accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Balesetet okoztam síelésnél: miből fizessem ki?

utazomajom /

A téli sportos utazások során jelentősen megnő a balesetveszély, ami nemcsak azt jelenti, hogy mi eshetünk el rosszul, hanem azt is, hogy esetlegesen miattunk következik be a baj és sérül meg valaki más – még ha nem is állt szándékunkban balesetet okozni. Emiatt sportoláshoz, például síeléshez kifejezetten ajánlott felelősségbiztosítást is tartalmazó síbiztosítást kötni, sőt van, ahol ezt kötelezővé is teszik. 

A felelősségbiztosítás azokban az élethelyzetekben nyújt segítséget, amikor mi okozunk bajt valaki másnak. Ez lehet anyagi kár, súlyosabb esetben személyi sérülés is, vagyis ide tartozhat például egy síbaleset is, ami a mi hibánkból következett be. Az utasbiztosításokhoz kapcsolt felelősségbiztosítás a legtöbb biztosítónál elérhető, abban azonban jelentős különbségek lehetnek, hogy melyik biztosító milyen szituációkban és mennyit fizet. Erre mindenképp érdemes rákérdezni a biztosítás megkötése előtt, vagy elolvasni a szerződési feltételekben az erre vonatkozó részt.

Számottevő különbség van a térítéseknél

Az óvatosság érthető, hiszen egy baleset okozása esetén ugyanúgy anyagi felelősség terheli a vétkes felet, mint ha vezetés közben okozott volna balesetet. Az esetlegesen felmerülő mentési és kórházi költségeket ugyanis neki kell kifizetni, ami akár több millió forint is lehet. A Bank360 Utasbiztosítás kalkulátorban megnéztünk néhány síbiztosítást, hogy milyen erre vonatkozó fedezetek kínálnak.

Ezt az összeget a Mapfre Mont Blanc utasbiztosítása például 2 millió forintig téríti meg, a valamivel drágább Elbrusz csomag pedig 3 millió forintig fizeti az egészségügyi ellátás költségeit, ha miattunk sérül meg valaki más. Előbbi díja egy egyhetes olaszországi síelésre, autós asszisztenciával kiegészítve 7390 forint, a drágább csomag pedig 10 ezer forintba kerül.

Az Union HóBarát Kék biztosítása 1 millió forintos felelősségbiztosítási limitet határoz meg, a díja egy hétre 8660 forint egy személyre. A valamivel drágább HóBarát Piros csomagnál már 3 millió forint a felső határ, a díj pedig 10 740 forint. A legtöbbet a HóBarát Fekete csomag fizeti ebben az esetben, 5 millió forintot. A díja egy hétre 13 280 forint.

Az Allianz Biztosító Téli sport Arany szolgáltatása autós asszisztenciával 9400 forintba kerül, a felelősségbiztosításra pedig 2 millió forintos felső határt adott meg. A szintén síeléshez választható Platina csomagnál már 5 millió forint a limit, a díj pedig 12 160 forint.

Az Aegon Biztosító Világlátó Szlalom Ezüst csomagja szintén autós asszisztenciával kiegészítve 9520 forintba kerül, a felelősségbiztosítási kockázatra viszont mindössze 500 ezer forintot fizet. Az Arany csomag kétezer forinttal drágább egy hétre, a térítési maximum viszont hatszoros, vagyis 3 millió forint. A Platina csomag még ennél is többet, maximum 6 millió forintot fizet, ha a mi hibánkból következik be a baleset, a díj pedig 13 200 forint.

Az Axa Biztosító Reference csomagjában nincs felelősségbiztosítás, a Komfort csomag viszont a dologi károk okozása után legfeljebb 5,5 millió, személyi sérülésért legfeljebb 11 millió forintot fizet. A drágább Excelent csomag emellett akár az okozott pénzügyi veszteséget is megtéríti 10 millió forint értékig, emellett az esetleges dologi károkért maximum 15, személyi sérülésért maximum 30 millió forintot fizet.

Van, ahol kötelező a felelősségbiztosítás

Láthattuk, hogy a síeléshez választható biztosításoknál szinte minden esetben megjelenik a felelősségbiztosítás. Van olyan ország, ahol érvényes felelősségbiztosítás nélkül pénzbüntetésre számíthatnak a síelők, ilyen például Olaszország. 2022. január 1. óta az olasz hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy a pályákra érkező síelők rendelkeznek-e felelősségbiztosítással. Ha a síelő nem rendelkezik ilyennel, akkor a büntetés 100-150 euró is lehet, emellett a síbérletet is bevonják. Emellett változott a bukósisak viselésére vonatkozó szabály is, 2022. januártól minden 18 év alatti síelő számára kötelezővé tették.

A megfelelő biztosítás vagy védőfelszerelés hiányánál is súlyosabb vétség, ha valaki alkohol vagy drog hatása alatt síel, ezért még nagyobb, akár 1000 eurós büntetést is kiszabhat a rendőrség.

Ajánlatok