accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A szálláskeresés csapdái

utazomajom /

Aki elég gyakran utazgat és nem csak egy-egy napra, az tudja, hogy a repülésen (vagy bármely más módon történő utazási formán) túl a szállás szokott a legtöbbet dobni a költségeken. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen buktatókba szaladunk bele, miközben próbáljuk megtalálni a legjobb ár-érték arányú szálláshelyet.

Lássuk, melyek a leggyakoribb csapdák a szálláskeresés során!

1. A bőség zavara

Elképesztő, hogy most már mennyi féle szálláslehetőség közül választhatunk. Csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy egy egyszerű sátorhelytől az ingyenes kanapészörfözésen át, a bájos apartmanig, vagy épp a luxushotelekig melyikre csapunk le.

Ha nem tudjuk, hogy mi alapján döntsünk, akkor érdemes olyan szállás összehasonlító, vagy gyűjtő oldalakat keresni, ahol rengeteg szempont alapján szűrhetünk. Ilyenek lehetnek a trivago, booking.com, Hotels.com, stb.

hotel

2. Internet kontra valóság

Gyerekkoromban nagyon sokszor utaztunk úgy, hogy csak bepattantunk a kocsiba és az első tengerparti településen megálltunk a ’Zimmer Frei/Rent a room’ tábláknál és egyszerűen becsöngettünk. A szálláskeresés így minimális lutrit tartogatott, hiszen kijött a házinéni, körbevezetett minket és ha tetszett, amit a helyszínen láttunk, akkor kivettük a helyet.

Természetesen ez ma már egy fokkal kevésbé népszerű megoldás, egyrészről a nem kocsiutas távolságok esetében kivitelezhetetlen és nem is túl biztonságos, másrészről minek ez a fölös kör, ha a neten már minden és mindenki fent van!?

Tény azonban, hogy a honlapokra és szálláskereső oldalakra feltöltött képek és leírások nem mindig tükrözik a valóságot (finoman szólva is), így sokszor elég nehéz eldönteni, hogy azt kapjuk-e majd, amire számítunk. Ebben mindenképp segítségünkre lehet a Tripadvisor, ahol valós személyek valós tapasztalatait olvashatjuk. Érdemes persze ezt is szűrővel kezelni, hiszen mindenkinek más az igényszintje, de kiindulási alapnak szuper lehet.

3. A túl kicsi a szállás

Legutóbbi utazásunk során beleestem abba a hibába, hogy túl kicsi szállást foglaltam. Nem gondoltam volna, hogy ez gond lehet, viszont be kell látni, hogy különböző élethelyzetekben különböző típusú szállásra van szükségünk.

Az Airbnb korában már nincs határ: luxusvillától az egyszerű kis panellakásig bármit választhatunk. Mivel régi beidegződések alapján én az árat vettem szűrőnek, így lecsaptam Lisszabon vélhetően legkisebb lakására. Azon túl, hogy már nem párban utazunk, hanem családostól, a lakás nem csak, hogy nem volt bababarát, de olyan szűk sikátorban volt, hogy a babakocsi nem fért át rajta.

Alapterülete pedig alig volt 20 nm, így rém kényelmetlen és cseppet sem praktikus módon szerencsétlenkedtünk végig két éjszakát a minilakásban.

small-flat

4. A nem ’felhasználó barát’ szállás

Kicsit tovább fűzve az előbbi pontban megkezdett gondolatot, nagyon fontos, hogy a célközönségnek megfelelő szállást válasszunk. Ami egy néhány hónapos kisbabával még simán belefér, addig egy folyton jövő-menő rámoló gyerekkel már nem.

Rotterdamban például olyan szállást kaptunk, ami egy igazi hippi páré volt: biciklikerék és fénykardok a falon, szörfdeszka a szekrénynek támasztva, óriási antik tükör hetykén beállítva a sarokba. Gyakorlatilag nem volt a lakásnak olyan pontja, ahol a gyerek ne került volna életveszélybe nettó 13 másodperc alatt.

Az elképesztően szűk lépcsőről már nem is beszélek, ahová képtelenség volt egyedül felvinni a babakocsit, a bőröndünk pedig nemes egyszerűséggel nem fért át a lépcsőfordulón…Ezeket tehát előzetesen mindenképp át kell gondolni, éppígy akkor is, ha idősekkel, mozgásukban korlátozottakkal, vagy valami speciális eszközzel (mondjuk drága bicikli, amit nem hagynánk az utcán) utazunk.

5. A zárolás

Elég gyakran megesik, hogy zárolják a szállásdíjat még azelőtt, hogy átvennénk a szobánkat/lakásunkat. Majd tetőzik azzal, hogy a szálláson is elkérik annak a díját. Ilyenkor tehát kvázi kétszer fizetjük ki azt, az egyik mintegy kaucióként szolgál, a másik a tényleges ára a szállásunknak.

Ez akkor lehet nagyon kellemetlen, ha valaki nem kalkulál dupla költséggel (jogos a kérdés, hogy ’miért is tenné?!’) és az utazásra, nyaralásra szánt keret jelentős része megcsappan ezáltal. Ráadásul, a feloldástól számított 30 napja van a banknak a művelet tényleges elvégzésére, így valójában a bank ül a pénzünkön egy hónapig, mi pedig nem tudjuk azt használni.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor vagy érdeklődjük ezt meg előzetesen a szolgáltatónál, vagy számítsunk dupla kerettel, hogy ne érjen minket nagyon kellemetlenül a helyzet.

bungalló

Bármilyen típusú szállásban is gondolkodjunk, a fentiek szem előtt tartásával csökkenthetjük a rizikót. Szuperolcsó és különleges szállásokért pedig érdemes követni az Utazómajmot, hiszen nálunk jobbnál jobb szállásajánlatok is várnak!

+1 TIPP: Használd a magyar kötődésű új cozycozy univerzális szálláskeresőt, amely egyszerre keres hotelek, hostelek, vendégházak, apartmanok, nyaralók, panziók, vendégfogadók és szinte minden között, ami szállásnak minősül. A kínálatban megtalálod a legkülönlegesebbnek számító lehetőségeket is. Alhatsz jurtában a puszta közepén, a nevadai sivatagban hotelnek átalakított vonatkabinban, costa rica-i erdőben egy igazi repülőgép belsejében, vagy éppen egy fa tetején egy lombházban.

Ajánlatok