accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Az aranyér gyógyítása műtéttel és anélkül

utazomajom /

Az aranyér sajnos ma már népbetegségnek számít, sok embernél jelentkeznek a jellemző tünetek. Viszont nem mindenki fordul ezekkel orvoshoz, mert kínosnak találja, hogy panaszairól beszámoljon. Pedig ha minél előbb konzultál valaki egy proktológussal, annál nagyobb az esély arra, hogy elkerülje a műtétet.

Beszéljünk a tünetekről!

Mindenki hallott már az aranyérbetegségről, sajnos a jellemző tünetek sokaknál megtalálhatók. Ezek lehetnek többek közt a nehéz székelés, a végbél viszketése, esetleg váladékozása, a véres széklet és a fájdalmas érduzzanat a végbél nyílásánál. 

Ha bármelyiket is tapasztaljuk, érdemes felkeresni egy specialista központot: a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ magánrendelő az egyik legismertebb: előzékenyen fogadják a pácienseket, barátságos légkörben professzionális módon gyógyítanak. Itt nyugodtan lehet beszélni a kínzó tünetekről, a tapasztalt proktológusok elől nem kell semmit elhallgatnunk.

Mivel ők naponta fogadják az aranyérpanaszokkal küszködő embereket, jól tudják, mennyire fontos a támogató környezet.

A vizsgálat első felében kerül sor a diagnosztizálásra: a feltáró beszélgetés és a kivizsgálás során megállapítják, hogy külső vagy belső aranyérről, egyáltalán aranyérről van-e szó. Ha ez utóbbi, akkor megállapítják, melyik stádiumban van: ezért sem szabad eltitkolni a tüneteket.

Ezt követően egyénre szabott tanácsadás történik: a lehetséges gyógymódokkal ismertetik meg a betegeket. Mik lehetnek ezek?

Aranyér gyógyítása műtét nélkül

Ma már szerencsére nem feltétlenül van szükség műtétre az aranyér esetében. Ha a belső aranyér még nem esik előre, azaz nem került a végbélen kívül, akkor egy gyors és fájdalommentes eljárással orvosolható a probléma. 

Ilyenkor általában a teljes gyógyulást igénylő gumigyűrűzést javasolják, ennek a kezelésnek a hivatalos neve: Barron-ligatura. Ezt gyakran kiegészítik infravörös égetéssel is. Az aranyér felső részét – ahol nem fáj – gyűrűzik, így az 3-4 nap alatt elfonnyad, majd az elhalt rész a gumigyűrűvel együtt a széklettel távozik. 

Gyors és hatékony ez az eljárás, nem igényel életmódbeli változtatásokat a felépülés idején, sem kórházi tartózkodást. A fürdés, a székelés mehet ugyanúgy, mint eddig. 

A teljes gyógyulás 6-8 hét múlva következik be: kéthetente szükséges elvégezni a kezelést, 3-4 alkalommal kell megjelenni a rendelőben.

Aranyér kezelése műtéttel

A műtéti kezeléseknek két fajtája van: ma már a lézeres verziót (szaknyelven: LHP) alkalmazzák leginkább. Ez is fájdalommentes, mindössze 20-25 perc alatt végeznek is vele. Nagyobb belső aranyerek esetén jön szóba ez az eljárás: a lézersugár segítségével fonnyasztják el az ereket. 

A hagyományos, altatásban végzett műtéttel szemben kíméletesebb, a felépülés is gyorsabb. Sebek, varratok nincsenek, s csupán néhány hétig tapintható majd egy kis duzzanat a végbélnél. Pár napos pihenő után lehet újra munkába állni.

A fenti kezeléseket mind elvégzik a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőiben, de hogy melyik kinek javasolt, az egyéntől függ.

Ajánlatok