Ezért érdemes mindenkinek kávét fogyasztania
Talán senkinek sem kell bemutatni az espressot, az americanot, a cappuccinot vagy éppen a macchiatot. Ezek a kávétípusok mindenki számára ismertek, legyen szó a reggeli indítóról vagy éppen az ebédszüneti erőgyűjtésről, szinte mindenhol feltűnnek.
A kávéfogyasztás már az életünk elengedhetetlen része, a kultúra és a táplálkozás alapvető eleme, így nem árt, ha egy kicsit jobban megismerjük ezt az italt. A kávé ugyanis nem csak energiát ad, ennél sokkal többre képes.
A kávé legfontosabb tulajdonságai
A kávé a világ második legnépszerűbb italának számít a víz után. Az élvezeti értéke magas, főleg energetizáló hatásáról ismert. Támogatja a koncentrációt, növeli a fókuszt, segít abban, hogy ne legyünk fáradtak. Persze nem csak ennyit tud. A Reform Nagyker cukormentes kávéi például azt hirdetik, hogy lehetőleg ne a 2 az 1-ben vagy a 3 az 1-ben változatokat válasszuk, hiszen azok gyakran tartalmaznak különféle adalékanyagokat. A cukormentes instant kávék viszont természetes forrásból származnak.
A kávé önmagában, feketén az igazi, így teljes mértékben energiaszegény. Ha tehát szabadidőnkben összefutnánk a városban egy barátunkkal kávézni, akkor sem érdemes a legcukrosabb és legtejszínesebb variációkat választani. Alapvetően a koffeintartalma miatt serkentő hatású, de ha ezt megnyomjuk sok cukorral vagy tejjel, akkor máris nem ugyanúgy hat ránk.
A hagyományos kávé emellett bővelkedik magnéziumban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban is. Az ital kiváló antioxidáns, kifejezetten magas polifenol-tartalommal rendelkezik, amely segít megóvni a szervezetünket a káros oxidatív stressztől.
A kávéfogyasztás előnyei
Akár reggel választjuk energialöketnek, akár szabadidőnkben élvezeti értéke miatt innánk, alapvetően növeli az energiaszintet, javítja az éberséget, csökkenti a fáradtságot. Nagyjából az elfogyasztása után 15-30 perccel érezhetjük a hatását, és ez pár órán keresztül fenn is marad.
A kávét összefüggésbe hozták továbbá a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával is. Egyes tanulmányok szerint a rendszeres fogyasztásának köszönhetően képes lehet megőrizni a hasnyálmirigy-béta-sejtek megfelelő működését, amelyek a vércukorszint szabályozását szolgáló inzulin előállításáért felelnek.
A májműködés és a szív- és érrendszer támogatása
Azt viszont kevesen tudják, hogy a kávé védelmet jelenthet a májbetegségekkel szemben. Segíti a májműködést, az antioxidánsainak pedig különleges szerepe, hogy óvják a sejteket a károsodástól, ezáltal csökkentik a májbetegségek kialakulásának kockázatát.
De hasonlóan hat a szív- és érrendszerre, hiszen a rendszeres kávézással elkerülhetjük az ezekkel összefüggő betegségeket. Az italban több száz biológiailag aktív vegyület található, amelyek támogatják a szervezetünket. Akkor is hatásos, ha valaki nem érintett a magas vérnyomásban.