accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Alacsony költségvetéssel a francia Riviérán?

lanymajom /

Miközben Monacóban a kaszinó előtti téren sétáltam, elgondolkoztam azon, hogy most vajon luxusautó kiállításra jöttem vagy várost nézni. Tűzpiros Ferrarik, Rolls Royse-ok, Lamborghinik, Porschek parkoltak szépen egymás mellett, melyekkel persze másodpercenként fényképezkedett valaki. Miután véletlenül betértem a kaszinóhoz közeli plázába, ahol üvegkristály csillár világított és bőrfoteleken ülve szürcsölték a kávéjukat az emberek, akkor tudatosult bennem, hogy ez nem egy átlagos városnézés lesz.

Ez a kis mini állam, a világ második legkisebb országa a tehetős emberek játszótere. Nem hiába, hiszen a monacói hercegség a világ egyik legmagasabb egy főre eső GDP-jével rendelkezik, amelyet a kedvező adórendszerének és a turizmusnak köszönhet. Meglepő, hogy a híres kaszinóba helyieket nem engednek be, csak turisták játszhatnak. A világ országainak népsűrűségi listáján az első helyet foglalja el, lakosait pedig semmilyen jövedelmet terhelő adóval nem illeti, így a munkanélküliség szinte ismeretlen fogalom.

monaco

A luxus viszont nem csak Monacóban, hanem az egész Riviérán jelen van. Biztos, hogy mindenki hallott már Cannes-ról, ahol a világ egyik legnevesebb és legrégebbi filmfesztiválját tartják, ahol a vörös szőnyegen a legnagyobb nevek sétálnak el minden évben. Továbbá Cannes-tól nem messze található a parfümgyártás fővárosa, Grasse, melynek virágoskertjeiből a világ esszenciáinak háromnegyede kerül előállításra.

Ki az, aki nem töltene el pár napot ezen a gyönyörű környéken, közben átugorva a gazdagok és híresek fővárosába, az egyik legnépszerűbb Forma 1-es futam helyszínére? Monacót és úgy általánosságban a Côte d’Azurt a legtöbbünk viszont nem a kedvező árakkal, hanem inkább az ellenkezőjével, a megfizethetetlen fényűzéssel és a luxussal asszociálja, így az oda való utazásról még álmodni sem mer. Saját tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy ez a vélekedés helytelen, hiszen ha a francia Riviérán eltöltött nyaralás nem is fillérekből, de kedvező áron kihozható. Mutatjuk, hogy hogyan.

eze-falu

1. Repülőjegy

Általános szabály, hogy szezon előtt és után sokkal olcsóbbak a repülőjegyek, így ha az utazással nem a strandolás az elsődleges cél, akkor a késő tavaszi és a kora őszi hónapokat ajánlanám. Szezonon kívül egy Budapest-Nizza oda-vissza repülőjegyet már 10-12 ezer Ft-ért is foglalhatunk, főszezonban ugyanez a jegy viszont akár 50-60 ezer Ft-ra is felkúszhat. Érdemes figyelni az Utazómajom ajánlatait, hiszen akik már januárban szemfülesek voltak, azok ilyen szuper repülőjegyárra bukkanhattak.

2. Szállás

Mivel Nizza eléggé frekventált helyen fekszik, ahonnan szinte gyerekjáték eljutni a francia Riviéra bármelyik pontjára, illetve a nagyobb versenynek köszönhetően a szállás árak is kedvezőbbek, így ezt a várost ajánlanám a szállás helyszíneként. Azért is gondolom Nizzát tökéletes bázispontnak, hiszen ezáltal egy nagyon színes programot lehet összetenni, amibe a városlátogatáson kívül strandolás, túrázás és szórakozás is könnyen beiktatható.

Olvasd el, hogyan szerezheted meg hotelszobádat a legjobb áron! Kattints ide!

Kétágyas szoba a legolcsóbb két csillagos apartmanokban, vendégházakban vagy hotelekben már napi 12-15 ezer Ft-ért foglalható. Ha jó előre megtörtént a foglalás akkor ez az ár érvényes a főszezonra is. A már említett januári Utazómajom Facebook posztból kiindulva, aki jó előre elkezdi az utazásszervezést, az bőven válogathat a szállás kínálat között, sőt ezen az áron még a majom által kínált 3 csillagos hotelt is lefoglalhatja.

nizza

3. Helyszínen való közlekedés

Nizza és környékén a tömegközlekedés nem csak egyszerű, hanem még olcsó is. Példaképen egy Nizza Monaco útvonal ára 1 euró, azaz picit több mint 300 Ft. Mivel a járatok 15-20 percenként közlekednek, így nincs szükség autóbérlésre sem. Arról nem is beszélve, hogy a buszra várakozási időt, amit egy esetleges autóbérléssel spórolnánk, azt a parkolóhely keresésnél többszörösen vissza fogjuk kapni. A francia Riviéra főbb nevezetességei tömegközlekedéssel is könnyen elérhetőek. A különböző járatok útvonalait a lenti kép ábrázolna.

cartereseau
A kép forrása: http://www.rca.tm.fr/img/cartereseau.jpg

A tömegközlekedésről, az egyes buszútvonalakról, menetrendekről és jegyárakról ezen a honlapon tudsz tájékozódni.

4. Étkezés

A boltok és az éttermek árai drágábbak a magyarországihoz képest, így aki spórolni szeretne, annak a saját ellátást ajánlom. Az élelmiszerboltokban található termékek minősége viszont sokkal jobb a hazaiaknál. A pékáruk nem felfújtak és üresek, hanem tömörek és különböző magvakkal vannak teleszórva, így egy kifliből készült szendviccsel bőven ki lehet bírni akár az ebédig is. Élelmiszerboltot mindenhol lehet találni, még Monacóban is, ahol érdekes módon az árakat nem, hogy drágábbnak, hanem pont ellenkezőleg, egy kicsit még olcsóbbnak is találtam, mint Nizzában. Ebédre érdemes élelmiszert csomagolni, hiszen így pénzt és időt is spórolhatunk, ami szintén egy fontos tényező, főleg ha csak pár napra tudunk eljutni erre a csodálatos környékre. Ha vacsoraidőben egy kicsit mégiscsak lazítanánk, akkor a Tripadvisoron érdemes körülnézni, hiszen utazói tapasztalatok alapján összegyűjtötték a város legkedvezőbb árfekvésű étkezdéit.

monaco2

Ha a fenti trükköket alkalmazzuk, akkor egy 4-5 napos nyaralás a francia Riviérán bőven kijön fejenként 100.000 Ft alatt. A legnagyobb költséget a repülőjegy és a szállás jelenti, viszont az akciókat és az Utazómajom ajánlatait figyelve az is lecsökkenthető. Nos, kinek jött meg a kedve a nizzai utazáshoz?

Ajánlatok