accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Érdemes Thaiföldre utaznom az egy éves gyász időszak alatt?

utazomajom /

Thaiföld mély gyászban. Hosszú betegség után október 13-án elhunyt Bhumibol Adulyadej, azaz IX. Ráma király, Thaiföld uralkodója. A thaiok apjukként tisztelték, szerették a királyt, az országot jelenleg irányító katonai kormányzat egy éves gyászidőszakot hirdetett. Okkal kérdezi most sok turista, hogy mire kell számítani, ha Thaiföldre látogatnak, netán lemondják-e az utat. Az első és legfontosabb tanácsom – valamint ugyanezt javasolja a Thai Turisztikai Hivatal is: nem kell módosítani az útiterveken, nyugodtan lehet jönni továbbra is Thaiföldre, mindenkit várnak. Bangkok Charlie foglalta össze nekünk a legfontosabb tudnivalókat.

Egy éves gyász

Az egy éves gyászidőszak azt jelenti, hogy a thai kormányzati alkalmazottaknak eddig kell feketében járniuk, a Királyi Palotában eddig fog állni a királyi ravatal, majd az egy éves gyászidőszak letelte után fogják elhamvasztani a holttestet a Sanam Luangon felépítendő királyi krematóriumban. Az egy éves gyászidőszakon belül van egy 30 napos csendes periódus, vagyis november 14-ig törölték a zenés fesztiválokat – elmaradt a Full Moon Party -, a tévékből száműzték a reklámokat és a szórakoztató műsorokat, valamint a bárokban sem szólhat hangos zene.

14724264_1274552145899967_2039081372_o

Buli, party

Ha valaki tehát kifejezetten azért jönne az elkövetkezendő hónapban, hogy bulizzon, akkor jobb ha elhalasztja az útját egy későbbi időpontra. Véleményem szerint amúgy Thaiföld azért elsősorban nem egy party desztináció. Minden egyéb turistacélpont egyébként nyitva tart: templomok, múzeumok, plázák, éttermek, valamint a tengerpartokat is zavartalanul lehet élvezni. Bangkokban kedden újra kinyitottak a vigalmi negyedek is, vagyis zárt kapuk mögött működhetnek most a bárok, hangos zene nélkül.

14796268_1274552132566635_345775838_o

Látványosságok

A templomok és fontosabb turistalátványosságok közül kivétel a Smaragd Buddha Temploma és a Királyi Palota, október 20-ig biztosan nem látogatható, itt zajlanak ugyanis a temetéssel kapcsolatos ceremóniák. Bangkok az elmúlt napokban elcsendesedett, a skytrain járatokon is kikapcsolták a reklámokat és a köztéri óriásképernyőkön is csak a gyászközlemény látható. Az emberek többsége feketébe öltözött, ez nem kötelező, a thai kormány annyit kér, hogy a harsány színeket kerülje most mindenki lehetőség szerint. A gyászt egy-egy fekete szalaggal ki lehet mutatni színes pólókon is. Turistákra sem vonatkozik a fekete póló viselés, de tényleg hálásak a thaiok, ha azt látják a külföldieken, hogy ebben a speciális időszakban együttéreznek a helyiekkel és sötét ruhát hordanak. Még egy fontos tanács. Thaiföldön nagyon szigorú felségsértési törvény védi a királyi családot.

14632499_1274552045899977_195575517_o

Tekintély

Kritizálni őket, nem megfelelő hangnemben beszélni róluk, vagy írni az interneten, az bizony 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A törvényt használják is, thaiok közül többen ülnek a börtönben jelenleg is akár Facebook kommentek, vagy éppen lázító sms-ek miatt. A jelenlegi gyász alatt sokkalta érzékenyebbek a thaiok, így külföldiek számára is fontos tudni, hogy kerülni kell a beszélgetésekben a királyi családdal kapcsolatosan bármiféle negatív véleményt, kritikát vagy pletykákat. Nemcsak a törvény miatt, hanem egész egyszerűen udvariatlanságnak számít a vendéglátó országgal szemben.

14618732_1274552035899978_999467185_o

A képeket és a cikket köszönjük Bangkok Charlie-nak!

Ajánlatok