accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Egy elszigetelt világ: Madagaszkár, a titokzatos nyolcadik kontinens!

utazomajom /

Nyolcadik kontinensnek is nevezik Madagaszkárt, az Indiai-óceán legnagyobb szigetét, hiszen az itt élő növények és állatok nagy része sehol máshol a világon nem őshonos. Az egyedülálló élővilág mellett fehér homokos strandok, lélegzetelállító természeti és történelmi látnivalók, valamint érintetlen esőerdők gondoskodnak a felejthetetlen élményekről. És hogy ne csak a rajzfilm jusson eszetekbe Madagaszkárról, most összegyűjtöttünk 10 érdekességet, ami miatt mindenkinek el kell ide látogatnia – legalább egyszer az életben.

A gyűrűsfarkú makik hazája

Madagaszkár szimbóluma, a lemúr vagy gyűrűsfarkú maki kizárólag a szigeten él, és jelenleg veszélyeztetett fajnak számít. Bár európai állatkertekben gyakran találkozhatunk a rajzfilmből jól ismert, fekete-fehér farkú makikkal, a madagaszkári nemzeti parkokban akár saját élőhelyükön is megfigyelhetők a különleges állatok. Szintén a szigetországban őshonos a világ legnagyobb makija, az indri, amely minden reggel napfelkeltekor kiül egy faágra és lábát keresztezve, egyenes háttal és félig lehunyt szemmel fordul a nap felé (a helyiek szerint imádkozik). Madagaszkár másik büszkesége a világ legszebb pillangójának tartott Urania Madagascar, de az egzotikus nevű tanrek, mungó és fossza is őshonos a szigeten.

Mesés tengerpartok

Madagaszkár délnyugati része az ország egyik legfontosabb turistacélpontja, hiszen a fehérhomokos partok ideálisak a trópusi nyaraláshoz. Gyakran szerveznek itt esküvői szertartásokat, és a nászutasok is szívesen keresik fel a smaragd vizű, romantikus tengerpartokat. Ugyanez ez élmény várja a turistákat Madagaszkár északi részén és Nosy Be szigetén is. Aki a romantikázás helyett inkább szörfözne vagy búvárkodna, szintén a legjobb helyen jár!

Fűszernövények paradicsoma

Madagaszkár ültetvényeiről a világ minden tájára szállítanak egzotikus fűszereket. Az ország adja az egész világ vaníliatermésének 80 százalékát, de egyéb illatos fűszerek, pl. a szegfűszeg, kubeba- és rózsabors, kurkuma, csillagánizs, gyömbér, koriander és szerecsendió termesztése és exportja is igen jelentős.

Legyél Te is részese a madagaszkári vad fűszerek világának! A Kalumba Madagascar spiced gin egy fűszeres gin, aszalt fügén érleve, amely nevét a világon elsők között feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta. Egyedi karakterét a 17 féle Madagaszkárról és Afrikából származó vadon termő fűszernövény adja.

Fedezd fel Te is >>

Koba torta

Ronda és finom! Így lehet a legegyszerűbben jellemezni a nem túl dekoratív, ám annál ízletesebb koba tortát, amelyet esküvőkön is kínálnak vaníliafagylalttal leöntve. Az egyik legelterjedtebb malagasi étel, a koba földimogyoróból és rizslisztből készült sütemény, amelyet utcai árusoknál és szupermarketekben is lehet kapni.

Látványos bálnavonulások nyomában

Madagaszkár olyan szerencsés, hogy a bálnák vándorlási útvonalához közel fekszik, és évente kétszer is megcsodálható a szigetről az állatok látványos vonulása. Július és szeptember között a Sainte-Marie-sziget a legjobb hely, ahol megfigyelhető a hosszúszárnyú bálnák csapata, míg októbertől decemberig a borjak és anyjuk haladnak el Nosy Be sekély vizein. Ez utóbbi vonuláson a hímek erőteljes „dala” is hallható.

Baobab vagy majomkenyérfa

Madagaszkári nyelven “reniala”-nak, vagyis az erdők anyjának is nevezik a majomkenyérfát (baobabot), amely akár a több ezer éves kort is megélheti. Ezeknek a fáknak nem csak a kora, hanem a mérete is tekintélyt parancsoló: néhány majomkenyérfa magassága elérheti a 30 métert is. Az ember szinte eltörpül a hatalmas fák mellett!

UNESCO Világörökség részei

Madagaszkár szigetén három terület is az UNESCO Világörökség védelme alatt áll. Természeti kategóriában Tsingy de Bemaraha Természetvédelmi Terület és az Atsinana esőerdő, míg kulturális kategóriában Ambohimanga Királydombja (“Kék Domb”) élvez védelmet. Antananarivo fővárostól 15 km-re fekszik Ambohimanga erdők által körbezárt, szent városa, amely meredek sziklalépcsők megmászásával érhető el. A fallal körülvett település régen több uralkodó rezidenciájaként és temetkezési helyeként szolgált, napjainkban fontos zarándokhely.

Antananarivo – Ezer ember városa

A kimondhatatlan nevű fővárosban (nevének jelentése „Ezer ember városa”) ma is érezhető a francia gyarmati idők lenyomata, ugyanakkor egy ízig-vérig nagyvárosról van szó, ahol jól megférnek egymás mellett a modern kori és történelmi épületek is. Kihagyhatatlan látnivaló a Rova királyi palotaegyüttes, a Merina-dinasztia egykori rezidenciája, amelyet 1650 körül kezdtek építeni, és szintén népszerű turistalátványosság a világ második legnagyobb piacának tartott Zoma piac is.

Isalo, a madagaszkári Grand Canyon

Madagaszkárnak is megvan a maga Grand Canyonja! Az Isalo Nemzeti Park kb. 80 000 hektár területet fed le a sziget déli részén és évente több mit 30 000 látogatóval az ország legnépszerűbb parkja. A vadregényes kanyonok felfedezése mellett érdemes megmártózni a „természetes úszómedencékben” is!

Mora-mora

Aki Madagaszkárra érkezik, egy kifejezést mindenképp tanuljon meg az utazás előtt: mora-mora, vagyis lassan-lassan. Ezt a kifejezést gyakran hallani a helyiek szájából, akiknek egyúttal az életfilozófiájuk is ez: lassan, ráérősen, nem sietve intézik ügyeiket, és türelemre intik a sokszor rohanó, kapkodó nyugati turistákat. A mora-mora szellemében jut idő beszélgetésre, csendes elmélkedésre, közös vacsorára, és akinek ezt a ritmust sikerül elsajátítania, elmondhatja magáról: megértette Madagaszkár igazi lényegét.

A Zwack család több mint 200 éves gyógy- és fűszernövény tapasztalattal rendelkezik. Folyamatos kutatómunka során fedezték fel Madagaszkár gazdag gyógy- és fűszernövény-kultúráját, mely a Kalumba italt ihlette. Legyél Te is részese a madagaszkári kalandnak, kóstold meg Te is!  >> 

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok