accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Felfedeztük Antalyát és környékét, ahová már közvetlen fapados járattal is eljuthatunk

Katya /

Antalya a világ egyik legnépszerűbb nyaralóvárosa, a török riviéra fővárosa amely megérdemelten viseli ezt a címet. Gyönyörű partjai és az óváros igen felkapottak a turisták körében, sokan azonban letáboroznak egy-egy minden igényt kielégítő all inclusive hotelben és maximum egy délutáni sétára látogatják meg a várost. Antalya azonban jóval többet rejt ennél.

Antalyába a főszezonban naponta közlekednek nyaralójáratok Budapestre, de már a Wizz Air is közvetlen és pénztárcabarát összeköttetést biztosít a török nyaralóközponttal budapesti és debreceni indulással egyaránt. A régióban 640 kilométer a partvonal, tele szebbnél-szebb strandokkal és szállodákkal.

Antalya városát azonban érdemes a főszezonon túl is meglátogatni, ugyanis májustól-októberig kellemes az idő és az árak a magyar pénztárcához viszonyítva is kedvezők. Aki pedig többet keres a klasszikus tengerparti heverészésnél, annak kiváló úti cél, sőt, nekik a félnapos és egy teljes napos kirándulásokban is érdemes gondolkozni és a hőség elől a hegyekbe menekülve felfedezve a környék ókori és természeti kincseit.

Antalya központja Kaleici, amely egyben az óváros is. Kaleici a Kr.u. 130-ban, Hadrianus római császár nevében épített Hadrianus-kapunál kezdődik, így ahogy átlépünk a még mindig pompásnak ható boltíves kapun és a régi, kocsik által megkopott, sokat látott kövein, máris időutazásban lehet részünk. A kapun áthaladva azonban ajánlott egy pillanatra elidőzni és felfele fordítva a tekintetünket megcsodálni a boltozat mintázatát is, annak ugyanis minden egyes kockája másmilyen.

A kapun átkelve pedig kezdetét veszi Kaleici pezsgő negyede, ahol butikhotelek, bárok, éttermek és bazárok színes forgataga váltja egymást. A szuvenírok mellett azonban érdemes megfigyelni magukat a házakat is, amelyeken a bizánci, római és szeldzsuk építészet nyomai keverednek: itt egy régi kút nyoma, ott egy lovas kocsi fordulója, amott egy erkély figyelhető meg a rózsaszín virágok alatt. Az óváros legnagyobb ékessége az Yivli Minaret, amely a 8. században épült és Antalya egyik első iszlám épülete volt. A mecsetet vezetett túra keretében meg is lehet látogatni.  A minarettel szemben itt már bárok találhatók – ez is jól mutatja mennyire más, picit lazább az élet itt a tengerparton.

Az óvárosban haladva néha meg-megcsap a tenger illata, egyenes haladva pedig valóban előbb-utóbb a tenger fölé magasodó sziklafalaknál találjuk magunkat. A Hidrilik-torony melletti kilátóteraszról pompás látvány nyílik a tengerre, kiváló helyszín naplemente nézéshez is, ahol a látványhoz jó eséllyel kellemes zene társul az utcazenészeknek köszönhetően, a nagy melegben pedig fagyival hűsíthetjük magunkat – ehhez pedig külön showműsor is jár. Érdemes kipróbálni, ha erre járunk! A barna kőből készült torony pont Kaleici és a hatalmas Karaalioglu park találkozásnál található, így választhatunk, hogy tovább csatangolunk az óvárosban, esetleg a kikötő irányába, vagy esetleg a park felé vesszük az irányt. Útközben meg lehet állni még több helyen rácsodálkozni a kilátásra, napközben pedig akár az ingyenesen látogatható Néprajzi Múzeumot is meg lehet nézni, ahol a török hétköznapokba nyerhetünk betekintést.

A kikötő egy kellemes kis öbölben bújik meg, ahol rengeteg sétahajós program közül válogathatunk, a parton pedig sorakoznak az éttermek. Közülük kiemelkedik az Arma, amely régen jéggyárként üzemelt. A sziklaszirten fekvő étterem másik különlegessége, hogy a szemközti sziklafalra kérésre üzeneteket is vetítenek ki a kedves köszöntéstől kezdve a lánykérésig. A vacsora után pedig akinek még bírja a talpa, Kaleici központjában belevetheti magát az éjszakai életbe, amely megint egy másik oldalát mutatja a török üdülőközpontnak.

Ha csak egy rövid városlátogatásra utaznánk Antalyába könnyedén találhatunk szállást Kaleiciben. Mi a Ruin Adaliában szálltunk meg, amelynek különlegessége, hogy egyben múzeum is: a teraszon és a recepciónál is kékes üvegen át szemlélhetjük meg a talpunk alatt maradt örökséget, de természetesen meg is lehet látogatni a romokat. Ha már a török riviérán jár az ember, akkor nem maradhat ki a strandolás sem. Az óvárosban mi a Mermeli Beachet teszteltük, amely öt perc sétára található Kaleici központjától. Az öbölbe lépcsőn kell lemenni és ugyan belépős, de a jegyért cserébe (kb. 1500 Ft) napágyat és ernyőt is kapunk – akár egész napra – és egyből csobbanhatunk is az aprókavicsos és hűsítő öbölben.

Ajánlatok