accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Életünk első repülése pici babával – tapasztalatok

utazomajom /

Az elmúlt években átlagosan 27 alkalommal utaztunk repülővel, sok esetben munka mellett. Bátran mondhatom, hogy az utazás az életünk. Tavaly március környékén Magyarországon is komoly intézkedéseket vezettek be a járvány miatt, ami nem csak a külföldi utazásoknak és az Utazómajomnak tett keresztbe, hanem a mindennapokat is teljesen megváltoztatta. Ebben az időszakban, április végén született meg a kisfiunk.

Úgy terveztük, hogy már a kezdetekkor a lehető legtöbb helyre elutazunk és együtt éljük át a legszebb pillanatokat, menekülünk a tél elől melegebb helyre, a baba megismerhet új színeket, illatokat, formákat még akkor is, ha esetleg erre később konkrétan nem fog emlékezni. A terveket felülírta a covid-19, a pici gyakorlatilag 8 hónapos koráig csak maszkos arcokat látott, az újabb és újabb hullámok miatt csak néhány felnőttel, gyerekkel tudtunk találkozni. Az egyetlen fix programot, a babaúszást is be kellett szüntetni. Februárban úgy döntöttünk, hogy ennél rosszabb nem igazán lehet a helyzete, ezért elindulunk életünk első külföldi útjára. Mindenképpen átszállás nélküli “tesztutat” terveztünk, ahol biztonságban lehetünk, jó az idő és kötelező a PCR teszt. A választásunk Dubajra esett, Emirates-szel.

Az indulás előtt nagy volt az izgalom, vajon hogyan fogadja majd az új helyzetet, könnyen tud-e alkalmazkodni a változatossághoz. Már a repülőtéren kiderült, hogy nem lesz gond! Hangos kacajokkal tudatta velünk, hogy örül, végre történik valami.

Hogyan utazhat a baba?

A babakocsit három féle módon tudjunk magunkkal vinni. Le lehet adni a poggyászokkal még a check-in-nél. Mi nem ezt választottuk, mert a repülőtéren még jól jött, hogy nem kellett folyton kézben lennie. Ha megfelelő méretűre össze lehet csukni, akkor fel lehet vinni a fedélzetre is. Mi egy köztes megoldást választottunk, és közvetlenül a beszállás előtt adtuk át a személyzetnek. Beszálláskor a babával utazóknak lehetőségük van díjmentesen az elsők között a fedélzetre lépni. Arra érdemes figyelni, hogy leszálláskor nem mindig a poggyászokkal együtt érkezik meg a babakocsi. Lehet, hogy a szalag mellé teszik külön, vagy utolsóként kapjuk meg. A Dubaji Nemzetközi Repülőtéren (DXB) egyébként szükség esetén babakocsit is biztosítanak, amit a repülőtér területén lehet használni.

A fedélzeten elsősorban a szülő ölében vagy babahordozóban utazhat a gyermek. Az Emirates esetében az online foglalás során lehetőség van babahordozót kérni, így nem kell a sajáttal bajlódni. A 6–36 hónapos korú gyermekek utazhatnak a fedélzeten autós gyermekülésben is, viszont akkor külön jegyet kell vásárolni a gyermek számára. Mi az ölben utazó verziót választottuk. Ebben az esetben egy speciális biztonságiöv‑hosszabbítót ad a személyzet, amit le és felszálláskor, illetve akkor kell használni, ha menet közben felvillan a biztonsági öveket mutató led.

Van lehetőség díjmentesen, előzetes bejelentés alapján igényelni egy kisebb felcsatolható gyerekágyat, amit az első ülések előtt található falra rögzítenek. Mi csak “cicakosárnak” hívtuk. Ebben a gyerek kényelmesen tud aludni az utazás alatt.

Tipp: Érdemes korán kezdeni, mert 12 éves kor alatt kedvezményesen utazhatnak a gyerekek!

Mit eszik a baba az utazás alatt?

Habár a biztonsági ellenőrzésnél is van lehetőség akár 100 ml-nél nagyobb bébi étel felvitelére, biztosan nem fog éhezni a baba repülés alatt. A járaton bőséges organikus, édes és sós bébiételkínálat volt, ezen kívül a piciknek adható joghurtot és tejet is felszolgáltak. Ha a saját ételt szeretnéd adni a gyermeknek, akkor a személyzet segít a melegítésben. A fedélzeten van csecsemőtápszer és cumisüveg, amennyiben szüksége lenne rá. Le és felszálláskor érdemes a babának inni, hogy ne legyen probléma, ha érzékeny a nyomáskülönbségre. Szerencsére nekünk nem volt ezzel sem baj.

Mit kap a baba a fedélzeten?

Először is választhatott egy puha állatos plédet, amit egy plüss figura fogott össze. Annyira megszerette, hogy azóta is ezzel takarjuk be. Ezenkívül kapott még egy kisgyermekek számára összeállított, hasznos kiegészítőket tartalmazó rajzolt figurás csomagot is, amelyben többek között babapopsikrém, előke és törlőkendő található.

Pelenkázás a fedélzeten

A mosdók úgy lettek kialakítva, hogy alkalmas legyen a babák pelenkázására is.

Szórakozási lehetőség

A fedélzeti szórakoztató rendszeren a gyerekek az összes kedvenc karakterükkel találkozhatnak, a klasszikus Disney-mesékkel és a a népszerű gyerek tv csatornák sztárjaival egyaránt. Természetesen inkább nagyobb gyermekeknek ajánljunk ezt a fajta elfoglaltságot, akik már több, mint 150 mese csatorna közül választhatnak. A tökéletes hangzásról a direkt a számukra tervezett fülhallgatók gondoskodnak.

Utazási élmény

Abban bíztunk, hogy ha minden kötél szakad, elaltatjuk és úgy vészeljük át az utazást, majd jó darabig nem fogunk repülni. Ehhez képest egy szava nem volt a babának, nem sírt egyszer sem. Annyira sok új dolog történt vele a hosszú hónapok óta tartó bezártság után, hogy kikerekedett szemekkel figyelte a kitárulkozó világot. Bámulta a különböző embereket, mosolygott a légiutaskísérőkön, akiknek mindig volt egy kedves gesztusuk, ha arra jártak. Nagyon örülünk, hogy ilyen jól fogadta a repülést, és már tervezzük is a következő utazást!

Az utazáshoz a repülőjegyet az Emirates biztosította.

Ajánlatok