accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

11 dolog, amit soha, de soha ne csinálj a repülőgépen!

utazomajom /

Hála a fapados légitársaságoknak és az olcsó repjegyeknek, manapság egyre többen engedhetik meg maguknak a repülést. Ahogy minden közlekedési járművön, a gépen is vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy kellemesen teljen az utazás – minden utas számára.

1.      Ne maradj végig ülve az utazás alatt!

A repülés megnöveli a mélyvénás trombózis és a véralvadás kialakulását, de ez megakadályozható egy-egy rövid sétával, vagy egyszerű mozdulatsorral. Szűk ruhák helyett laza és kényelmes ruházat viselése ajánlott!

2.      Ne hagyd ki a hidratálást!

A repülőgépen töltött idő a száraz levegő miatt a bőr kiszáradásához vezethet, ezért feltétlenül érdemes hidratáló krémet használni. Sőt, a hidratálás nem csak kívülről, hanem belülről is fontos, erre pedig csak egyetlen módszert tudunk javasolni: víz, víz, víz!

3.      Kerüld a szénsavas italok fogyasztását!

Talán mindannyian éreztetek már füldugulást, amit a kabin nyomásváltozása okoz a le- és felszállás közben, ez a folyamat a szervezetben gáztermelődéshez is vezethet. Csökkentsd a felpuffadás lehetőségét azzal, hogy kerülöd a szénsavas üdítők fogyasztását (ugyanez igaz a pezsgőre is)!

4.      Minimalizáld az alkoholfogyasztást!

A fedélzeten sokan az alkoholtól várják a félelem és a stressz legyőzését, ezért előszeretettel isznak pezsgőt, sört vagy más alkoholos italt.

Fotó: Adam Jaime / Unsplash

A fedélzeti nyomás miatt azonban sokkal gyorsabban reagál a szervezet az alkohol hatásaira, mint egyébként, ezért két pohár ital a levegőben akár 2 (földi) üvegnek is megfelelhet. Márpedig egy részeg útitárs senkinek nem hiányzik, ugye?

5.      Ne vedd le a zoknidat!

Egyrészt senki nem örül annak, ha a mellette ülő utas mezítláb mászkál fel és alá a gépen. Másrészt zokni nélkül nagyobb a felfázás, megfázás veszélye, a világ minden tájáról összegyűlt baktériumokról nem is beszélve.

6.      Ne igyál teát vagy kávét!

Bár jó ötletnek tűnhet egy csésze forró tea vagy kávé elfogyasztása, de biztos, hogy a repülőgép csapvizéből készült italt szeretnéd elkortyolni az utazás alatt? Válassz inkább dobozos vagy palackozott üdítőt, ásványvizet!

7.      Ne aludj el, amikor a célállomáson reggel van!

Minél hamarabb próbálj meg alkalmazkodni a célállomás időzónájához és ne szunyókálj el, amikor ott reggel van.

Fotó: Eva Darron / Unsplash

Ha tudsz, inkább próbálj meg az utazás előtti napokban később lefeküdni vagy korábban kelni, hogy zökkenőmentesebb legyen az átállás.

8.      Ne egyél olyan ételt, amely hozzáért a tálcához!

Bár a tálcákat minden egyes repülés után letisztítják, egy közelmúltbeli felmérés szerint a tálcaasztalok átlagosan 2,155 egységnyi baktériumot tartalmaznak négyzetméterenként. Hogy ez mit jelent magyarul? Ha leesik a süti a tálcára, inkább hagyd ott és egyél mást!

9.      Ne most próbálj ki egy új altatót vagy nyugtatót!

Bármennyire is csábító néha bevenni 1-1 nyugtató vagy altató pirulát, előtte győződj meg az összetevőiről és lehetőleg ne a gépen próbáld ki először!

Fotó: freestocks.org / Unsplash

Ha allergiás reakciókat vált ki valamelyik hatóanyaga vagy hallucinációt okoz, senkinek nem lesz kellemes utazása.

10. Ne viselj kontaktlencsét!

A repülőgépen lévő száraz levegő másik következménye az, hogy a kontaktlencsék a szokásosnál jobban irritálhatják a szemet. Ügyelj arra, hogy mindig legyen nálad szemüveg, amely nem csak kényelmesebb viselet, hanem megakadályozza a szem dörzsölésére irányuló késztetést.

11. Ne hallgasd el, ha rosszul érzed magad!

Lehetsz félénk, szégyenlős vagy visszahúzódó, ha egészségügyi problémád van, jobban teszed, ha megosztod a légiutaskísérőkkel. Hidd el, a stewardessek jólképzettek a különböző betegségek orvoslására, meg aztán nem árt elejét venni egy későbbi, nagyobb betegségnek.


Forrás: theculturetrip.com

Ajánlatok