accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Elfogadják az online védettségi igazolványt karantén mentesítésre? Teszteltük!

utazomajom /

Sok ellentmondó információ kering az interneten a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, ezért megosztom a legfrissebb tapasztalataimat.

Előzmény

2020 decemberében átestem a koronavíruson. Ezt később vizsgálat is bebizonyította, így hivatalos papírom is van erről. Korábbi alkalommal ezzel az igazolással tudtam belépni az országba karantén nélkül. Mivel ez nem tart örökké, úgy döntöttem, hogy beadatom a vakcinát is.

A védőoltás beadása után sajnos hetekig nem jött meg az igazolvány, de elvileg benne voltam a rendszerben, tehát csak várnom kellett. Közben elutaztunk a tengerentúli Szent Márton-szigetre. Már jónéhány napja ott voltunk, amikor is megérkezett az állandó lakcímemre (tehát nem a tartózkodási címre) a kártya. Többen azt tanácsolták, hogy fotóztassam le, úgy el fogják fogadni.

Közben megjelentek a hírek a beígért és várva várt digitális védettségi igazolványról is. Az első napokban arról cikkeztek, hogy nem működik megfelelően a rendszer (gyanítom, terheléses támadás lehet a háttérben), viszont később már minden gördölékenyen ment. Legalábbis Magyarországról, mert a karibi térségből az EESZT Lakossági Portál elérhetetlen volt 10 napon át. Enélkül viszont nem tudtam regisztrálni az applikációban, így nem volt kártyám sem.

Szent Márton szigetéről párizsi átszállással érkeztünk Budapestre. Párizsban volt 3  órám, ahol megpróbáltam újra beregisztrálni és láss csodát, onnan már elérhető volt az az oldal, 8 órával előtte nem. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy a különböző időzóna okoz galibát, viszont így pont azoknak használhatatlan, akiknek a legnagyobb segítség lenne az elektronikus védettségi igazolásra. Így tehát QR kóddal és érvényes regisztrációval a telefonomba boldogan, magabiztosan szálltam le a gépről.

A reptéren

A legfontosabb minden fuvarozó és földi kiszolgáló részéről az utasok védelme. Miután csápra álltunk és elhagytuk a gépet, egyből kitereltek a terminálból az esőbe, ahol összezsúfolódtunk egy buszba, amivel a terminál egy másik részére szállítottak. Itt vártak minket a rendőrök. Babával voltunk, ezért a hosszú sort nem kellett kivárnunk, azonnal előre vettek. A személyzet minden tagja rendkívül kedves volt! A rendőr megkérdezte, hogy üzleti úton voltunk-e. Válaszoltam, hogy nem (teljesen), ezért karanténra kötelezett. Azaz kötelezett volna, ha nincs védettségi igazolványunk. Ekkor mondtam, hogy mivel későn és rossz címre küldték a kártyát, nekem a vadi új mobilos elektronikus védettségi igazolásom van. Ekkor szomorúan nézett és mondta, hogy tudja, hogy ezt el kellene fogadnia, mert hallotta a hírekben, de nekik erről semmilyen felvilágosítást nem adtak és nincs is eszközük, amivel leolvashatná. Nem tudja mitévő legyen. Ekkor szólt oda a kollégájának, aki azt mondta, hogy “én az előbb átengedtem egy ilyet, nem tudunk mit csinálni”. Végig udvariasan, megértően és kedvesen kezelt, majd továbbengedett. 5 percet sétáltunk a terminálba, majd fellépcsőztünk oda, ahonnan le kellett lépcsőzni és utána a folyosón várt a komolyabb ellenőrzés.

Itt szintén amint meglátták, hogy babával vagyunk, előre vettek. Bemutattam a védettséget igazoló applikációt, amit a rendőr az útlevelemmel együtt lefotózott. Gondolom azért, hogy ha később lesz leolvasó készülékük, akkor be tudják majd olvasni a kódot. Ezután jó pihenést kívánt és tovább engendett.

Összegzés

Habár nem igazán kiforrott még az ellenőrzés, elfogadták az elektronikus védettségi igazolásom. Mindenki segítőkész és kedves volt, nagyon kellemes pozitív csalódás ért minket annak ellenére, hogy gyakorlatilag ha jól értem úgy kell elfogadniuk a kódot, hogy nem is nagyon tudják ellenőrizni.

Akinek nincs védettségi igazolványa, mert nem érkezett meg, az töltse le az alkalmazást és regisztráljon. Ha még nem kapott védőoltást, de az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen és ezt hitelt érdemlően tudja bizonyítani, az szintén mentesül a karantén alól éppúgy, mint az üzleti utasok.

Fotó: Budapest Airport 2021 januárjában, a második COVID hullám alatt. / Baranyi Róbert

Ajánlatok