accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Rossz idő várható a nyaralás alatt? Esőprogramok a Balaton-parton!

utazomajom /

Hónapokkal ezelőtt lefoglaltad a balatoni nyaralást, és az indulás napján derül ki, hogy esőre is kell számítani? Ne ess kétségbe, inkább készülj B-verzióval! Összegyűjtöttünk néhány szuper programot és látnivalót a Balaton körül, amelyek nem függenek az időjárástól és esőben is megállják a helyüket. Sőt, ha mégis kánikula lesz a nyaralás alatt, akár a strandolás után is nyugodtan felfedezhetsz 1-2 helyet a következő listából. Esőprogramok – nem csak rossz időben.

Esőprogramok a Balaton körül

Barlangok – Tapolcai-tavas barlang

Hová meneküljünk az eső elől? Például a föld alá! Magyarország egyedülálló természeti csodája tekinthető meg Tapolcán, a tavas barlangban, ahol csónakon ringatózva fedezhetjük fel a csodás képződményt. A város alatt több kilométer hosszú, karsztvíz által kivájt barlangrendszer húzódik, ennek egy kis része bárki számára látogatható.  Kb. 270 méter hosszú szakaszt járhatunk be szárazon és vízen, ráadásul télen-nyáron kellemes, 18 °C fokos hőmérsékletben. A fogadóépületben interaktív kiállításon ismerhető meg a karsztvidékek világa, míg a gyerekek kúszóbarlangban próbálhatják ki ügyességüket.

További információk: www.bfnp.hu

A Balaton-körül nem ez az egyetlen látogatható barlang. Balatonfüred északi részén található a 141 méter hosszú Lóczy-barlang, míg Balatonederics mellett a Csodabogyós-barlang várja a bátor látogatókat.

Éttermek – M7 Bisztró

A Balaton partján se szeri-se száma a szuper éttermeknek. De azt vajon tudtátok-e, hogy már útközben, az autópálya mellett is találhattok egy elképesztően jó helyet? Az M7 Bistro (korábban Albapark) idén 10 éve, hogy megnyitott az M7-es autópálya mellett, a fehérvári pihenőnél. Az ételkínálatban éppúgy jelen vannak a hagyományos ételek (gulyás, pörkölt), mint a különlegesebb ínyencfogások (gyömbéres-almás répakrémleves, fogas zöldséges vadrizspiláffal stb.). A bisztró önkiszolgáló rendszerben működik, középen salátasziget található, valamint egy nyitott látványkonyha is helyet kapott a nemrég felújított falak között. És a desszertek… Aki egyszer kóstolta, soha nem tudja feledni a Rákóczi túróst, amely már-már ikonikus finomsága lett az M7 Bistrónak. Amikor legközelebb megálltok itt pihenni, ebédelni vagy kávézni a Balaton felé tartva, ez a tény jusson eszetekbe!

Étlap és még több információ: m7bistro.hu

TIPP: 2019. július 13-án lesz 10 éves az M7 Bistro és ebből az alkalomból meglepetés várja a vendégeket. Aki 2.000 Ft felett fogyaszt és bemondja a pénztárnál, hogy „10 éves az M7”, ingyen pohár limonádét kap. Kár lenne kihagyni!

Múzeumok – Festetics-kastély, Keszthely

Ha Keszthely, akkor Festetics-kastély! A környéken nyaralva vétek kihagyni ezt az 1880-ra elkészült épületet, amely ma múzeumnak, könyvtárnak és egy 42 hektáros kastélyparknak ad otthont. Az állandó kiállítások között találunk egy 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítást, amelynek eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. Emellett megtekinthető egy vadászati kiállítás, hintókiállítás, valamint egy egzotikus növényekkel teli Pálmaház is. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

Még több információ: helikonkastely.hu

esőprogramok balaton
Festetics-kastély, Keszthely (fotó: Iván Tamás, pixabay)

Ha további múzeumokat keresnél a Balaton partján, ajánljuk a füredi Jókai Múzeumot, a Vaszary-villát, Balatonedericsen az Afrika Múzeumot, illetve a siófoki Kámlán Imre-emlékházat.

Templomok – Tihanyi Bencés Apátság

„Ez a hely a Balatonnak koronája”. 950 éve létezik bencés apátság a Tihanyi-félszigeten, csodálatos természeti környezetben, ahol ma a múzeum, templom és alatta a királykripta látogatható. Mindegy, hogy a kánikula vagy az eső elől tértek be ide, netán a kíváncsiság vagy a vallási meggyőződés hajt. A bencés apátság télen-nyáron tárt ajtókkal fogadja a látogatókat. Rossz időben ajánljuk az Apátsági Rege Cukrászdát, ahol a helyi finomságok mellé pazar balatoni panoráma is jár.

Nyitva tartás és jegyárak: tihanyiapatsag.hu

esőprogramok balaton
Tihanyi Bencés Apátság

A Balaton körül több katolikus templom és kápolna is található, sőt Somogyvámoson a Krisna-völgy, míg Zalaszántón a buddhista sztúpa színesíti a vallási helyszínek sorát.

Csodák márpedig léteznek! 10 kihagyhatatlan hely a Balaton-felvidéken >>

Látogatóközpontok – Bodorka Vízivilág Látogatóközpont

Múzeum is, meg nem is. Az ökoturisztikai látogatóközpontok célja, hogy információt nyújtsanak nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek élővilágáról, természetvédelmi tevékenységéről. A Balaton körül több látogatóközpont nyílt az elmúlt években, az egyik ilyen a füredi Bodorka Akvárium, ahol a „magyar tenger” halai mellett az Adria élővilágából is kaphatunk ízelítőt.

Még több tudnivaló: bodorka.info.hu

Izgalmas fedett programokat ígér a tihanyi Levendula Ház, a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont, valamint a bakonyi Pannon Csillagda is.

Wellness és gyógyfürdők – Hévíz

Bizony, esőben sem kell nélkülözni az úszást és strandolást, hiszen a Balaton több településén találunk gyógyfürdőt, élményfürdőt. Ha elég bevállalósnak érzed magad, akkor próbáld ki rossz időben a Hévízi tófürdőt, amelynek különlegessége, hogy a víz hőfoka egész évben kellemes (nyáron 33-35 °C, ősszel és télen 24-26 °C). De azt is megértjük, ha valaki esőben inkább a fedett fürdők felé hajlik, ebben az esetben ajánljuk a siófoki, kehidakustányi, zalakarosi komplexumokat.

Még több érdekesség a tóról: heviz.hu

esőprogramok balaton
Hévízi Tófürdő (fotó: Iva Balk, pixabay)

Kilátók – Siófoki víztorony

Rossz időben is felkereshető a siófoki víztorony, amely 45 méter magasan tornyosul a város felett. Az épület kilátó szintjeire két panorámalifttel lehet feljutni. Az 1912-ben épült toronyban több kikapcsolódási lehetőség közül választhatunk: felfedezhetjük a 360°-ban körbejárható nyitott kilátó részt, a Szentkirályi oxigén bárt, a Panoráma kávézót és valamint a Samsung élményközpontot.

esőprogramok balaton
Siófoki víztorony (fotó: Ildikó Filler, pixabay)

Aki még több kilátót szeretne felkeresni, a balatonboglári Gömbkilátó, a badacsonytomaji Kisfaludy-kilátó vagy az ábrahámhegyi Bökk-hegyi kilátó is páratlan élményt nyújt.


Ne hagyd, hogy az időjárás elvegye a kedved, élvezd a balatoni feelinget napsütésben és esőben is!

(fotók: pixabay, Instagram)

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok