accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Egészségmegőrzés gyógygombákkal? Ismerjük meg őket jobban!

utazomajom /

A gyógygombák között igen sokféle opciót találunk, amelynek a fogyasztását érdemes megfontolnunk, amennyiben nagy hangsúlyt fektetünk az egészségünk megőrzésére. Hiszen ma már számos alternatív megoldás is előttünk áll, amely elérhető számunkra.

Nem kell mindig a gyógyszerekhez, a szintetikusan előállított termékekhez nyúlnunk, amennyiben tenni szeretnénk magunkért. A természet kincsei között is megtalálhatunk számos olyan dolgot, amellyel gondoskodhatunk az egészségünk megőrzéséről, ilyen például a gyógygombák fogyasztásának lehetősége is. Ráadásul ma már nagy koncentrációjú változatban is magunkhoz vehetjük őket a modern technológiának köszönhetően.

Mit érdemes tudni a süngombáról?

A gyógygombák között természetesen sokféle változat megtalálható, az egyik igencsak izgalmas változat a süngomba. Ez ugyanis mind hatásában igen kecsegtető, elsősorban a kognitív területekre gyakorolva pozitív hatást, másrészt igencsak izgalmas már a megjelenése is.

Maga a gombatest gömbölyded és fehér, ami eddig semmi különöset nem árul el róla. Ennél ugyanis sokkal izgalmasabb az, hogy hosszú, nagy tüskéket visel, innen ered a neve is. A másik beszédes elnevezése az oroszlánsörény-gomba, szintén a külső jegyei alapján.

Kulináris élvezeteket jelentő, ritka és különleges ételként is fogyasztják, de amiatt is, mert gyógyhatást tulajdonítanak neki. Ázsiában tradicionálisan is ismert, de mára már az egész világon be tudjuk szerezni táplálékkiegészítőként. Élőhelyét tekintve a páradús éghajlatot kedveli, valamint a lombhullató fák elöregedett ágain tenyészik előszeretettel. Hazánkban előfordulása sajnos nem jellemző.

Miért hasznos a süngomba?

A gyógygombák mindegyike azért bizonyul kedvezőnek az emberi szervezetre nézve, mert olyan alkotóelemekkel rendelkezik, amelyek ezt biztosítják. Ha úgy tetszik, nyugodtan mondhatjuk, hogy a természetanyánk ismét valami igazán nagyszerűt alkotott a maga boszorkánykonyhájában, nekünk pedig nincs is más dolgunk, mint elfogadni és fogyasztani a kincseit. Az USA medical oldaláról többféle gyógygomba is rendelhető.

A süngombában rengeteg fehérje, poliszacharid, D-vitamin, valamint többféle B-vitamin is megtalálható. Nyomelemekben és ásványi anyagokban is bővelkedik. Megtalálható benne a vas, a kálium, a kalcium, a cink, a szelén, a réz és a germánium egyaránt.

Mit mond a tudomány a süngombáról?

A süngomba a béta-glükán poliszacharidok kapcsán már régóta a különféle kutatások alapjául szolgál. Összefüggéseket és hatásokat elsősorban a kognícióval kapcsolatos területeken vizsgáltak.

Mivel a jelek szerint a kognitív funkciókat képes fokozni ez a gomba, ezért vélhetően az ezzel kapcsolatos betegségek esetén, mint amilyen az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór érdemes vizsgálódni a pozitívumokat illetően.

Annak ellenére, hogy végleges konzekvenciákat még nem vonhatunk le ezekből, s a konklúzió is szükségszerűen várat még magára, a gyógygombák határozottan megérnek egy próbát, ha szeretnénk tenni valamit az egészségünk megőrzéséért.

Ajánlatok