accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hobbisport vagy extrém sport: nem mindegy, milyen utasbiztosítást kötünk

utazomajom /

Végre itt a tavasz és vele a jó idő, ami csábít a hétvégi kirándulásokra, akár külföldre is. A program lehet városnézés vagy valamilyen extrém sport is, ezekre azonban nem ugyanúgy térítenek a biztosítók, sok esetben kiegészítő sport biztosításra is szükség lehet. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni, mielőtt biztosítást kötünk egy tavaszi külföldi kirándulásra. 

Az utazási kedv újra a régi, a pandémiával együtt járó korlátozásokat szinte már el is felejtettük – ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai. Egyre többen pedig már nemcsak egy hosszabb, nyári pihenéssel számolnak, hanem rövidebb utakkal is, többnyire a környező országokba. Az utazási irodák kínálatában is számos tavaszköszöntő úttal találkozhatunk, amelyek egy-egy hosszú hétvégét fednek le.

Bár rövid utakról van szó, az utasbiztosítást így is érdemes megkötni, akár az utolsó pillanatban is, ahogyan azt a Bank360 kalkulátorával gyakran megteszik az utazók. A kivárás akár hasznos is lehet, különösen, ha csak közvetlenül az indulás előtt dől el, hogy mi lesz a pontos program, hiszen így a biztosítást a tervekhez igazíthatjuk.

Érdemes a program alapján biztosítást választani

Egy tavaszi hosszú hétvége nem feltétlenül csak a városnézésről szólhat, az aktív kikapcsolódás különböző formái is egyre népszerűbbek. Ezekhez azonban már nem minden esetben elegendő az alap utasbiztosítás, még akkor sem, ha egyébként gyakorlottak vagyunk egy-egy területen. A biztosítók az extrém sportok közé sorolják például a hegymászást, a vadvízi evezést (raftingot), és egy terepfutó versenyen való részvételhez is kiegészítő biztosításra lehet szükség.

A teljesen veszélytelen kirándulás és az extrém sport között nehéz határvonalat húzni, a biztosítók számára azonban fontosak ezek a részletek, ezért kötés előtt érdemes nekünk is utánajárni, hogy a tervezett tevékenység melyik kategóriába tartozik. 3500 méter alatt jelölt útvonalon túrázni például lehet alapbiztosítással is, efölött viszont általában kiegészítő sportbiztosításra van szükség, de ebben az esetben is lehet olyan kikötés, mely szerint csak 5500 méteres magasságig térítenek baleset esetén.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha hegyet, sziklát mászunk, vagy ha via ferrata túrára indulunk. Az itthon és külföldön egyre népszerűbb program (német nyelvterületen Klettersteig, magyar fordításban vasalt út) azt jelenti, hogy a kijelölt hegyi utakon fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépcsők segítségével haladunk a hagyományos sziklamászásnál használt felszereléshez hasonló speciális felszerelésben.  Érdemes figyelni, hogy van olyan biztosító, ahol a C-nél nehezebb via ferrata útszakaszokon történő balesetek után nem térít. 

Legalább ilyen körültekintőnek kell lennünk akkor, ha vízi sportot választunk. A búvárkodást szabadidős sportként például 10 méterig említik a biztosítók, azon túl már kockázatos sportként tartják számon, és kiegészítő biztosítás szükséges hozzá. 40 méternél mélyebbre merülve pedig már nem térítenek, ha történik valami a biztosítottal.

Szintén szükség lehet a kiegészítő biztosításra, ha vadvízi evezni indulunk, ez az adott víz osztályozásától függ. A nemzetközi besorolás síkvizeket és vadvizeket különböztet meg, ezen belül a biztosítók a vadvizekre vonatkozóan határoznak meg feltételeket. Az alapbiztosítás egyedül a WW1 és WW2 szinteken lehet elegendő, ami azt jelenti, hogy a víz könnyen belátható, és akár előzetes helyismeret nélkül is evezhető. Itthon a WW1 kategóriába esik például a Dráva vagy a Rába, de ilyen a magyar turisták között népszerű Moldva folyó is. Ezen felül szükség van a kiegészítésre, és akkor is csak WW3 és WW4 szinteken történt balesetek után térít a biztosító, ezen felül nem. A legmagasabb szint a WW6, a nemzetközi besorolás szerint ez az elméleti evezhetőség határa, és kifejezetten veszélyes.

Kis plusz költséggel jár, de megéri

Mindent összevetve hosszú azoknak a tevékenységeknek a listája, amelyekre kiegészítő biztosítást kell kötni, ha aktív pihenést tervezünk, de megéri. Ha összehasonlítjuk az alap-, városnézéshez köthető és az extrém sportolásra is térítő biztosításokat, nem nagy az eltérés, különösen, ha figyelembe vesszük az utazásra költött összeget is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szerződési és szolgáltatási feltételek utasbiztosítási csomagonként változhatnak, ezért mindig javasolt a kiválasztott biztosítás feltételeiben ellenőrizni, hogy az általunk végezni kívánt sport szerepel-e a fedezett sportok vagy a kizárások között, illetve milyen feltételek mellett adják a szolgáltatást. Kizárás lehet például még egy extrém sport kiegészítést tartalmazó prémium kategóriájú utasbiztosítás esetében is, ha a biztosított nem megfelelő felszerelést használt vagy esetleg nem is használta a sport végzéséhez szükséges biztonsági felszerelést.

Egy péntektől vasárnapig tartó, ausztriai hosszú hétvégére az alapbiztosítás több biztosítónál akár már 2000 forint körül elérhető,ez azonban csak olyan tevékenységeknél bekövetkező kárra fizet, amelyek beleférnek a hobbitevékenység kategóriába. Szintén fontos tényező, hogy ezek a sportfelszerelésre sem térítenek. Ha extrém- vagy versenysport kiegészítést is szeretnénk, akkor a biztosítási díjak 3500 forintról indulnak, vagyis mindössze 1500-2000 forinttal kerül többe, hogy extrém sportolás közben is biztosítottak legyünk egy egész hosszú hétvégére. Ha autós asszisztencia szolgáltatást és covid-kiegészítést is szeretnénk igénybe venni, akkor az alap- és a kiegészítő biztosítás is valamivel drágább.

Ajánlatok