruházás egészen biztosan jelentős döntés egy háztulajdonos életében, így több oldalról történő megfontolás kell, hogy megelőzze. Természetesen létezhet az is, hogy valaki csupán környezettudatos megfontolásból dönt a napelemes rendszer mellett, azonban jellemzően azért fel szokott merülni a kérdés, hogy mégis, mennyi vajon a megtérülési ideje?

Talán mondani sem kell, hogy a válasz ez esetben nem lehet egyszerű, hiszen több tényezőtől és azok egymásra történő hatásától is függ a fenti kérdésre adott helyes válasz. Mindenek előtt érdemes leszögezni, hogy a napelem egy egyébként kárba vesző energiamennyiséget fog munkába, az áramellátás, a fűtés és a hűtés érdekében, így teljesen egyértelmű, hogy minden esetben megtérülő, jó befektetés ezen a téren elköteleződni.

Sok tényezőtől függő válasz

A megtérülés mértéke nyilvánvalóan a megvásárlás és a kiépítés, valamint a karbantartás és a megtakarított áramszámla mértékétől függ. A konkrétumok meghatározásánál a Solarzone tud hathatós segítséget nyújtani, mert a fogyasztási szokások, a jelenlegi áramszámla díjak ismeretében ki tudják számítani a szükséges napelem rendszer méretét, amely már ki tudja váltani a meglévő éves áramfogyasztást.

Műszaki paraméterek sokasága

A megtérülés pontosításához olyan műszaki paramétereket is tisztázni kell, mint a panelek típusa, teljesítménye, hatásfoka. Természetesen a piacon sok gyártó, forgalmazó és építő cég is jelen van, és érdemes tájékozódni, hogy kik, milyen feltételekkel és milyen minőségű eszközöket használnak egy-egy beépítésnél.

További meghatározó műszaki kérdés a beépítés dőlésszöge. Ha ez az optimálistól eltérő, akkor mindenképpen számítani kell arra, hogy a rendszer nem fog tökéletes hatásfokkal működni. E tekintetben segítség lehet, hogy ha egy tetőn a megfelelő dőlésszöget nem lehet valamiért kialakítani, akkor esetleg szóba jöhet az alsóépületen vagy udvaron történő építés, telepítés is.

Bár Magyarország nem tartozik a nagy területű országok közé, de azért még hazánkban is vannak jelentősnek mondható különbségek a napsütéses órák számában. Ezt a tényezőt is érdemes figyelembe venni a kalkuláció során, hiszen a sok napsütés egyben sok napenergiával előállított energiát is jelent.

Nem mindegy, hogyan használjuk

A fogyasztási szokásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen számít, hogy melyik napszakban milyen célra és mennyi fogyasztó működik a házban, mint ahogy az is, hogy történik-e például elektromos autó töltése, vagy szükség van-e háromfázisú áramra vagy sem. Azonban még a fentieken túl is találhatunk például olyan szempontot, mint a kiépítés során felhasznált alapanyagok, kiegészítő eszközök vagy inverter minősége.

A nem jól elkészített állványzat idővel felújítást, gyakori karbantartást igényel, a gyenge minőségű alkatrészek idő előtti cseréje pedig ugyancsak a megrendelő pénztárcáját veszi célba, megnyújtva így a megtérülési időt. További információkért érdemes ellátogatni a Solarzone honlapjára!

Ajánlatok