accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bakancslistára való Abu-Dhabi hófehér mecsetje

utazomajom /

Aki járt már Abu-Dhabiban és saját szemével láthatta a Zájed sejk mecsetet, soha nem felejti el az élményt. Ha viszont eddig csak a bakancslistádon szerepelt ez a mesebeli hely, itt az idő, hogy egy lépéssel közelebb kerülj az álmaidhoz: Abu-Dhabi ugyanis nem elérhetetlen úti cél!

Abu-Dhabi virágzása

Abu-Dhabi (magyarosan Abu-Dzabi) az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, az ország második legnépesebb városa (Dubai után). A város életében fordulópontot jelentett, amikor 1958-ban kőolajmezőket találtak a közelben, majd 1966-ban trónra került Zájed bin Szultán Ál Nahján, akinek uralkodása alatt megindult Abu-Dhabi hihetetlenül gyors és látványos felvirágzása.

Zájed sejk mecset (fotó: Juan Camilo Guarin P / Unsplash)

Zájed sejk mecset (Nagymecset)

Zájed álmodta meg azt a monumentális mecsetet (angolul Sheikh Zayed Grand Mosque), amely a muszlim építészeti stílusokat és a világ kultúráit ötvözi. És valóban, az épület a kulturális sokszínűség temploma lett, hiszen az építészek között volt brit, olasz és emirátusi szakember is, míg a design inspirációját török, marokkói, pakisztáni, egyiptomi és egyéb iszlám országok tradíciói adták.

Oszlopsor a Nagymecsetben (Fotó: Juliana / Unsplash)

A Nagymecset ajtaja nyitva áll a világ minden tájáról érkező turisták előtt és népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017-ben 3.4 millióan keresték fel az épületet. A Tripadvisor ugyanebben az évben megválasztotta a világ 2. legnépszerűbb attrakciójának, ezzel olyan kultikus helyeket előzött meg, mint a római Szent Péter Bazilika, az indiai Taj Mahal vagy a kambodzsai Angkor Wat.

De vajon mi a titka?

Az építkezési munkálatok 1996-ban kezdődtek és 12 évig tartott befejezni a világ jelenleg 3. legnagyobb mecsetét. Az építési költségek mintegy 545 millió dollárba kerültek. 22.412 négyzetméternyi területe négy futballpálya méretével egyezik meg, összesen 40.000 hívő fér el benne egy időben. A mecset 3 Guinness Rekordot is magáénak tudhat. Itt található…

  • a világ legnagyobb, 5700 m² területű szőnyege, melyet Ali Háliki tervezett. A szőnyeg 15 kisebb darabból áll, amit ott helyben, kézzel varrtak össze.
  • a világ legnagyobb, 10 m átmérőjű csillárja. A mecsetben összesen hét, Swarovski-kristályokkal díszített csillár található, amelyek Németországból szállítottak Abu-Dhabiba.
  • a világ legnagyobb kupolája. Az épületet összesen 82 fehér márványkupola díszíti, a négy sarkában álló minaretek pedig 107 méter magasak.
Fotó: Mukarram Safdar /Pixabay

Jó tudni!

A mecset szabadon látogatható és naponta 9-22 óra között tart nyitva (utolsó belépés 21.30-kor), kivéve péntek reggel (iszlám szent napja), amikor 16:30-tól 22 óráig lehet látogatni. A belépés ingyenes, de érdemes részt venni egy 60 perces idegenvezetésen is, hogy minél több részletet megtudhassunk a csodálatos épületről.

Utazómajom Tipp: A naplemente túra 17 órakor kezdődik, amelynek során a látogatók megismerhetik a mecset még romantikusabb, kivilágított oldalát is.

Esti fények (fotó: Juliana / Unsplash)

Öltözködési szabályok

Mint a világ legtöbb templomában, a Zájed sejk mecsetben is minden látogató számára elengedhetetlen a visszafogott ruházat. A nőknek nem lehet szabadon a lábuk, karjuk és a fejük, míg a férfiaknak hosszú nadrágot kell viselniük. A mecset a bejárat előtt ingyenes abayákat (köpenyt) biztosítanak. Belépés előtt a cipőket is le kell venni, aki nem szeretne mezítláb járni, gondoskodjon zokniról. És egy jó napszemüvegre is szükség lehet, mivel a mecset külső részén a napsugarak erősen tükröződnek a márvány felületen.

A mecsetben mindig rengeteg a látogató, de mivel hatalmas az alapterülete, szinte soha nem érezhető túlzsúfoltnak a tér.

Utazómajom Tipp: Ha szeretnétek elkerülni a délutáni meleget, érdemes reggel vagy késő délután érkezni.

Fotó: Katerina Kerdi / Unsplash

Megközelítés

Mivel Budapestről Dubaiba közvetlen járattal is el lehet jutni (figyeljétek az Utazómajom ajánlatait!), sokan a dubai nyaralást egészítik ki azzal, hogy egy nap átruccannak Abu-Dhabiba.

Az E100 buszok az Al Ghubaiba metróállomás melletti Ghubaiba buszpályaudvar és Abu Dhabi központi buszpályaudvar között közlekednek. Az E101 buszok az Ibn Battuta és Abu Dhabi Központi buszpályaudvar között járnak naponta több alkalommal. Az utazási idő kb. 1 óra 30 perc. A jegyár 25-50 dirham között mozog.

De választhatjuk a taxit is (az olcsó benzinárak miatt több embernek talán jobban megéri) vagy utazhatunk sofőrszolgálattal Dubai és Abu-Dhabi között.


Ugye mondtuk, hogy bakancslistára kívánkozik a Nagymecset? 🙂

(fotók: unsplash, pixabay)

 

Ajánlatok