accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Budapesti és környéki kirándulóhelyek, ha már unod a tömeget a Normafán

Katya /

A Normafa és környéke kétségtelenül népszerű kirándulóhely Budapesten belül, hiszen rengeteg programot kínál, szép a környezet és a panoráma, ráadásul tömegközlekedéssel is nagyon könnyen elérhető. Éppen ezért jó időben vagy egy szép havazás után gyakran tömegek rohamozzák meg és a zajtól távoli, nyugodt kirándulásnak annyi is. Ezért most hoztunk öt alternatívát Budapesten és környékén, ahova jó kirándulni, többségük pedig azoknak is viszonylag könnyen elérhető, akik autó nélkül közlekednek.

Pilisborosjenő: ahol a teve és az Egri vár találkozik

Persze nem az igazi és már picit megkopott a fénye, de bizony Budapesttől autóval (tömegközlekedéssel Óbudáról busszal kb. fél óra) kevesebb, mint fél óra alatt elérheted az Egri vár másolatát. A díszlet az Egri csillagok film változatában szerepelt 1968-ban és bár azóta bőven fogott rajta az idő, még mindig népszerű és látványos turistacélpont.  Innen nem messze találod a Pilis délkeleti részének másik nevezetességét, a Teve-sziklát is. Nevét érdekes formájáról kapta ez a függőleges, erodálódott dolomitokból létrejött sziklaformáció. Száraz (!) időben és kellő óvatossággal a sziklát meg is lehet mászni. A teve látogatást érdemes lehet a séta végére hagyni, naplemente idején ugyanis a sárgás köveken megcsúszó napfény némi westernes bájat ad a környéknek. Aki azonban nagyobb sétára vágyik bejárhatja a 10 km hosszú pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvényt is, amely érinti az Egri vár másolatát, a Teve-sziklát és a Nagy-Kevély 543 méter magas csúcsát is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csodás Magyarország (@csodasmagyarorszag) által megosztott bejegyzés

Budapest legnagyobb vízesése és a solymári vár

Ha csak egy rövidebb kirándulásra van időd, irány Solymár és a Jegenye-völgy. A völgy a Budai-hegységben található, sőt érinti a II. kerületet is. A szurdokvölgyben végig követheted a kacskaringós Paprikás-patak folyását, melyen sok helyen hangulatos fahidakon haladhatsz át. Itt bújik meg Budapest legnagyobb vízesése is, a Jegenye-völgyi vízesés, amely 5 méter magasról zubog alá. Megnézheted felülről, majd egy kiépített, lépcsős szakaszon leérve alulról is. Zimankós, téli napokon befagyva is különleges látványt nyújt.  A vízesés közelében lévő furcsa romok pedig egy régi, a harmincas években működő fürdő nyomai. A közelben található a Rózsika-forrás is, de vize sajnos nem iható. Tovább haladva, a Mátyás-dombon érheted el a solymári várat, melyet szépen renováltak az elmúlt években. Bár látogatni márciusig sajnos nem lehet, de kívülről is megéri szemrevételezni.

Budaörsi Kő-hegy

Szintén egy egyszerű sétával meghódítható a Kő-hegy, amely Budaörs Ófalu fölé magasodik. A kopár hegy tetején egy kápolna csücsül, valamint több szikla, az egyik tetején egy kereszttel. A kereszt esténként kivilágítást is kap.  Egy hosszú lépcsősor vezet fel ide, majd a sziklákon megpihenve élvezheted a városra és a Csíki-hegyekre nyíló remek kilátást. Ha pedig már itt jársz, sétálj fel a közelben lévő Kálvária-dombra is, amelyen szerpentinszerűen sorakoznak a stációk. A kúp alakú domb igazán különleges hangulatot áraszt magából.

Városi panoráma az Árpád-kilátóról

Ha egyáltalán nem szeretnél elszakadni Budapest határaitól, akkor ez a neked való séta. Egyszerűen elérhető, de mégsem annyira felkapott, mint a címben szereplő Normafa vagy éppen a Gellért-hegy. A panoráma azonban innen is ámulatba ejtő a városra, a hömpölygő Dunára és hídjaira, a túloldalon lévő Parlamentre és a Gellért-hegyre. A székely stílusú kilátó a Látó-hegyen egy fenyves erdőben áll, így meg van a természet közeli hangulat, ám a panorámába már benyúlnak a környéki villák is. A 11-es busszal, a Nagybányai úti megállótól egy kb. 15 perces séta vezet fel hozzá.

Lábad alatt az egész Dunakanyar

Ez a listánk legtávolabbi pontja (48 km-re van Budapesttől) és ez igényli a legtöbb izommunkát is, de a kilátás felülmúlhatatlan. Sokak szerint innen nyílik a Dunakanyar legszebb panorámája, fotókon is gyakran köszön vissza a Duna kanyarulata, talpaidnál a Visegrád, Nagymaros, Zebegény és a Börzsöny. A hegy tetején egy kilátótorony fejeli meg az élményt. Ha most mégsem vágnál neki a túrának, az itt elhelyezett webkamerán keresztül akkor is megcsodálhatod a tájat.

Te mit tennél még a listára?

Ajánlatok