accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezek a világ legmagasabb épületei

utazomajom /

Az elmúlt években gombamód kezdtek el szaporodni a felhőkarcolók, megdöntve ezzel híres rekordokat, már ami a világ legmagasabb épületeinek impozáns listáját illeti. Lássuk, melyik tíz szupertorony karcolja jelenleg a felhőket:

10. International Commerce Center (Nemzetközi Kereskedelmi Központ), Hong Kong

Ranglistánk 10. helyén álló 108 emeletnyi épület 484 méter, azaz 1588 láb magas és West Kowloon-ban található. A felhőkarcoló felhúzása 2010-ben fejeződött be, ekkor a világ 4. legmagasabb épületének számított. A Sun Hung Kai Properties impozáns központjában olyan szolgáltatók is megtalálhatóak, mint a The Ritz-Carlton, Hong Kong Hotel és a Sky100 Csillagvizsgáló is.

hong-kong-1081704_1280

9. Shanghai World Financial Center (Sanghaj Pénzügyi Világközpont), Kína

A 9. helyezett nem más, mint az 1614 láb magas torony, hivatalos nevén Shanghai World Financial Center. A Pudongban (Shanghai) található Pénzügyi Világközpont 2008-ban nyílt meg, és ebben az évben a legjobban kivitelezett felhőkarcolónak titulálták. Az épület érdekessége a tetején található lyuk, amely eredetileg kör formájú lett volna. A kínai lakosság heves tiltakozása miatt azonban – szerintük annak alakja a japán zászlóban szereplő felkelő napra hajazott – végül trapéz alakú lett. Ez a sokak által gigantikus sörnyitóra emlékeztető torony irodák, hotelek, konferencia termek, bevásárlóközpontok és kilátók otthonaként is szolgál.

shanghai skyscrapers-1282325_1280

8. Taipei 101, Tajvan

A Taipei 101 egy 509 méter, azaz 1670 láb magas torony, amely 2007-ig a világ legmagasabb felhőkarcolójának számított. Ekkor ütötte ki a nyeregből a Burj Dubai nevű versenytársa. Az épületet úgy tervezték, hogy földrengés- és tájfunbiztos legyen. Kialakítása szimbolikus jelentést hordoz: Tajvan és Ázsia technológiai evolúcióját reprezentálja. Ezen felül fontos számmisztikai utalások találhatóak az épület kivitelezésében és további érdekesség, hogy újévkor innen lövik fel a tüzijátékokat.

taipai-2078194_1280

7. CTF Finance Center (CTF Pénzügyi Központ), Kína

Ez a pénzügyi központ 530 méter, azaz 1740 láb magas és 111 emeletet tartalmaz. A Guangzhouban, a Pearl River partján álló épület nem csak pénzügyi központként funkcionál, hanem számos irodát, konferenciaközpontot, továbbá plázát, hotelt és kilátót is tartalmaz.

Chow_Tai_Fook_Centre_(August_2014)

6. One World Trade Center (One World Kereskedelmi Központ), USA

A hatodik helyen álló amerikai gigatorony 1776 láb/546 méter magas és az egykori World Trade Center ikertornyok utódjaként épült. A New York-ban található központ az építési szakasz alatt Freedom Tower-ként volt ismert, hiszen a Nagy Alma lakóinak egy része valóban a szabadság szimbólumaként tekint a toronyra. Bár a 104 emeletes épület irodaházként funkcionál, mégis a turisták főként 9/11 mementójaként látogatják.

one world center

5. Lotte World Center, Dél-Koreai Köztársaság

A 123 emeletet számláló torony 1823 láb magas és 2017-ben fejezték be. Az épület Szöul városában található, a Lotte World Complex mellett. Megépítését 13 év tervezés és előkészület előzte meg, és 2010-ben hagyta jóvá a kormány a terveket és engedélyezte az építést. Az épületben – a már megszokott módon – irodák, üzletek és hotelek is találhatók.

lotte-world-tower-1791802_1280

4. Ping An Finance Center (Ping An Pénzügyi Központ), Kína

115 emelet, 1965 lábnyi magasság és 33 kétszintes lift – ezek a számok jellemzik a világ jelenleg 4. legmagasabbnak számító épületét. A Ping An FC Shenzenben található, Guangdong tartományban. Az épületben irodák, hotelek, bevásárlóhelyek és konferencia központtal kapnak helyet. További érdekesség pedig, hogy a liftjei 10 mérföld per másodperc sebességgel hasítanak.

Ping_An_IFC_from_above

3. Abraj Al-Bait Clock Tower (Abrádzs Al-Bajt Óratorony), Szaúd-Arábia

Az 1971 láb/601 méter magas torony több világrekordot is tart, többek között: a világ legmagasabb szállodája, a világ legmagasabb toronyórája, a legnagyobb óra számlapja. A kormány tulajdonában álló torony Mekkában áll, alig néhány méterre a világ legnagyobb mecsetjétől, a al-Maszdzsid al-Harámtól, amely a muszlimok legszentebb helye. A toronyban több, mint ezer ember befogadására alkalmas imahelyiség, öt csillagos hotel és 5 szintes bevásárlóközpont is található.

Abraj Al-Bait Clock Tower

2. Shanghai Tower (Shanghai Torony), Kína

A dobogó második helyén álló szupertorony 632 méter magas, 380 ezer nm alapterületű és 128 emelettel bír. Kilátók, hotelek, bevásárlóközpontok és irodák jellemzik a pazar torony kínálatát. Az építési költségek kb. 2,2 milliárd dollárra rúgnak, és érdekességként kell még megemlíteni, hogy itt találhatóak a világ leggyorsabb liftjei, melyek 74 km/órás sebességgel hasítanak.

shanghai tower

1. Burj Khalifa, Egyesült Arab Emírségek

Dubai-ban található listánk első helyezettje, a Burj Khalifa, amely a maga 828 méterével/2717 lábnyi magasságával 2010 óta csúcstartó. Nevét az Egyesült Arab Királyság korábbi elnökéről, Khalifa bin Zayed Al Nahyan-ról kapta. Az épület 57 lifttel és 8 mozgólépcsővel rendelkezik, ezentúl természetesen hotelek, irodák és lakások találhatóak benne. 22 millió munkaóra és kb. 5 és fél évnyi munka volt szükséges ennek a komplexumnak a felhúzásához.

burj-khalifa-779040_1280

Ajánlatok