accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Egynapos kirándulás ötletek Prágából

lanymajom /

Prága az egyik kedvenc hosszú hétvégés célpont, sokan már visszajárnak egyet sörözni és sétálni a cseh főváros bájos óvárosába. A következő túrán érdemes egy napot a vidéki Csehország megismerésére is rászánni, amihez az alábbi cikkben adunk pár tippet.

1. Pruhonice

A Pruhonice kastély körüli hatalmas területű kert Csehország egyik legszebb parkja, ami Európa szerte is különleges tájépítészeti remeknek számít. Arborétuma több mint 1600 féle belföldi és egzotikus növényt foglal magában, továbbá egy nagyszabású rododendron gyűjteményt. A park az UNESCO világörökség része.

Eljutás: A belvárosból a piros metróval Opatov megállóig kell menni, ahol a 363-as vagy 365-ös buszra kell átszállni. A 120 perces jegy érvényes a teljes vonalra, nem szükséges az átszállásnál új jegyet vásárolni. 

2. Karlstejn

Karlstejn Csehország egyik leglátványosabb, teljesen épen maradt gótikus vára, a középkori Cseh Királyság egyik jelképe. A várat 1348–1355 között építtette I. Károly cseh király, aki eredetileg pihenőhelynek szánta. A hosszú építkezés közben viszont módosította a terveket és végül a császári és a cseh királyi koronát, illetve a koronázási ékszereket, valamint szentek ereklyéit őriztette itt.

Eljutás: Prága Smichov vasútállomásától vonattal

3. Konopiste

A Konopiste kastély Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciája volt Csehországban, ami Benesov városától 2 km-re fekszik. A kastélyt egy középkori, többször is átépített vár helyén alakították ki, mai formáját a 19. és a 20. század fordulóján, a főherceg megrendelésére végzett átalakítással érte el. A kastélyt környező terjedelmes park ugyancsak látogatható, ahol egy nagy tavat is kialakítottak.

Eljutás: Florenc buszállomástól busszal vagy a fő vasútállomástól vonattal Benesov városáig, ahonnan egy rövid sétával lehet elérni a kastélyt. 

4. Kutna Hora

Kutna Hora leginkább a csonttemplomáról, avagy a Sedleci osszáriumról híres. A templom berendezését emberi csontokból alkották meg, mivel az 1300-as évek elején hatalmas pestisjárvány pusztított a környéken és a temetőben elfogyott a hely. A csonttemplomon kívül a gótikus stílusú Szent Borbála-katedrálist is érdemes felkeresni. Kutna Hora szintén az UNESCO világörökség része.

Eljutás: Prága fő vasútállomásától vonattal

5. Vyhlídka Máj

A Vyhlídka Máj egy káprázatos kilátópont, ahonnan a Moldva folyó kanyarulatára láthatunk rá. Maga a környék is csodás, már a buszúton is az ablakra tapad a szemünk.

Eljutás: Smíchovské nádraží vasútállomástól (sárga metró) 3 átszállással lehet eljutni. Először a 360-as busszal Štěchovice-ig, majd onnan a 748-as busszal Hradištko, U Rybníčku-ig, majd a 438-as busszal Teletínig kell utazni, ahonnan már pár lépés a kilátópont. A teljes útra egy darab 150 perces jegy szükséges. 

6. Krivoklat kastély

A Krivoklat kastély egy gyönyörű zöldövezetben, a Rakovník patak mentén emelkedik. A vár 1100 körül még fából épült, majd 1253-1278 között kőerőddé építették át. Sokáig a cseh királyok vidéki rezidenciája volt, de üzemelt már börtönként is. Fennmaradását a Fürstenberg családnak köszönheti, akik a 19. század elején vették birtokba és egészen 1939-ig állt a tulajdonukban. A kastély ma már múzeum és nyitva áll a látogatók előtt.

Eljutás: Prága fő vasútállomásától Krivoklat városáig vonattal

7. Svaty Jan pod Skalou

Svaty Jan pod Skalou egy hangulatos kis falucska Prágától nem messze, ahol a látványosság igazából a település elhelyezkedése és a természeti adottságai. A körülbelül 170 fő által lakott apró falu hegyekkel van körülvéve, ami az őszi hónapokban különösen festői látványt nyújt.

Eljutás: Prága Smichov vasútállomásától Lodeniceig vonattal, majd onnan egy 6 km-es túrával lehet elérni Svaty Jan pod Skalout. 

8. Kost vára

Kost vára a lenyűgöző szépségű Cseh Paradicsom nevezetű vidéken található, ahol a váron kívül látványos homokkő sziklákban, kanyonokban és vadregényes tájban gyönyörködhetünk. A vár neve csehül csontot jelent, mivel úgy tartják, hogy falai áttörhetetlenek. Kost vára az egyik legjobb állapotban megmaradt gótikus vár Csehországban, így szinte eredeti formájában tekinthetjük meg.

Eljutás: Prága fő vasútállomásáról egy átszállással vonattal, de ez elég időigényes, így egynapos kirándulásként inkább (bérelt) autóval ajánlott. 

9. Cesky Sternberk kastély

A Cesky Sternberk kastély szintén csodálatos természeti környezetben, egy dombtetőn áll. Különlegessége, hogy mai napig ugyanaz a család birtokolja, mint akihez az építése is köthető. Az épület körülbelül 800 éves és ezalatt többször is átépítették. Az 1400-as évek közepétől késői gótika, az 1600-as évek óta pedig a barokk építészet jegyeit viseli.

Eljutás: Prága fő vasútállomásáról Cercany-ban való átszállással. (Bérelt) autóval viszont gyorsabban, 45 perc alatt megközelíthető. Aki Magyarországról indul autóval, annak Prága felé útba is esik. 

10. Melnik

Melnik az Elba és a Moldva folyók találkozásánál fekszik. A város fő látványossága a reneszánsz építészeti stílusban épült melniki vár, mely alatt még borospincék is találhatóak. A váron kívül érdemes egy sétát tenni főtéren és megtekinteni a Szent Péter és Pál templomot is. 

Eljutás: Prága fő vasútállomásától vonattal


Tovább olvasnál Prágáról? Akkor kattints az alábbi cikkre!