accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A bőröndök titkos élete a repülőtéren

utazomajom /

Avagy mi történik a becsekkolás után szeretett poggyászunkkal?

Talán Te is eltöprengtél már azon, hogy mi történhet a feladott bőröndöddel, miután rákerül a futószalagra. Nem titok már, hogy a táskádnak elég strapabírónak kell lennie ahhoz, hogy épségben átvészeljen egy ilyen kalandos utazást, ráadásul az sem árt, ha színével, mintájával kitűnik a sorból, nehogy véletlenül más markolja fel helyetted.

Most eláruljuk Neked, mi is zajlik a kulisszák mögött a csomagoddal:

1. szakasz: A becsekkolás

Az egész bőrönd-mese ezzel a lépéssel kezdődik. Amennyiben nem kézipoggyásszal utazunk (ezt mindig alaposan ellenőrizzük, hogy az adott légitársaság mekkora csomagot enged fel velünk ingyen a gépre), úgy a bőröndünket be kell csekkolni. Itt felmatricázzák a csomagot, amely futószalagon indul el titkos útjára. Érdemes a becsekkolás előtt ellenőrizni a bőröndünk súlyát, nehogy komoly összegeket kelljen ráfizetnünk.

luggage3

Mókás tény: az egyik legérdekesebb csomag, amit valaha feladtak, egy karácsonyi csomagolópapírral körbetekert láncfűrész volt – doboz nélkül, masnival.

2. szakasz: A futószalag

Döbbenetes, hány métert utazik egy bőrönd, míg eljut a becsekkoló pulttól a repülőig. A Healthrow Reptéren közel 50 (!) kilométernyi utat tesznek meg a poggyászok. Ráadásul, csak ezen a reptéren évi 53 millió poggyász fordul meg, így már az maga lenyűgöző adat, hogy mindezen mennyiség ellenére minden ezer utasra kb. 7 elveszett poggyász jut – világszerte.

luggage2

3. szakasz: A biztonsági ellenőrzés

Nem csak abban az esetben kell ügyelnünk a csomagunk tartalmára, ha kézipoggyászként adjuk fel, hiszen a biztonsági ellenőrzésen akkor is átmegy a poggyászunk, ha feladtuk azt. Így tehát fontos, hogy minden esetben a TSA (Közlekedésbiztonsági Hivatal) előírásainak megfelelően pakoljunk és csomagunk ne tartalmazzon tiltott elemeket (pl.: illegális tárgyak, mint lőfegyver, robbanóanyag, élőállat, stb.), valamint mindig legyünk tisztában a tartalmával (semmiképp ne hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat!).

Ráadásul, ha a TSA az ellenőrzés során valami ’problémás’ dolgot talál a csomagunkban, akkor azt felnyitják és megvizsgálják. Különösen ilyenkor lehet praktikus, ha olyan bőrönddel utazunk, amely könnyedén kinyitható és visszazárható – szemben egy átlagos bőrönddel- , hiszen így nem kell attól tartanunk, hogy a cipzárt teszik tönkre, vagy esetleg levágják a lakatot róla.

Amikor összefóliázva megkaptuk egyszer a bőröndünket Milánóban, nagyon csodálkoztunk. Kibontva láttuk, hogy egy sört átszúrtak a biztonságiak valamilyen késsel, illetve egy jeges tea port is kiszórtak. Viszont ami rosszabbul esett, hogy a lakatot leverték és ezzel tönkre is tették a bőröndöt, amit nem tudtunk tovább használni. Ekkor megfogadtam, hogy nem lesz többé gagyi bőröndöm.

Azt gondolom, hogy ár-érték arányban az egyik legjobb választás az American Tourister Bon Air színes könnyű és strapabíró bőröndjei!

Utazómajom-tipp: Tudtad? A feladott poggyászba tilos power bank-ot csomagolni, ezért azt mindig tedd a kézipoggyászodba. Ezen kívül nagyobb teljesítményű akkumlátorok sem minden esetben engedélyezettek, amelynek oka, hogy spontán égésre hajlamosak, így fokozottan tűzveszélyesek. Éppen ezért mindig tájékozódj előre az adott reptér, ill. légitársaság vonatkozó szabályzatáról!

4. szakasz: A be- és kirakodás

Itt történik a csoda. A rakodók – angol nevükön ’rampie’-k – elképesztő mennyiségű poggyászt juttatnak fel és le a gépekre naponta. Nem titkolják, hogy utálják a túlsúlyos és törött, sérült csomagokat. Éppen ezért, ha törést vagy szakadást látunk a poggyászunkon, ne használjuk azt, mert könnyen vezethet oda, hogy az egész tartalma kiborul. Nagyon bosszantó és időrabló dolog visszapakolni a bőröndök tartalmát, ráadásul nincs is rá garancia, hogy minden sérülésmentesen kerül abba vissza. Válasszunk inkább olyan poggyászt, amely kellően strapabíró és bírja a gyűrődést.

Mókás tény: világszerte hódít az az őrület, hogy a bőröndöket ’I love baggage handlers’ (azaz ’Imádom a poggyászrakodókat’) jelzéssel látják el. És hogy beválik-e? Naná! Ki ne szeretné az ilyen üzeneteket? Ezután garantáltan kiemelt figyelmet kap majd a csomagod.

luggage1

5. szakasz: Az elveszett bőröndök nyomában

Létezik egy speciális csoport, amelynek feladata, hogy az elveszett bőröndöket megtalálják és a lehető leggyorsabban visszajuttassák tulajdonosuk számára. Amennyiben sosem veszett még el bőröndöd, vélhetően nem is találkoztál velük, feladatuk mégis nagyon fontos. És hogy mit javasolnak a ’bőrönd specialisták’? Mindenképp azt, hogy a bőröndöd legyen ellátva kívülről is jelzéssel, amely a személyes adataidat tartalmazza, de ha biztosra akarsz menni, hogy megtalálják azt, akkor a bőrönd belsejébe is tegyél egy bilétát a neveddel és a címeddel.

Utazómajom-tipp: Vásárolj színes, különleges mintás bőröndöt, így nem fordulhat elő veled az, hogy valaki véletlen leemeli a futószalagról a csomagod, vagy esetleg Te összecseréled máséval.

6. szakasz: A boldog viszontlátás

Megvan az a néhány perc (jó esetben nem félóra), amikor izgatottan toporogsz a szalag mellett? Vitathatatlanul az utazás egyik legjobb része, amikor az ember leemeli hőn szeretett csomagját a futószalagról és kigurulhat vele a reptérről. Kezdődhet a kaland!

Most 20% kedvezménnyel juthatsz ehhez a menő táskához, csak használd az “Majom20” kuponkódot fizetés előtt! Csak a kéket ne, mert az már az enyém! (X)

Ajánlatok