accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Télből nyárba karantén nélkül: országok, ahová most is utazhatsz

Katya /

Ki ne szeretne kicsit elmenekülni az itthoni mínuszok és szürkeség elől valami szép, távoli helyre, ahol jelenleg is tombol a nyár? Az alábbi úti célok mind jó idővel és paradicsomi partokkal várnak. Összegyűjtöttük hova utazhatsz jelenleg karantén és helyszíni tesztelés nélkül. A listán szereplő helyek közt van, ahol regisztráción kívül semmi más nem szükséges a beutazáshoz, míg sok helyen oltási igazolvány vagy előzetes tesztelés szükséges a szabad utazáshoz. 

Indulás előtt továbbra is javasoljuk, hogy ellenőrizd az aktuális beutazási feltételeket és a légitársaság szabályait is, amelyek esetenként eltérhetnek a célország követelményeitől. 

Mexikó

Mexikó tárt karokkal vár mindenkit, állampolgárságtól és kiindulási országtól függetlenül, ha teljesíti a beutazási feltételeket. Azaz sem oltási igazolást, sem tesztet nem kérnek és a beutazókra karantén sem vár. A repülőjáratokon, illetve a reptéren kell egyedül kitölteni az „Egészségügyi Kockázatok Azonosításra Szolgáló Kérdőívet”. Ezt a repülőgép személyzete általában papíron is kiosztja az utasoknak, de a mexikóvárosi repülőtér honlapján online is elérhető.

Dominikai Köztársaság

Szabad az út a Dominikai Köztársaságba! A belépéshez csak egy regisztrációra van szükség, nincs szükség karanténra, sem kötelező tesztre. Azonban a reptéren szúrópróbaszerűen és a tüneteket mutató beutazókon végezhetnek gyorstesztet, amely az oltási igazolással, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kiváltható.

Costa Rica

Costa Ricába is szabad az út, sem kötelező teszt, sem karantén nem vár a beutazókra. Azonban regisztráció szükséges a helyi egészségügyi minisztérium honlapján ide kattintva. A belépés további feltétele egy olyan, a tervezett tartózkodás teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, amely az esetleges karantén költségét és a Covid-19 betegség ellátását is fedezi. Az utasbiztosítást nem kérik a teljes védettséggel rendelkezőktől, illetve a 18 év alattiaktól (elfogadott vakcinatípusok: Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Covaxin és a Johnson & Johnson).

Brazília

Brazíliában tombol a nyár és szerencsére a WHO által elfogadott oltások mellett elfogadják a Magyarországon jóváhagyott oltóanyagokat is. Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az utas nevét, az oltóanyag kereskedelmi nevét vagy gyártójának nevét, a gyártási számokat és az oltások dátumát. Ezt nem helyettesíti az átesettséget igazoló védettségi igazolvány. Emellett szükséges az ANVISA nyilatkozat kitöltése 72 órával az indulás előtt és egy negatív, 24 óránál nem régebbi SARS-cov-2 antigén teszt vagy egy 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszt. Mindkettőnél az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számítják az időt.

Maldív-szigetek

Decembertől a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok karanténmentesen utazhatnak a Maldív-szigetekre. Emellett azonban továbbra is szükséges a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása és az online regisztráció 48 órával az érkezés előtt. Ide kell feltölteni a PCR teszt eredményét is.

Kuba

Kuba belépéskor kéri a teljes oltottságot igazoló dokumentumot és egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet. Emellett érkezéskor ki kell tölteni egy egészségügyi nyilatkozatot is. Ezek birtokában karantén nélkül utazhatunk az országba. Azonban a „magasabb kockázatú” országokból érkezők újabb PCR-teszt és kötelező karantén vár, így minden esetben érdemes ellenőrizni Magyarország aktuális státuszát.

Jamaica

Jamaicába elég a 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt. Ha az utazó marad a „resilient corridor”-on belül – azaz olyan szálláshelyeken és látnivalóknál, amelyek szerepelnek ezen a listán – nem szükséges karantén vagy oltási igazolás. Aki azon kívül is kíván mozogni, ott szükség van a teljes körű oltási igazolásra és a 72 óránál nem régebbi negatív tesztre, míg teszt nélkül a „resilient corridor”-on kívül 8 nap, oltás nélkül pedig 14 nap karantén-kötelezettség vár. A turisztikai céllal beutazókat az egészségügyi hatóságok indokolt esetben a repülőtéren tesztelhetik. Ebben az esetben a teszt eredményét a hotelszobában kell megvárni. A nem tesztelt, illetve a negatív teszteredménnyel bíró turisták a “resilient corridor” vonalai és létesítményei vonatkozásában szabadon mozoghatnak.

Seychelle-szigetek

A védettségi igazolvány birtokában a szigeteken a magyarok is igénybe vehetik azokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket, amelyeket a helyi, oltási igazolások birtokosai, azonban a beutazáshoz továbbra is szükség van a 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre és az online regisztrációra. A belépés további feltétele teljes körű – Covid-19-re is kiterjedő – utas- és balesetbiztosítás.

Bahama-szigetek

A mesés Bahama-szigetekre a belépéshez szükséges a 72 óránál nem régebbi PCR teszt. Azoknak, akik teljes oltottsággal rendelkeznek az antigén tesztet is elfogadják. Oltások közül elfogadják az AstraZeneca, a Janseen, a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Sinopharm, Covaxin és a Sinovac vakcinákat is. A beutazás másik feltétele a Bahamai Utazási Egészségügyi Vízum igénylése, amely ide kattintva érhető el. Ennek részeként szükséges egy utasbiztosítás megkötése is, amely fedezi a bahamai tartózkodás költségeit egy hónapig. További infók itt érhetők el.

Dubai

Dubaiba is 72 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztről szóló, kinyomtatott igazolás szükséges, emellett érvényes egészségügyi biztosítás is kelleni fog a beutazáshoz. Ezen kívül még kötelező a Covid-19 DXB App letöltése. Ezek birtokában karantén nélkül élvezhető Dubai. Az Expo2020-at az oltottak PCR teszt nélkül, míg az oltatlanok  72 órán belüli PCR teszt bemutatásával látogathatják (egyes jegytípusok ingyenes PCR tesztelési lehetőséget is tartalmaznak.

Egyiptom

Egy kicsit közelebbi, de nem kevésbé mesés úti cél, mint a többi, listán szereplő állomás. Egyiptommal is van kölcsönös szerződésünk, ez azt jelenti, hogy teszt és karantén nélkül utazhatunk az országba. A megállapodás értelmében a 6 és 18 év közötti, oltatlan kiskorúaknak szükséges a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt. Oltási igazolás hiányában szintén elfogadott a 72 óránál nem régebbi PCR teszt, amelyet angol nyelven, kinyomtatva, aláírva és lepecsételve fogadnak el – ezzel elkerülhető a karantén. Egyiptom nem fogadja el azon vakcinaútleveleket/ védettségi igazolványokat, amelyeket a COVID-19 betegségen átesés vagy megfelelő antitest szám miatt állítanak ki.

Fontos, hogy a fent leírtak az éppen aktuális állapotot (2022. január 20) tükrözik. Foglalás és indulás előtt mindenképp ellenőrizd a beutazási szabályokat a Konzuli Szolgálat honlapján.

Ajánlatok