accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Majdnem két év után Ausztrália ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt

utazomajom /

Ausztráliát sokszor börtönszigetként is emlegetik a történelmére reflektálva, és valamiképpen az elmúlt két évben ilyen érzése volt az itt élő embereknek főleg, akiknek a családjuk tengerentúlon él. Az elmúlt években a ki és beutazás, még az állampolgárok számára is szinte lehetetlen küldetésnek bizonyult.

A 2020. márciusi határzárat követően csak külön engedéllyel hagyhatták el az országot az állampolgárok és a letelepedési engedéllyel rendelkezők, amennyiben legalább 3 hónapos időtartamra utaztak. Az országon kívül ragadt ausztráloknak sem volt könnyű a helyzetük és a hazajutásuk sem. Nehézséges és hosszadalmas folyamat során, több hónapnyi várakozás és méregdrága repülőjegyek után a landolást követően is két hét hotel karanténba kellett vonulniuk, amit egy pillanatig sem hagyhattak el. Ennek a díját az első időszakban még az állam fizette, de aztán mindenkinek önköltségén kellett a két repülőjegy árával is felérő hotelt fizetnie.

A nemzetközi repülőforgalom mellett az országon belüli repülő, sőt a közúti közlekedés is megszűnt sok állam között, ami a határátkelést illette. Az államok közötti utazási szabályok folyamatosan változtak az elmúlt két év során, sokszor egymás melletti településen lévő családtagok voltak elzárva egymástól, mert más államhoz tartoztak.

Próbálták a lezárásokat városrészekre korlátozni, hogy ne kelljen mindenkinek a szigorítások szerint élni.

2021 júliusában a nemzeti kabinet megállapodott abban, hogy fokozatosan újraindítják a nemzetközi utazást, miután a 16 év felettiek 80%-át beoltották. Bár Ausztráliába jóval később ért el a Pfizer vakcina, az oltás viszont más országokban nem tapasztalt ütemben kezdődött meg, így pár hónapon belül el is érte a kitűzött célt. Azt a célt, amit már mindenki várt, hogy megnyílhassanak Ausztrália kapui. Végül pár hónapos késéssel, az új variáns elterjedése miatt december közepén nyitották meg első körben a határt. Azonban akkor csak a nemzetközi diákok, a szakképzett betelepülők, menekültek és az ideiglenes családi vízummal rendelkezők léphettek a kenguruk földjére, amihez a vízumigénylés mellett egy további formanyomtatványt is ki kellett tölteni, és várni annak elfogadására. Ezeknek az utazóknak emellett érvényes oltási igazolással kellett rendelkezniük, valamint a belépés előtt és után is negatív tesztet kellett felmutatniuk.

Hivatalos beutazási információk a Konzuli Szolgálat oldalán.

Majd végül megtörtént az, amire már mindenki évek óta várt, 704 nap után február 21-én megnyitották Ausztrália kapuit a turisták előtt is. 56 gép érkezett ezen a napon, legtöbb Angliából, Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Szingapúrból és Japánból. Ettől függetlenül nagyon sokan, akik Ausztrália felé vennék az irányt, hezitálnak az utazást illetően, ugyanis félnek attól, hogy ismételten lezárja a kontinensország a kapuit, és további nehézségekkel kell számolniuk. Talán még a szigetország lakói is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy meginduljanak-e. Az biztos, hogy kell idő ahhoz, hogy a régi utazási kedv, és rutin újra visszaálljon.

Jelenleg minden utazónak továbbra is érvényes vízummal és az Ausztráliában elfogadott covid védőoltási igazolással kell rendelkeznie (vagy ha a mentességi kategóriába esnek, akkor ezt elhagyhatják). Legalább 7 napnak el kell eltelnie az utolsó vakcina óta az immunizálás során, hogy nemzetközi utazási célból teljesen beoltottnak tekintsék. Az ausztrál kormány nagyon érhető és részletes információt nyújt az utazók számára a beutazás követelményeivel kapcsolatban, amit a következő honlapon lehet elérni.

Az országba belépve meg kell felelni az államok vagy területek szabályainak is, melyek különbözőek lehetnek. Ez alatt az esetleges karantént, valamint az érkezés utáni tesztelési követelményeket kell érteni. Western Ausztrália nemcsak a nemzetközi, de a belföldi utazóközönség előtt is le van zárva, a nyitását március elejére tervezik.

A szabályok nagyon rövid időn belül változhatnak, akár azalatt is, amíg valaki a repülőn az ország felé tart. Országon belül is megtörtént az, hogy bár a repülő felszállhatott egyik államból, hogy a másik államban lévő célját elérje, de egy újabb szigorításnak köszönhetően, amely akkor lépett hatályba, amikor a levegőben volt, leszállás után azonnal vissza kellett térnie az utasokkal a kiindulási városukba.

A legfontosabb az, hogy mindig tájékozódjunk az aktuális hírekről és szabályokról, mivel azok megsértése esetén komoly büntetésre vagy akár szankciókra számíthatunk.

Összességében megéri a kis papírmunka és igazolás, mivel a kontinensország homokos tengerpartjai a világszínvonalú szörfözésnek, az egyedülálló tengeri élőlényeknek, a lenyűgöző óceáni úszómedencéknek és a verhetetlen tengerparti kultúrának adnak otthont. Megismerhetjük egyedülálló állatvilágát, koalákat és kengurukat simogathatunk, vagy éppenséggel kalandos bálnalesen vehetünk részt. Életre szóló élmények ezek! Az ausztrál életstílus magával ragadó, örökre szóló élményt kínál, amit mindenkinek egyszer az életben át kell élnie.

Amennyiben további érdekességeket szeretnél megtudni Ausztrália és az ausztrál élet sokszínűségéről, aktualitásokról, akkor a következő YouTube csatornát mindenképpen meg kell látogatnod.

Szerző: Szijártó Renáta (Ez már Wallaby)

Ez már Wallaby Youtube Csatorna: https://www.youtube.com/c/Ezm%C3%A1rWallaby/videos

Instagram: ezmarwallaby

 

 

Ajánlatok