accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mikulás diszkó és karácsonyi varázsvilág – adventi programok Berlinben

Katya /

Berlin fapadossal könnyedén elérhető Budapestről, az utazás másfél óra, télen pedig könnyű kifogni jó ajánlatokat a német fővárosba. A klasszikus látnivalókon túl pedig decemberben a karácsonyi fények és programok is csábítanak. Megnéztük hol érdemes az ünnepekre hangolódni, ha Berlinben jártok.

Karácsonyi vásárok

Berlinben rengeteg karácsonyi vásár van, 100-nál is több található városszerte, minden városrésznek megvan a saját kis hangulatos adventi forgataga. Kétségkívül azonban a leghíresebb az Alexanderplatzon található, amely egyfajta keveréke a hagyományos vásároknak, egy parti helyszínnek és egy vidámparknak. A kis fabódékban forralt bort, karácsonyi édességeket, brat wurstot, de még lángost is kínálnak. A gyerekek kipróbálhatják a körhintát és különböző vásári játékokat is. A piac különlegessége a több mint 5000 fénnyel feldíszített karácsonyi piramis, amely alsó szintjén harapnivalók kaphatók, a tetejéről pedig megnézhetjük a folyton nyüzsgő Alexanderplatzot. A felnőtteknek szórakozóhely is található a tér közepén.

Innen egy karnyújtásra található a Rotes Rathaus, azaz a városháza előtti forgatag, amely már egy picit hagyományosabb. Utcai művészek, például orgonaművészek és zenészek előadását nézhetjük meg, a faházakban kézművesek portékáiból válogathatunk. Itt található a Neptun-kút körül kanyarodó hatalmas jégpálya is és egy óriáskerék, amelyről Berlin fényekben tündöklő belvárosát szemlélhetjük. Naponta háromszor a Mikulás is feltűnik a vásárban, hogy meghallgassa a gyerekek karácsonyi kívánságait és fotózkodjon velük.

A karácsonyi vásárok közül érdemes még szemügyre venni a Charlottenburg-kastély előttit, amely már csak a háttérben lévő palota miatt is különleges. Itt található Bethlehem és körhinta is, az árusoknál pedig érdemes megkóstolni a marcipánt.

Ha egy pezsgőbb élményre vágysz, irány a modern Potsdamer Platz! A kis téren található egy 12 méter magas, 70 méter hosszú jégcsúszda, amelyben gumifánkon lehet lesüvíteni. A legtöbb bódé inkább ételeket és italokat kínál és itt is található egy, az Alexanderplatzon lévőhöz hasonló hütte. Itt a karácsonyi zene helyett német és örökzöld slágerek mennek, ha nagy a tömeg a hatalmas faasztalakon át közlekednek az emberek, miközben táncolókkal telik meg a tér, a dj mögött pedig ugyanúgy megfér egy szörnymaszk és egy kereszt is.

Amire viszont érdemes figyelni, hogy a legtöbb karácsonyi vásárban nem lehet kártyával fizetni, így ajánlott ezek látogatására készpénzzel készülni.

Ahol egész évben karácsony van

Berlin híres bevásárlósétányán, a Kurfürstendammon található a Käthe Wohlfahrt karácsonyi bolt. Itt egész évben ünnep van, bármikor válogathatsz a csodálatos karácsonyfadíszek között, legyen szó hagyományos gömbdíszekről, fa faragványokról vagy éppen modern figurákról, itt két emeleten mindenki megtalálja a neki tetszőt. A bolt közepén egy hatalmas, figurákkal teli karácsonyi piramis is található, amelyhez hasonló faragványokkal tele van az üzlet. Ezek a díszes piramisok az üzlet különlegességeinek számítanak (ehhez hasonlókkal találkozhatunk életnagyságban a vásárokban is).

Karácsonyi varázsvilág

Télen a botanikus kert is átalakul karácsonyi varázsvilággá. A Christmas Garden csodálatos fényinstallációkkal varázsolja el a látogatókat. Vannak fényállatok és díszekbe öltöztetett sétányok, andaloghatunk lézer faágak között, de otthagyhatjuk kívánságainkat a kívánságfán is. A legkülönlegesebb a fénymező és a tóra vetített mese, amelyet egy vízsugáron tükröződve nézhetünk meg.

A Christmas Garden minden nap sötétedés után nyit és egészen este 10-ig lehetünk bent. Az installációk egy jól jelölt útvonalon járhatók be, kényelmesen, forralt borozással együtt kb. két óra alatt. A felnőtt belépő hétköznap 20,50, hétvégén 22,50 euróba kerül, gyereknek 6 éves korig ingyenes.

Te mit tennél még a listára?

Ajánlatok