accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A zöldségek és gyümölcsök helye a táplálkozásunkban

utazomajom /

Manapság egyre többször halljuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása a legfőbb oka a különböző betegségeknek. Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök szerepe kiemelten fontos táplálkozásunkban.

Ez utóbbit nem is vonja kétségbe az emberek többsége, de a feldolgozott élelmiszerek káros hatásai fölött még mindig sokan elsiklanak. Pedig ha jól belegondolunk, logikusan levezethető, hogy miért jó, ha a zöldségekkel, salátákkal szemben minél ritkábban kerülnek az asztalra.

Az ember táplálkozása régen és ma

A szervezet egészségi állapota szempontjából elengedhetetlen a zöldség- és gyümölcsfélék beépítése az étkezésünkbe, akár a Zöldlevelecske Salátaműhely Easy Life táljaival. A salátákat, zöldségeket teljes értékű főételként fogyasztva nemcsak egészségünknek teszünk jót, de visszatérünk a hagyományos étrendhez.

A természetben élő állatok világában nem találkozunk krónikus elhízással, sem a táplálkozás minőségéből eredő egyéb betegségekkel. Ezzel szemben az emberek között ezek a típusú betegségek egyre gyakoribbak. Mi ennek az oka?

Mivel az állatok nem tudják elkészíteni saját maguk számára az eledelt, ezért a vadon élők vadásznak vagy az erdőn-mezőn fellelhető növényeket, terményeket eszik. Folyadékot pedig természetes vizekből, itatókból vesznek magukhoz. Ezzel szemben az ember elkészíti ételeit és a szükséges alapanyagokat, összetevőket. 

Miért tartják felelősnek a feldolgozott élelmiszereket? 

Az ősember vadászott, halászott, gyűjtögetett, amit elfogyasztott, az tartósítószer- és ízesítőmentes volt. Az evolúció során az emberi emésztőrendszer ennek megfelelően épült fel, étkezéseink a húson, növények termésén és zöld részén alapultak nagyrészt. Ez mindaddig így volt, míg az ipari forradalom idején az alapvető élelmiszerek tömeggyártása is megkezdődött.

Az alapélelmiszerek, mint a cukor, a fehérliszt, a só az emberek többsége számára elérhetővé vált. Az iparosodás következtében ugyanis egyre többen dolgoztak a gyárakban, ami a régimódi életvitel és konyha rovására ment. A feldolgozott élelmiszerek előnyeik – a gyors és könnyű felhasználhatóság – okán hamar népszerűvé váltak. 

Kutatások igazolták, hogy a krónikus betegségek: cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések is egyre gyakoribbak lettek.

A gyümölcsök és zöldségek alapvető szerepe 

A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma megalapozza vitaminraktárainkat. Ásványi anyagokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal látják el szervezetünket. 

Nagy szerepük van a sav-bázis egyensúly kialakításában és megtartásában, immunrendszerünk megerősítésében és a káros szabadgyökök megkötésében is. Rosttartalmukkal segítik az emésztésünket, nedvességtartalmuk hidratáltságunkról gondoskodik. 

Egyértelműen helyük van táplálkozásunkban, ezért érdemes beilleszteni a zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó ételeket az étrendünkbe!

Ajánlatok