accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Norvég kalandjaink Bergenben!

utazomajom /

Ez alkalommal norvégiai utazásunkról hoztam egy  kis hasznos beszámolót. Bergenbe repültünk Wizzairrel – sajnos ezt a járatot már megszüntették, viszont Stavangerbe továbbra is lehet menni, onnan pedig hajóval 5,5 óra, 25 euro átutazni, ami már magában is egy élmény lehet. Mi 13 000 Ft-ért vásároltuk a jegyeket (egy főnek, return, Wizzair klubtagságival), plusz még vettünk hozzá elsőbbségi beszállást a csomagok miatt, ami 6700 Ft volt fejenként – de persze utóbbi nem kötelező, igaz a teljesen megtelt repülő utasainak kb. fele szintén megvásárolta.

Szállás

A szállást Bookingon foglaltuk, a neve Mi Casa Tu Casa – NG, és 86 000 Ft volt két főre 4 éjszakára – ez norvég mércével mérve igencsak kedvező. Az elhelyezkedése remek, kb. 10 perc séta a városközpont, és 3 perc egy szupermarket (Kiwi). Egy társasház udvarán van, külön bejárattal, így nagyon csendes. Modern, tiszta, mindennel felszerelt, bátran ajánlom! Egyébként AirBnB-n is fent volt, de ott drágábban adták, mint a Bookingon…

Utazás

A reptértől light rail-lel (a HÉV és a villamos keveréke) jutottunk be a városba, hétköznap néhány percenként jár, szombaton kb. 10 percenként, vasárnap reggeltől délig kicsit ritkábban (fél óránként), utána megint 10 percenként. Az ára 37 Korona (~1240 Ft) egy útra fejenként és kb. 40 perc alatt visz be a belvárosba. Jegyet az automatákban lehet venni, bankkártyával és érmével fizethetsz. Egyébként nem használtunk tömegközlekedést, mert a belvárosban volt a szállásunk, és minden megközelíthető volt gyalog.

Programok

Bergenben a látnivalókat erről az oldalról gyűjtöttük össze, itt minden megtalálható (látnivalók típus szerint, árak, nyitvatartás stb.). Mi megnéztük a halpiacot, ahol frissen kisütnek bármit, amit választasz, Bryggen-t (ez a kikötő és a környékén a régi faházak, bennük általában szuvenír boltokkal, kávézókkal stb.), csatangoltunk a városban és csodáltuk a házakat, utcákat. Felmentünk a Fløyen hegyre (a sikló ára oda-vissza 95 NOK ~ 3200 Ft), ott túráztunk a közeli Skomakerdiket tóhoz. Kipróbáltuk az Urliken hegyre menő felvonót is (ára oda-vissza 275 NOK ~ 9300 Ft, amiben benne van a transzfer busz is a felvonóhoz, mivel ez már a város szélén van). Itt szintén remek túraútvonalak vannak, bár nekünk sajnos nem volt szerencsénk – kb. 40 perc barangolás után beborította egy felhő a hegyet és jeges, havaseső esett.

Összesen tehát kb. 1,5-2 napra való programot gyűjtöttünk össze – persze lehetett volna még múzeumba, galériába menni, de mi inkább kirándulásokkal töltöttük a többi napot.
Befizettünk egy 3 órás fjord túrára, ami csodálatos volt, minden forintot megért. A kirándulás az Osterfjordot mutatta be, elhajóztunk Norvégia egyik legkisebb településéig (Mo, ahol kb. 100 fő él), közben rengeteg vízesést és gyönyörű tájakat láttunk.

Egy napot Voss-ban töltöttünk, már maga a vonatút is élmény volt – a világ egyik legszebb vasútvonalának választották ezt az utat. Jegyet a vasútállomáson az automatából vettünk (kártyás és készpénzes fizetés is van, a retúr jegy helyjeggyel 420 NOK ~ 14 000 Ft fejenként), majd 1 óra 10 perc alatt értünk oda. A vonatok pontosak, kényelmesek, tiszták és mindent bemondanak angolul is. A gyerekkel utazóknak pedig külön vagon van, ahol játszóteret alakítottak ki nekik (legalábbis a regionális Osloba/ból tartó szerelvényeken biztosan megtalálható ez az opció, amit a jegyvásárlásnál mindenféle felár nélkül választhatsz). Elsétáltunk a Bordalsgjelet Gorge-hez, ami egy fantasztikus szurdok, elég jól ki van építve, és egy hosszabb szakaszon bejárható. Emellett a környéken túráztunk: mivel ez már eléggé szezonon kívüli időpont volt, így olykor órákig senki nem jött szembe.

Étkezés

Mi vittünk magunkkal zacskós levest, zabkását, kekszeket stb., emellett főleg a közértben vásároltunk (Kiwi, Coop, Rema 1000 stb.). Az árak tényleg durvák, de okos tervezéssel (pl. mi az apartmanban főztünk egyszerű, gyors ételeket és szendvicset csomagoltunk) meg lehet oldani. Étteremben egyszer ettünk, ahol egy fish & chips 249 NOK (~8300 Ft); egy lazacot, tonhalat és bálnát tartalmazó tál zöldségkörettel 379 NOK (~12 000 Ft), egy helyi 0,33-as sör 99 NOK (~3300 Ft) volt. Rettenetesen drága, de isteni finom. A halpiacon egy fokkal talán jobbak az árak, 150 NOK és 300 NOK között volt mindenféle vegyes tál, illetve magad is összerakhattad, hogy mit kérsz. Megnéztük kíváncsiságból a Burger King árait is: egy Long Chicken menü 105 NOK (~3500 Ft), egy Chili Cheese szendvics menü 74 NOK (~2500 Ft). Megkóstoltuk a rénszarvast is a TreKroneren nevű helyen hot dog formában kiflivel, áfonyaszósszal, mustárral és pirított hagymával; 60 NOK volt egy hot dog (~2000 Ft).

Időjárás

Teljesen kiszámíthatatlan. Mi a programokat is úgy alakítottuk, hogy előző este/aznap reggel döntöttük el, mert még egy napra előre se tudták rendesen megjósolni. Általában 12-13 fok volt a városban, egyik pillanatban sütött a nap, aztán jött egy felhő és eleredt az eső. A fjord túrán, az Urliken hegyen pedig értelemszerűen sokkal hűvösebb volt, 3-4 foknál nem lehetett több, és havas jeges esővel is találkoztunk. Vízálló cipő, kabát, táska mindenképpen ajánlott, plusz réteges öltözködés. De ez ne tántorítson el senkit, mi kifejezetten élveztük az egészet. A helyieket se zavarja, praktikusan öltöznek, és mindent ugyanúgy csinálnak esőben is, mintha hét ágra sütne a nap.

Emberek, mentalitás

Nyilván 5 napból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre mi csak pozitív dolgokkal találkoztunk. Mindenki tud angolul – 70 éves bácsi az utcán, középkorú eladóhölgy a boltban, kalauz a vasúton, sőt Voss-ban a mini pékség eladója is. Ha segítségre volt szükségünk megálltak, és lelkesen magyaráztak. Rengetegen sétáltak, kutyát sétáltattak, túráztak a munkaidő lejárta után hétköznap is a könnyen megközelíthető Fløyen hegyen.

Összességében tehát mindenkinek csak ajánlani tudom Bergent és környékét. Igen, Norvégia elképesztően drága, és szeptemberben már bizony elég hideg van, de nekünk minden forintot megért az élmény.

szerző: Megyeri Edit

Küldenél Te is élménybeszámolót? Írj a petra@utazomajom.hu-ra!

Ajánlatok