accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A Sümegi vár múltja és jelene

utazomajom /

A Balaton-felvidék történelmi szempontból egyik legszebb helyén, Sümegen jártunk. A város legnagyobb nevezetessége a Sümegi vár, amelyet az 1260-as években kezdtek el építeni. Egy kicsit utána olvasva megismertük a közel 880 éves vár történetét is, mégpedig hogy IV. Béla király kezdte az építtetését a 13. században. Ekkor még csak az Öregtorony alsó szintje állt, majd közel egy évszázaddal később a veszprémi püspökök kérésére a vár tovább bővült és a vidék kiemelt fontosságú központja lett.

Fontos szerepet játszott a Veszprémi várral karöltve a püspökség valamennyi birtokának felügyeletében. Bár Mátyás király halálát követően a terület egy rövid ideig Habsburg uralom alá került, de a Kinizsi Pál és Báthori István vezette hadsereg eredményesen visszafoglalta.

_1250756

Török uralom

A török megszállás idején ez volt az egyetlen vár, amely magyar irányítás alatt maradt, ezért Sümeg a veszprémi püspökök első számú székhelye lett. Néhányuk képe és munkásságuk rövid leírása is megtalálható a várban kifüggesztett plakátokon. A vár a 17. századig többször cserélt gazdát, ám 1656-58 között Széchenyi György püspök kezdeményezte a fallal és őrtornyokkal való megerősítését. Ez nagyfokú biztonságot jelentett a városlakóknak is, azonban a törökök kivonulását mégsem tudta az új építmény károk nélkül megúszni, hiszen a város felgyújtásakor a vár is megrongálódott. 1700-ban ismét nagy tűzvész pusztított, amikor szinte csak kőhalom maradt Sümegből. 1705-ben Rákóczi fejedelem kezébe került a vár és ismét a Dunántúl legnagyobb erőssége lett. Azonban később újabb felkelések robbantak ki és a várat ismét felgyújtották. Bíró Márton püspök Sümeget székhelyévé választotta és munkássága során új lakóházak, gazdasági épületek, templomok és a püspöki palota épültek, amely újabb fellendülést hozott a város életében.

Sümegi Vár

Harcászat

A 19. században már harcászati célból kevesebb jelentőséget töltött be a vár, ezért az állagmegóvását elhanyagolták. Az 1960-as években régészeti ásatások kezdődtek a területen és történelmi jelentősége miatt a helyreállítását is megkezdték. A Sümegi vár jelenleg állami tulajdonú műemlék, amelyet 1992 óta Papp Imre ” Sümeg vár jelenkori várkapitánya” bérel és üzemeltet.

Céltábla

Várkapitány

Papp Imre 1989-ben Budapestről költözött vissza szülőfalujába, Sümegre, hisz eltökélt ötlete volt, hogy büfét nyit a várban. Családi összefogással az üzemeltetés mellett önkéntesen kezdték az akkor romos vár renoválását, majd 3 év múlva a vár bérlési jogát is megkapták. A Papp család példaértékű és áldozatkész munkájának hála ma már a Sümegi vár legtöbb része nem csak korhű állapotban van, de folyamatosan fejlesztik és korszerűsítik. A kis családi vállalkozás közel 30 év alatt a teljes várbirtok területét felvirágoztatta és a jelenlegi vendégi igényeket szem előtt tartva wellness hotelt, csárdát, lovardát, szabadtéri és fedett lovagi arénát, szablya- és hintó múzeumot, stb. létesített. A Sümegi vár lábánál fekvő Hotel Kapitány Superior Wellness 153 szobával várja a nem csak szimpla kikapcsolódásra vágyó látogatókat, középkori programokkal, korhű ruhába öltözött felszolgálókkal és lakomával.

Lovagi lakoma

Programok a környéken

Az aktív nyaralók számára is rengeteg lehetőség van a környéken, ezért egy hosszabb sümegi tartózkodás alkalmával is élménydúsan eltöltheted itt az időd. Túra keretében ellátogathattok a 11 km-re fekvő Zalaszántóra, vagy Rezihez (20 km), amelyek mellett egy-egy szép várrom található.

Ajánlatok