accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bor, túra, kaland – hétvégi programok őszi napokra Magyarország borvidékein

lanymajom /

Korai sötétedés, hűvösebb időjárás – az óraátállítással eljött az az időszak, amikor egyre nehezebben vesszük rá magunkat arra, hogy kimozduljunk otthonról, pedig Magyarországon szuper kiránduló- és túrahelyek vannak, amik ősszel legalább annyira izgalmasak, mint az év melegebb évszakaiban, a borvidékeinkről nem is beszélve.

A Zempléni-hegység lábánál található Tokaji borvidéken ősszel sem áll meg az élet, sőt, ilyenkor érdemes igazán elmenni az országnak erre a részére egy hosszú hétvégére. Itt minden megvan, ami egy őszi utazásban fel tudja dobni az embert: kirándulás, séták a Bodrog és a Tisza partján, tavernák, finom borok és ételek, romantikus várromok, Kéktúra-szakaszok, csodás őszi erdők és Szent Márton-napi mulatságok – ez mind együtt megvan Tokajban és környékén. Akár egyedül, akár társasággal mész, akár aktív pihenésre vágysz, akár lustálkodnál, ezen a helyen biztosan találsz kedvedre való programot (és bort).

Túrázóknak, természetkedvelőknek

Valószínűleg Tokajról mindenkinek a bor jut eszébe elsőre, ami nem meglepő, de itt a természetjárók is jól fogják érezni magukat. Ha Tokajban maradsz, akkor a település központjából indul egy túraútvonal, ami felvisz a Kopasz-hegyre, ahonnan jó idő esetén beláthatod az egész környéket. A túra közepes nehézségű, nem túl hosszú, de enni- és innivalót vigyél magaddal, mert a hegyen, illetve menet közben még csak vásárlási lehetőség sem zavarja meg a teljes kikapcsolódást az erdei környezetben. Tokajtól nem messze található a Megyer-hegyi tengerszem is, ami egy nagyon különleges természeti jelenség, a 37-es útról közelíthető meg, körülbelül félórás túrával. Innen már csak néhány kilométer a Zempléni Kalandpark, ahol az ország leghosszabb bobpályája és libegője vár rád, és ha elég bátor vagy, kipróbálhatod a Sólymot, a két hegyet összekötő, átcsúszó kötélpályát is, amin 80 km/órás sebességre is felgyorsulhatsz egy ülős hevederben. Aki még vadregényesebb tájra és hosszabb túrára vágyik, az pedig elindulhat Zemplén túraútvonalain, illetve az Országos Kéktúra itteni szakaszain is.

Kirándulóknak

Ha nem akarsz túrázni, de kimozdulnál napközben, akkor kirándulós programként egy komplett vár-túrát rendezhetsz a környéken, hiszen itt van a sárospataki Rákóczi-vár, Boldogkő vára, Regéc vára és a Füzéri vár is, utóbbit nemrég újították fel. Megállhatsz Hollóházán is, ahol felfedezheted a híres porcelángyár múzeumát vagy elmehetsz Vizsolyra, ahol megnézheted a legrégibb fennmaradt magyar nyelvű Bibliának az egyik példányát. A túrák után pedig a közeli települések éttermeiben, pincészeteiben melegedhetsz fel – jöhet a gasztro- és borkaland.

Borok, történetek és persze finomságok

A Tokaji borvidék a legismertebb borvidékünk külföldön, területe meghaladja a 6000 hektárt. A pincészetekben borkóstolásokon vehetsz részt, amelyek során a legtöbb esetben maga a borász vezet körbe és avat be borai történetébe. Emellett  számtalan pince, étterem kínál kulináris élvezeteket a környékre látogatóknak.  Jó, ha tudod, hogy Tokaj-Hegyalja két fő borfajtája a furmint és a hárslevelű, emellett sárgamuskotály, kabar, zéta és kövérszőlő fajtákból készülnek itt borok. Az egyik legismertebb borunk az innen származó aszúbor, ami a világ egyik legegyedibb édesbora, és aminek Mozart és Goethe is rajongója volt. A hagyomány szerint pedig XV. Lajos a borok királyának és a királyok borának nevezte. Az aszú nemzetközi ismertsége mellett a száraz furmint is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.  A gasztronómia tekintetében a hagyományos hegyaljai szüreti hangulat és ízek mellett a fine dining, az újhullámos gasztronómia képviselői is egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg Tokaj-Hegyalján, különösen Mádon, ahol a sajtkészítésének is nagy hagyománya van. A slow-food mozgalmat népszerűsítő Tokaj-Hegyalja Piac havi rendszerességgel várja az érdeklődőket – többek között szőlőmagolajjal, aszúval, musttal fűszerezett lekvárokkal és szőlőzselékkel. Egy biztos: innen éhesen senki nem megy haza.

Tovább a Mátrába

Ha Tokajban kedvet kaptál a túrázáshoz, akkor a következő hétvégén az irányt a Mátra felé veheted. A mátrai túrák egyik legjobb kiindulópontja a hegy lábánál található kis falu, Mátrafüred, mert innen számos túraútvonal indul. Ha nem vagy túl edzett vagy csak egy kisebb sétát tennél, akkor a faluban található kis patak mentén is elindulhatsz, felmehetsz a Kozmáry-kilátóhoz, de át lehet sétálni az erdőn keresztül a közeli Sástóra is. Sástón nemcsak egy kis csónakázó-tó található, hanem ott is van egy kilátó, amire felmászva csodás panoráma nyílik a környékre, de a helyi kalandpark is remek szórakozást kínál. Ha egy nagyobb túrára vágysz, akkor Mátrafüredről felmehetsz Kékesre is, ami már egy nehezebb fokozatú túra, de megéri a gyaloglás. A Mátra egyik legkülönlegesebb része a hegy tetején szinte összenőtt három falu: Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván környéke, ami már tényleg maga a vadregény. Mátraszentistvánból eltúrázhatunk az ágasvári turistaházhoz is, ezen a környéken garantált a nyugalom, a háztól fel lehet menni az Ágasvári-csúcsra, ami durván kaptatós rész, de így a hegygerincen mehetünk vissza, a kilátást itt is ki kell emelnünk.

A Mátra túraútvonalai nemcsak gyalogosan járhatók be, hanem a segwayezés és quadozás is kipróbálható az erdei terepen. Sőt, kisvasútra ülve is felfedezhetjük az az erdőt: a Mátravasúton utazva a kirándulók Gyöngyösről eljuthatnak Mátrafüredig, és ez nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szuper élmény lehet. Este pedig egy helyi csárdában, étteremben pótolhatjuk az energiát pl. egy mátrai borzaskával.

Eger, bor, kultúra és fürdők

Innen pedig már tényleg csak egy ugrásra van Eger, aminek történelmi borvidéke a legnagyobb hazánkban. Az egri bikavér, az egri csillag, a füstölt pisztráng és a helyi gomolya mind hozzátaroznak a kulináris élvezetekhez. Az egri csillag a bikavérhez hasonlóan hazai szőlőfajtákra épülő házasítás, könnyen fogyasztható, gyümölcsös fehérbor.

A legjobb pincék Egeren kívül Egerszalókon, Noszvaj és Ostoros környékén vannak, de a folyamatosan megújuló Szépasszony-völgy is fontos boros találkozóhelynek számít. Egerben nemcsak borozni lehet, hanem kirándulni is pl. a Nagy-Eged-hegyre, vezetett túrán pedig bejárható az egri pincelabirintus is. Eger kulturális élményeket is tartogat, barokk belvárosában a vár és a bazilika mellett felfedezheted a török kori minaretet és eredeti Török Fürdőt, de az egerszalóki és demjéni fürdőt is érdemes felkeresni, ha lazítani akarunk egy kicsit.


Forrás: http://hellomagyarorszag.hu/

Ajánlatok