accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Fontos, hogy légy résen: szállásadók nevében csalnak ki hackerek pénzt a booking.com felületén keresztül

utazomajom /

Az már nem újdonság, hogy a booking.com nem fizeti ki időben a szállásadókat, azonban az elmúlt időszakban gombamód szaporodnak a különféle csalások, lemondások a portálon.

Anita két napja kapott furcsa üzenetet a booking.com felületén belül. A kártyája ellenőrzéseként szerették volna zárolni a teljes összeget, majd állításuk szerint utána azonnal fel is oldották volna. Ha viszont nem erősíti meg a tranzakciót 24 órán belül, akkor törlik a foglalást. Sajnos nem volt elég körültekintő, bízott abban, hogy a booking rendszerén belül érkezett levél hivatalos. A pénzt levonták, egyelőre nem tudni, hogy visszakapja-e valaha az összeget. Az teljes üzenetváltást ide kattintva olvashatod el. Az egyetlen gyanús dolog a levélben, hogy a link URL-je https://booking.confirm-reserve.info/reservation/73291934 volt, amiből látszik, hogy nem a booking.com hivatalos címe.

Ebben az esetben nem a booking.com-ot törik fel a hackerek, hanem a szállásadók oldaláról lépnek be a csalók a rendszerbe és küldenek hamis leveleket a leendő vendégeknek.

Három hete pontosan ugyanezzel a trükkel próbálták egy másik olvasónkat átverni, ő szerencsére résen volt és nem adta meg az adatait.

Egy másik olvasónk, Éva szintúgy üzenetet kapott csalóktól. A booking.com megerősítette, hogy a foglalása él és ne fizessen senkinek a szállásával kapcsolatban.

Ugyanígy próbálták meg Edinát és Irmát is rávenni, hogy adják meg az adataikat.

Több tucat olvasónk jelezte már, hogy megpróbálták megszerezni a bankkártya adataikat a booking.com rendszerén keresztül. Mindig legyetek körültekintőek, ha levélben, üzenetben, sms-ben bankkártyadatokat kérnek tőletek.
Most lépjünk tovább, mert van még itt érdekesség.

Mások a szálláson

Olvasónk, Izabella arról panaszkodott, hogy a lefoglalt és kifizetett szállásukra érve meglepődve tapasztalták, hogy abban más turisták nyaralnak. Elvileg a tulajdonos sem tudott a különös lakókról. Néhány hete Evelin ugyanígy járt, akkor a hiba oka az volt, hogy a lefoglalt panzió és a booking rendszere nem kommunikált egymással megfelelően.

Az utolsó lépésben változik az ár

Szintén sok olvasónk jelezte, hogy fizetés előtt hirtelen egy magasabb árra ugrik az összeg, amit a figyelmetlenebbek azonnal kifizetnek. Flóra harmadjára vitte végig a foglalást és a 137.000 Ft fizetendő összeg az utolsó lépésben 174.000 Ft-ra ugrott.

A hasonlóan járt kommentelők közül voltak, akik a bookingnak írt panasz hatására később visszakapták a különbözetet.

Túlfoglalás

A booking az elmúlt időszakban nem fizette ki a kisebb szálláshelyeknek a nekik járó összeget, ezért többen úgy döntöttek, hogy lemondatják az utassal a szállást. Viktóriát a horvátországi szállásadója hívta fel azzal a valószínűleg nem valós indokkal, hogy a szállás betelt és törölje a foglalást. Hiába jelezte, hogy nem fogja törölni, addig győzködte, hogy nem fogja fogadni, nem lesz szállása, hogy végül beadta a derekát. Neki szerencséje volt, mert a booking visszautalta az összeget, de a 173 hozzászóló közül volt, akivel a nem lemondható szállását lemondatta a szállásadója és a elveszítette a pénzét.

Volt olyan is, akivel a szállásadó közölte, hogy ha törli a bookingos foglalását, privátban olcsóbban odaadja. Így is történt.

Jelenleg túl sok furcsaság történik a booking.com táján, azért kérlek legyetek minden eddiginél körültekintőbbek. Kérdés esetén vegyétek fel a szállással direktben a kapcsolatot.

 

Ajánlatok