accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A Budapest Airport tájékoztatása az Utazómajom oldalon megjelent poszttal kapcsolatban

utazomajom /

A mai bejegyzésünkben arra kértünk, hogy ha valamelyik koronavírussal kifejezetten érintett országból érkezel, feltétlen vonulj önként karanténba. Ezzel kapcsolatban keresett meg a Budapest Airport Kommunikációs specialistája, aki az alábbi tájékoztatást küldte:

“Az Utazómajom Facebook oldalán megjelent poszttal kapcsolatban a Budapest Airport a következő tájékoztatást nyújtja:

Hatósági feladatok elrendeléséről és bevezetéséről a repülőtér nem dönthet. A Budapest Airport az érintett hatóságokkal az új koronavírus megjelenésének kezdetétől fogva folyamatosan egyeztet, és az elrendelésre kerülő óvintézkedéseket azonnal és maradéktalanul bevezeti.

A Budapest Airport már januárban vírusölő kézfertőtlenítőket, tájékoztató táblákat és szórólapokat helyezett ki a terminálon, valamint gyakoribb fertőtlenítő takarítást vezetett be. A Budapest Airport százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, szükség esetén pedig biztosítani tudja az elkülönítő és karantén helyiségeket. Testhőmérséklet mérés esetén a Budapest Airport saját és bérelt hőkamerákkal és kézi lázmérőkkel látja el a feladatot.

Kormánydöntés értelmében azok a külföldi állampolgárok, akik Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Izraelből vagy Olaszországból érkeznek, nem léphetnek be Magyarország területére. Az ezekből az országokból érkező magyar állampolgárok beléphetnek az országba, de kötelező szűrővizsgálaton kell átesniük.

(Megjegyzésünk: Az alábbi országokból egyelőre zavartalanul érkeznek a járatok: Spanyolország (6391 igazolt eset), Németország (4585 igazolt eset), Franciaország (4481 igazolt eset), Svájc (1359 igazolt eset))

A nem schengeni járatok esetében az útlevélellenőrző kapuknál minden utas útlevelét ellenőrzik. Az útlevél ellenőrzés mellett az utast kikérdezik illetve szükség esetén megmérik a testhőmérsékletét és további tünetvizsgálaton esik át.

(Megjegyzésünk: A percekben ért haza ismerősünk Santiago-ból (Chile) párizsi átszállással. Ellenőrzés sehol nem történt, mivel Budapestre közvetlenül Párizsból érkezett, így “elvileg” schengenen belülről. Mindenről videofelvételt is készített.)

Amennyiben az utas magyar állampolgár és nem járt az öt ország valamelyikében, beléphet Magyarországra. Ha járt ezen országok valamelyikében, a fenti szűrési protokoll lép életbe.

Amennyiben az utas külföldi állampolgár és nem járt az öt ország valamelyikében, további intézkedés nélkül beléphet Magyarországra. Ha járt ezen országok valamelyikében, nem léphet be Magyarország területére.

Amennyiben a külföldi állampolgár Magyarországra történő belépését megtagadják, de nem merül fel fertőzés gyanúja, elutazik, indulásig az erre kijelölt tranzit területen várakozik. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, az erre kijelölt elkülönítő helyiségbe helyezik, ahol további vizsgálatokat követően a hatóság és az orvos dönt a további lépésekről.

A repülőgép személyzetére ugyanezek az intézkedések vonatkoznak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tehát a hatóságok által elrendelt intézkedések vannak érvényben. A Budapest Airport a hatósági feladatok végrehajtásához minden szükséges feltételt biztosít, illetve teljesíti a hatóságok által meghatározott feladatait.

A fenti kérdésnél részletezett szűrésen kívül az utasok és a személyzet testhőmérséklet-mérésére vonatkozóan eddig elrendelt hatósági intézkedések:

Az egyes járatok utasainak és személyzetének ellenőrzését a hatóságok rendelik el, erről a repülőtér saját hatáskörben nem dönthet. Ezért kérjük, ha kérdése van, forduljon az Operatív Törzshöz.”


A megosztott bejegyzésünkben több száz utas írta le a személyes tapasztalatát az ellenőrzésekkel kapcsolatban, melyeket itt olvashatsz.

Ajánlatok