accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Krónikus alvászavar? Lehet, hogy a kiégés áll a háttérben!

utazomajom /

A kiégés egy alattomos betegség, amely számos tüneten keresztül megnyilvánulhat, és a kezdeti stádiumban sokszor nehéz felismerni. Hisz gyakori fejfájás, reflux, lumbágó vagy alvásproblémák esetén nem biztos, hogy rögtön a kiégésre gyanakodnánk.

Pedig nagyon is gyakori jelenség, hogy az alvászavarokat a kiégés okozza, ezért ha egy ideje már rosszul alszunk, akkor érdemes lehet erre is gondolni.

Ha még időben felfedezzük a problémát, akkor egymagunk is megoldhatjuk a helyzetet, de súlyosabb esetben elengedhetetlenné válik a szakértők segítsége, például a Swan Lake Központ kiégést kezelő terápiája keretében.

Mit nevezünk alvászavarnak?

A mai orvostudomány külön kezeli az elalvás és az átalvás zavarait, noha sok esetben mindkettő egyszerre jelentkezik. Az elalvási zavar az, amikor lefekvés után nehezen tudunk elaludni, sokáig forgolódunk, mire álom jön a szemünkre. Az átalvási zavar pedig az, amikor bár viszonylag egyszerű az elalvás, de később, az éjszaka folyamán felébredünk, és nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk újra visszaaludni.

Ami közös, hogy mindkettő azt eredményezi, hogy másnap fáradtak, nyűgösek leszünk, csökken a koncentrációnk, és rossz a közérzetünk, hisz a szervezetünk nem kapta meg azt a mennyiségű pihenést, amire szüksége van.

Ilyen esetben az első lépés mindenképp egy laborvizsgálat legyen, hogy kizárhatóak legyenek az olyan szervi okok, mint például a vérszegénység, alvási apnoe vagy a pajzsmirigy rendellenes működése. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek nagy részében nem testi, hanem lelki probléma áll a háttérben.

Mikor gyanakodjunk a kiégésre?

A kiégés egy teljes testi, mentális és lelki kimerültség, melynek oka leggyakrabban a stresszes munkahely. Nem véletlen, hogy igen gyakori a segítő szakmákban tevékenykedőknél, illetve azoknál, akik felelősségteljes munkakörben, állandó nyomás alatt dolgoznak.

Bár sok tünete van, de az mindig árulkodó jel, ha a korábban lelkesen végzett munkánk egyszer csak elkezd nyűggé válni, ha már nem motiválnak, hanem inkább nyugtalanítanak a kihívások. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy valóban jól dolgozunk-e, és úgy érezzük, hogy a munka elszívja minden energiánkat, az szintén figyelmeztető tünet.

Hogyan kezelhető az alvászavar?

Nem kell azonnal az altató tablettákhoz folyamodni, hisz néhány egyszerűbb változtatással is hatékony eredményeket érhetünk el. Például teremtsünk alváshoz ideális körülményeket a hálószobában: csendet, sötétséget, kényelmes fekhelyet.

A lefekvés előtti 1-2 órában mellőzzük a tévénézést és a telefon nyomkodását, inkább olvassunk, vagy hallgassunk hangoskönyvet, podcast-eket. A feszültség levezetésére remek módszer a meditáció, illetve a különféle relaxációs gyakorlatok.

Az interneten rengeteg oktatóanyagot találunk ehhez, célszerű, ha az esti meditációt mindennapi szokássá tesszük. Csupán 10-20 percről van szó, ami egyáltalán nem sok idő, ha cserébe utána nyugodtan átalusszuk az éjszakát, és kipihenten kelünk fel reggel.

Ajánlatok