Ezért látogass el a horvát Pag szigetre!
Pag az ellentétek – a szikár kő és a mélykék tenger, a korbácsoló szelek és a nyugodt öblök, a sivár kőfejtő és a reneszánsz város, a kopár sziklák és a kifinomult csipke, az ódon kőfalak és modern szélmalmok, a sovány termőföld és a kiadós helyi sajt, báránysült és só – szigete.
Közel 2.500 napsütéses órájával Pag az Adria egyik legnaposabb szigete. A mint egy ezer adriai sziget közül a Velebit-hegység „árnyékában” meghúzódó Pag teljesen különbözik a többi szigettől – sziklás, szikár, a szél és a tenger által kőbe formált és azúrkék tenger által határolt felszínét csodás homokos strandok szabdalják.
Az Adria-tenger legtagoltabb partjaival büszkélkedő lenyűgöző tájképei, valamint megannyi homokos és aprókavicsos strandja miatt a „Holdbéli sziget” elnevezéssel illetik.
Pag, a sziget azonos nevű fő-városa kultúrtörténeti központ és a sziget turizmusának mozgatórugója, a kőből épült dalmát város hiteles megtestesítője, amely bővelkedik látványosságokban és érdekességekben.
A csodás kőből formált sziget Pag nevű városát Juraj Dalmatinac reneszánsz építőmester álmodta és építette meg szigorú geometriai szabályok szerint. A kőből létrehozott és több több torony és bástya-maradvány által szegélyezett város-műalkotást a főterén álló Nagyboldogasszony-templom és a kormányzói palota, az óváros és a bencés kolostor koronázzák meg
Pag városában készül az UNESCO védettséget élvező világhírű pagi csipke. Eme egyedülállóan gazdag népi örökség egy szelete kerül kiállításra Budapesten az Hagyományok Házában, ahol január 15-én került sor Pag város bemutatkozására. A kiállítás január 20-ig tekinthető meg.
A sziget színpompás helyi népviseletével, a Pagi karnevállal, szórakoztató-kulturális rendezvényekkel, gazdag kultúrtörténeti örökségével, valamint jellegzetes helyi gasztronómiájával csábítja a turistákat.
A Pag-i sajt a világ legjobb juhsajtjaként ismert. A pagi sajt és báránysült jellegzetes ízét a sóval „permetezett” kopár hegyi mezőkön legelő juhoknak köszönheti.
A Szt. Margit bencés kolostor szorgos apácái készítik a helyi süteményeket és a „baškotini“ aromás mandulás kekszet, melynek receptjét hétpecsétes titokként őrzik.
A sziget egyik képeslapra illő látványossága a legnagyobb horvát só-lepárló, ahol a napfény és szél formálja a fehér aranynak is nevezett pagi sót.
Az aktív pihenés szerelmesei kerékpározhatnak a holdbéli szigeten, túrázhatnak az érintetlen tájakon, evezhetnek és búvárkodhatnak a Pagi-öböl áttetsző vizeiben.
Pag városa egy valódi gyöngyszem, amely minden látogatójának változatos tájakat, élményeket, és feledhetetlen itt tartózkodást kínál.