accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 ok, amiért a Tisza tó sokkal több, mint gondolnád!

Katya /

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, ennek ellenére sok nyaraló fejében egyelőre messze elmarad a Balatontól. Pedig a Tisza-tó csodaszép strandokkal, természetközeli látnivalókkal, kalandos vízitúrákkal tökéletes helyszín a nyaraláshoz, legyen szó családi programokról, barátokkal való bulinyaralásról vagy éppen páros kikapcsolódásról, minden adott az aktív pihenéshez. Ráadásul a legtöbb helyen az árak is barátságosabbak, mint a magyar tengernél, ugyanakkor innen sem hiányoznak a változatos programok és a gasztronómiai élmények sem. Hogy meggyőzzünk, összegyűjtöttük az 5 legjobb látnivalót és programot a tó környékén.

Tekerd körbe a Tisza-tavat!

A Tisza-tó körül végig jó minőségű biciklis út lett kiépítve, mely javarészt a tó mellett halad végig, így bőven akad látnivaló a 65 kilométer hosszú körön. Kéklő víz, zsibongó strandok, galériaerdők, hatalmas nádasok és a csak itt jellemző tündérrózsák kísérik a kerékpáros útját, de bőven akad büfé, étterem is az útvonalon a frissítéshez. Nemrég Tiszafürednél átadták a kerékpáros hidat is, ahonnan remek kilátás nyílik a tóra, de épült biciklis kilátó is, így jelenleg ez az ország egyik legjobb kerékpárútja. Mivel a térségben fontos a biciklis turizmus, sok helyen lehet biciklit bérelni a körbetekeréshez, Tiszafüreden pedig külön biciklis központ is van, ahol nemcsak kölcsönözni lehet, de van kerékpárszerviz is és van lehetőség szekrénybérlésre, valamint zuhanyzásra is. Mivel a terep végig sík és jól védett az autós forgalomtól, gyerekkel is bátran ajánljuk.

Mártozz meg a tóban!

A Tisza-tó körül számos jól kiépített strand található, sok helyen kenut vagy SUP-ot is lehet bérelni, míg máshol a gyerekek nagy örömére csúszdák és különféle vízi játszóterek is épületek. Jó hír, hogy a tó környékén nyolc ingyenes szabadstrand is található, így nem kell minden fürdőzésnél a pénztárcához nyúlni. A tiszafüredi szabadstrandot épp idén újították fel, itt egyébként kutyás pancsoló is van, de a többi településen is évről-évre szépülnek a partszakaszok.  A tó gazdag élővilágát jelzi az is, hogy sajnos sok helyen előfordulhat sulyom, ezért vízi cipő használata ajánlott.

Nézd meg az ország legnagyobb édesvízi akváriumát!

A Tisza-tavi Ökocentrum a tó talán legnépszerűbb látnivalója, nem véletlen. Az Ökocentrumban gyerekkel könnyedén eltelik egy teljes nap is, annyi az érdekesség: van a tavat és az élővilágát bemutató 3D-s mozi, egy speciálisan kialakított környezetben megleshetjük a környék éjszakai ragadozóit, van állatsimogató, vízi játszótér, kalandpálya és sövénylabirintus is. A legnagyobb szenzáció azonban kétségtelenül az üvegalagút, ahol fejünk felett úsznak át a halak, de akár vidrákat is láthatunk.

Utazómajom-tipp: Ha itt jársz, ne hagyd ki a kilátót. A toronyból ugyanis felülnézetből is megnézheted a Tisza-tavat és a környék falvait.

Sétálj a Tisza-tavon!

Ha már Poroszlónál járunk, nem érdemes kihagyni a Tisza-tavi Vízisétányt sem, ami, ahogy a neve s sugallja valóban egy sétány a vízen. A másfél kilométer hosszú fahíd-rendszer a belső tavon két madárvártához és egy megfigyelőtoronyhoz vezet el, ahol közvetlen közelről csodálhatod meg a tó növény- és állatvilágát. A tanösvény csónakkal vagy Poroszlóról induló kishajójárattal érhető el.

Ismerd meg a lápok lakóit!

Igazi lápi kalandban lehet részed a Tiszavirág és az Öreg pákász-tanösvény bejárása közben! A tiszafüredi Szabics kikötőből egy révész visz át a tanösvény kezdőpontjához, a belső Görbe tóhoz. Innen indul a Tiszavirág ártéri sétaút, amely két kilométer hosszú és az árterekhez kötődő mesterségeket és az itt élők életét mutatják be a forgatható táblák, de útba esik egy madármegfigyelő torony, a Gémek tornya is. Az ártéri erdőből kiérve zöld gumicsizmák sorakoznak az Öreg pákász tanösvény kezdeténél. A lápos talaj miatt érdemes egybe belebújni és úgy bejárni a tanösvény tizenkét állomását, ahol a lápok egykori lakói, a pákászok életét ismerhetjük meg különféle játékok segítségével. A túra végén a Görbe-tavon hajókázhatsz is a tündérrózsák között.

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült.

Ajánlatok