accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezekre a helyekre karantén és teszt nélkül utazhatsz

Katya /

Ahogy itthon egyre hidegebbé és nyirkosabbá válik az időjárás, egyre erőteljesebben vágyunk el valamilyen egzotikus, meleg helyre, de a régóta tartó korlátozások miatt utazásmániásként lassan bárhova mennénk, ahová csak lehet. Legyen szó menekülésről a tél elől, vagy csak arról, hogy kiszakadnál egy kicsit a szürke valóságból, jelenleg a covid helyzet és a határzárak miatt nincs könnyű dolgunk, hiszen a hazai karantén- vagy tesztkötelezettség mellett sok helyen szintén kötelező karanténnal vagy teszttel kell számolnunk.

Bár nem sok, de szerencsére mégis akad pár olyan pont a világon, ahová elmenekülhetünk (egyelőre) mindenféle teszt és karanténkötelezettség nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy ezeken a helyeken egyáltalán ne lenne vírus, vagy nem foglalkoznának vele, itt is mindegyiknél számolni kell a reptéri ellenőrzéssel és betegség gyanúja esetén számítani lehet további vizsgálatokra és indokolt esetben karanténra is. Utazáskor nem árt számításba venni, hogy hol, milyen egyéb korlátozásokra kell felkészülnünk – például maszk viselés, turisztikai attrakciók és éttermek nyitvatartása -, de igyekeztünk összeszedni minden fontos infót, hogy egy helyen megtalálhasd őket.

Mexikó

Jelenleg Mexikó az egyetlen ország a Karib-térségben, ahová kötelező teszt és karantén nélkül utazhatunk és ahová zavartalanul elmenekülhetünk a téli hideg elől. Érkezéskor itt is van ellenőrzés, a maszk viselési szabályok azonban régiónként változnak, így érdemes előre tájékozódni. A legnépszerűbb úticélok közül Cancunban például kötelező az üdülőhelyen kívüli maszkviselés, Puerto Vallartában a közterületeken, míg Los Cabos-ban a közterületeken és az üzletekben is kötelező. Általánosságban azonban elmondható, hogy a biztonsági szabályok betartásával, de lassan újraéled a helyi turizmus: a hotelek, klubok, bárok éttermek csökkentett kapacitással, de nyitva állnak a vendégek előtt, ahogy a népszerű turista látványosságok is.

Zanzibar

A Tanzaniához tartozó szigetcsoporton egész évben kellemes nyári idő van, az országban ráadásul nagyon kevés a fertőzöttek aránya, a szigeten pedig ennél is kevesebb, így jó úti cél lehet, ha puha fehér homokos partokra és sok-sok napsütésre vágysz. A beutazáskor itt is van ellenőrzés és minden látogatótól elvárják, hogy az egész utazásra legyen érvényes utasbiztosítása, de Zanzibarba érkezve nincs szükség sem tesztre, sem karanténra, azonban arra érdemes figyelni, hogyha Tanzánia felől közelítenél, oda már szükséges a negatív PCR-teszt.

Portugália

Portugáliába is szabadon utazhatunk, azonban más szabályok vonatkozna Madeirara és az Azori-szigetekre is, melyeknél szükség van a 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményre. Ellenben az országon belül máshol nincs korlátozva az utazás, azaz szabadon jöhetünk-mehetünk a városok között és csak olyan általános szabályok betartására kell figyelnünk jelenleg, mint a zárt téren belüli maszkviselés és a távolságtartás. Az éttermek hajnal egyig lehetnek nyitva, alkoholt este nyolc után a szupermarketben sem árusíthatnak, a bárok és a szórakozóhelyek is zárva vannak. A múzeumok, templomok, műemléki látogatóhelyek azonban limitált befogadó készséggel, de továbbra is várják a turistákat.

Spanyolország

Ha repülővel (vagy hajóval) utazunk mindenképpen ki kell töltenünk még utazás előtt az ezen a honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül egy formanyomtatványt, melyet akár telefonról, akár nyomtatva fognak kérni ellenőrzéskor. Az érkezőknek lázat mérnek, illetve szemrevételezik a beutazókat. Az országon belül azonban általánosságban véve szabadon mozoghatunk, azonban érdemes mindig követni a változásokat, hiszen kivételek akadhatnak, jelenleg például Madrid és a környéki városok le vannak zárva. A maszk viselése mindenhol kötelező, éjfél és reggel 6 között kijárási tilalom van érvényben, kivéve a Kanári-szigeteket. A klubok és a diszkók zárva vannak, az utcai italozás is tiltott. A strandokon bár nem kötelező a maszk, de ajánlott, kivéve néhány területen, mint például Andalúziában, a Kanári-szigeteken vagy Galíciában, ahol bizonyos esetekben kötelezővé tehetik a viselését. A turista attrakciók továbbra is látogathatóak a szabályok betartásával.

Törökország

Megérkezéskor itt is formanyomtatvány kitöltését kérik, melyen szerepelnek a személyes adatok, utazási adatok (közlekedési eszköz fajtája, ülés száma), törökországi szálláshely címe, elérhetőségek és az esetleges tünetek. A határon a helyi hatóságok által előírt kötelező egészségügyi alapvizsgálat vár, ha valakinek a betegségre utaló tünetei vannak, kórházi vizsgálatra kötelezik. Amennyiben egy járművön (repülőgép/hajó/egyéb közlekedési jármű) pozitív koronavírusos esetet detektálnak, mindazokat, akik a kötelezően kitöltött formanyomtatvány alapján elvégzett kontaktkutatás szerint kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttel, 10 napos karanténra kötelezik. Az országon belül mind a 81 tartományban kötelező a nyilvános helyeken a maszk viselése.  A zenés klubok és bárok éjfél után bezárnak, de a turista attrakciók és éttermek továbbra is szabadon látogathatók.

Bulgária

Bulgáriába egyelőre teljesen zöld utunk van, az éttermek és a bárok is nyitva vannak a biztonsági előírásokat betartva, a klubok pedig fele kapacitással működnek. A maszk viselése tömegközlekedési eszközökön kötelező, ahogy a zárt turista látványosságoknál (például múzeum) is viselni kell azt, de továbbra is nyitott kapukkal várják a turistákat. A bolgár Turisztikai Minisztérium egyébként ebben a videóban foglalta össze az ajánlott intézkedéseket (igaz, a videó főként még a nyári szezonra készült, így talán a tengerparti tanácsok már nem lesznek olyan hasznosak…)

Horvátország

Beutazáskor a kontaktkutatás elősegítése érdekében rögzítik az úti célt, a telefonszámot és az e-mail címet, azonban érdemes ezeket előre feltölteni ezen a honlapon (a kérdőív magyarul is elérhető), így a határon elkerülhető a várakozás. A klubok, bárok, éttermek éjfél után be kell, hogy zárjanak, a maszk viselése beltéren és kültéren is kötelező, éjfél után az üzletek sem adhatnak ki alkoholt.

Franciaország

Bár szabadon utazhatunk Franciaországba, Párizsban és nyolc másik városban, Grenoble-ben, Lille-ben, Lyon-ban, Aix-Masresille-ben, Saint Etienne-ben, Rouen-ben, Montpellier-be és Toulouse-ba este kilenc és reggel hat között kijárási korlátozást vezettek be, így ezzel mindenképp számolnia kell az utazóknak is. Vannak kivételek, ilyen az, ha valaki munkába megy, kutyát sétáltat vagy éppen el kell érnie a járatát, de szükség lesz ennek igazolására (például a repülőjegy bemutatására), különben büntetéssel díjazhatják a kihágást. Párizsban és több francia nagyvárosban egyébként kötelező a maszk viselése kültéren is, így jöhetnek a maszkos Eiffel-tornyos szelfik.

Lengyelország

Lengyelországba az európai uniós állampolgárok szabadon beutazhatnak.  Jelenleg a járásokat figyelembe véve, hogy 10 ezer lakosból mennyi a fertőzött különféle kategóriákba sorolják: ahol a fertőzések száma meghaladta a 12-őt, azt piros kategóriába sorolták, ahol a hatot, azt sárgába. Szombaton az egész országot járványövezetnek minősítetté, így kötelező közterületen (szabadban is) a maszk viselés, a kézfertőtlenítés, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt és korlátozzák a gyülekezést is, ahogy a tömegközlekedési eszközök kapacitását is.

A cikket folyamatosan frissítjük (utolsó frissítés: 2020. október 25.)

Ajánlatok