accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Halasi csipke, bugaci csikósok, hajósi pincefalu – fedezzük fel együtt Bács-Kiskun megye csodáit!

utazomajom /

Kecskemét “hírös városát” a Cifrapalotával talán senkinek nem kell bemutatni. De mi a helyzet azokkal a kevésbé ismert látnivalókkal, amelyek szintén Bács-Kiskun megyében találhatók? Most összegyűjtöttünk néhány izgalmas helyet a kiskunhalasi Csipkemúzeumtól a hajósi pincesoron át egészen Bugacpusztáig, hogy legyen miből válogatni, ha a környék felfedezésére indultok.

Bugacpuszta, a csikósok és pásztorok otthona

Budapesttől csupán másfél órát kell autózni, mégis teljesen más világba csöppenünk, amikor Bugacpusztára érünk. A fehér falú, nádtetős Karikás Csárda előtti parkolóból lovagkocsival is megközelíthetjük a Pásztormúzeumot, ahol a nomád pásztorélet hagyományos eszközei sorakoznak. Innen csak pár méter séta az őshonos háziállatokat bemutató udvar, benne szamarakkal, szürke marhákkal, mangalicával és baromfifélékkel. A nap fénypontja pedig egyértelműen a csikósbemutató (ld. a kiemelt képen), amely május 1. és szept. 30. között minden nap 12.15-kor kezdődik. A fél órás program alatt egy pillanatra sem fogunk unatkozni, a tapasztalt csikósok és lovaik gondoskodnak a gyerekek és felnőttek szórakozásáról. Kihagyhatatlan program, leteszteltük!

fedezzük fel együtt Bács-Kiskun megye csodáit!
Bugacpuszta egyik lakója

Jakabszállás és Fülöpjakab – Magyarkert és Biogomba farm

Ez a két aprócska, szomszédos település is rejt 1-1 izgalmas látnivalót. Míg Jakabszálláson a Magyarkertben tehetünk egy kiadós sétát, addig Fülöpjakabon a Biogomba farmot érdemes felkeresni. A Kis-Magyarország Aktív Pihenőpark, ismertebb nevén Magyarkert domborzatilag és vízrajzilag is hű mása az országnak. Itt egy ugrással átkelhetünk a Tiszán, sétálhatunk a Dráva mentén vagy épp átintegethetünk a Balaton túlpartjára.

További infók: www.magyarkert.com

Csak néhány kilométert kell utazni a fülöpjakabi biogomba farmig, ahol Gyöngyösi Sándor 2008 óta kísérletezik gyógygombákkal. Kóstoltatok már citromos-kurkumás csokoládét ganodermával? És levendulás teát süngombával? Ha nem, most itt az ideje közelebbről is megismerkedni ezekkel a (gyógyító) finomságokkal.

További infók: www.biogomba.hu

fedezzük fel együtt Bács-Kiskun megye csodáit!

Csobbanás Bács-Kiskun megyében

Termálfürdőből és természetes vizekből sincs hiány Bács-Kiskun megyében. Családbarát fürdőt, élménymedencéket, csúszdaparkot és uszodát találunk Tiszakécskén, a Barack Thermal Resort területén. A Lakiteleki Népfőiskolán szintén van lehetőség fürdőzésre és úszásra, míg a Soltvadkerten egy felújított fogadóépülettel csábítja vendégeit csobbanásra a kellemes vízű Vadkerti-tó.

TIPP: Ha Soltvadkerten jártok, kötelező megkóstolni a helyi borokat is, például a pozsonyi fehér vagy a kövidinka fajtákból készült italokat. A Lantos Családi Pincészet és a Galántai Pincészet boraiban nem fogtok csalódni!

Csipkemúzeum és Panorámatorony Kiskunhalason

Igazi hungarikumot is láthatunk Kiskunhalason, a Csipkemúzeumban, hiszen a kézzel varrott halasi csipke 1902 óta meghatározó része a magyar népművészetnek. A múzeumban nem csak a készítési technikával ismerkedhetünk meg testközelből, hanem az elmúlt évtizedek legszebb alkotásai is kiállításra kerültek itt. Sőt, az ajándékboltban vásárolni is lehet a szebbnél szebb csipkekölteményekből!

Kiskunhalas központjában több szecessziós épületet is találunk, az egyik a városháza, amelynek tűztornyában interaktív látogatóközpontot és egy fantasztikus kilátót rendeztek be. Miközben az eredeti lépcsőkön haladunk felfelé a Panorámatoronyban, érdekes információkat olvashatunk a város történetéről. Tudtátok például, hogy Amrita Sérgil indiai festőnő Kiskunhalason festette Vidéki piac című képét, amely később India legdrágább festménye lett?

További infók és jegyvásárlás a Thorma János Múzeumban >>

Hajósi Barokk Kastély és Európa legnagyobb pincefalva

A megye legkisebb városa, Hajós is bőven tartogat meglepetéseket. 1256 pincéjével Európa legnagyobb pincesora található a város határában, a kanyargós kis utcák és az apró présházak különleges hangulatot varázsolnak az egykori mocsaras vidékre. A pincék nagy része magántulajdonban van, ám a rendezvények és pincenyitogatók alkalmával kitárják kapuikat a látogatók előtt is.

Időpontok:

  • 07.04. Nyári pincenyitogató
  • 10.24 Tökös pincenyitogató
  • 12.12 Adventi pincenyitogató

TIPP: A pincefaluban sétálva érdemes útba ejteni a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot, ahol sok érdekességet megtudhatunk a borvidékről, emellett borokat kóstolni, vásárolni és akár kávézni is lehet.

Hajós egy barokk kastéllyal és szépen gondozott kastélykerttel is büszkélkedhet. Az egykori érseki vadászkastélyban ma múzeum kapott helyet, amelynek legnagyobb értékei a Mária Teréziáról és férjéről, valamint szüleiről készült életnagyságú, egész alakos portrék. A kastéllyal szemben, az út túloldalán álló Szent Imre katolikus templom csodatévő Szűz Mária szobráról híres.

Hajósi Barokk Kastély címe: Hajós, Jókai u. 2.

Szállás- és étteremtippek Bács-Kiskun megyében

  • Ha Kecskeméten kerestek szállást, ajánljuk az elegáns, wellness részleggel is rendelkező Four Points by Sheraton Hotelt. A szálloda különlegessége, hogy a szobákban a Kecskeméti Rajzstúdióban készült népmesei motívumok is fellelhetők és egy QR-kód segítségével a rajzfilmeket végig lehet nézni. Legjobb program elalvás előtt! 
  • Négycsillagos szálloda nem csak Kecskeméten, hanem Tiszakécskén is van. A Barack Thermal Resort igazi családbarát hely, ahol a szállodai szobák mellett kényelmes apartmanok is rendelkezésre állnak.

Olvasd el korábbi cikkünket a komplexumról: Felejthetetlen spa-élmények várnak ősszel a Tisza-parton

  • Kiskunhalason a belvárosi Csipke Hotel jó választás lehet azoknak, akik szeretnének egy éjszakát eltölteni a városban.
  • A Lakiteleki Népfőiskola területén különböző felszereltségű szállások (pl. Kincsem Fogadó, jurták, Hungarikum Szálloda, Hotel Club Tisza és Wellness, Tiszavirág Vendégház) közül is válogathatunk.

Étteremajánló az Utazómajomtól

  • Ha Bugacpusztán jártok, a Karikás Csárda kellemes kerthelyiséggel, autentikus berendezéssel és finom fogásokkal vár titeket. Az ebédet érdemes összekötni a fent említett pásztormúzeum felkeresésével és a csikósbemutatóval!
  • Még mindig csárdahangulatban, de modernebb miliő fogad a kecskeméti Fekete Gólya étteremben. A házi szörpöket kötelező megkóstolni!
  • A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda több generációs családi vállalkozás. Az itt készült sütemények, fagylaltkelyhek és kézműves csokoládék nem csak a környékbelieket készítetik megállásra (és kóstolásra).
fedezzük fel együtt Bács-Kiskun megye csodáit!
Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert

Kihagytunk volna valamit? Egészen biztos, hiszen a megyei látnivalók listája végtelen. A fenti gyűjtemény nem tartalmazza Kalocsát a híres paprikájával és népművészetével, Baját a festői Sugovica-parttal és sok más izgalmas település is lemaradt. Nincs mese, többször is vissza kell térnünk és felfedezni Bács-Kiskun megye csodáit!


A cikk a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásával készült.

Ajánlatok