Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon icon-hotels Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

A lebegő falu – Bokodi tó

2017. március 30. csütörtök, 12:09 - utazomajom
Belföld Hírek

Ha cölöpökre épült házakról beszélünk, biztosan nem a Bokodi-tó jut először az eszünkbe. Még az országot sem kell azonban elhagyni, ha ilyen különlegességeket szeretnénk látni.

Története

A tavat az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat létesítette mesterségesen 1961-ben, amely hűtőtóként szolgált. Sajátossága miatt nem fagyott be, azonban az erőmű végleges bezárása óta ez már nem mondható el. A horgászok körében igen népszerűvé vált, többnyire emiatt építettek apró faházakat a vízre.

Megközelítés

Tatabányáról Bokod felé vezető 6-os, vagy Erőművi úton haladunk a Bokodi-hűtőtó mellett. Az út egyébként keresztezi az Által-eret, ami a tó vizét táplálja. A beton útról már láthatjuk a cölöpökre épült színes házikókat, azonban a megközelítése nem egyszerű. Csak nagyon rossz minőségű földút vezet a mólókhoz, ráadásul a parton nem lehet körbesétálni a sűrű erdő miatt.

A Bokodi-tó után kiránduljatok tovább az északnyugati határ felé, Sopronba! Onnan pedig már csak egy rövid autóútra van a Fertő-Hanság Nemzeti Park! Hogy miért?

Kettős megítélés

Március végén látogattuk meg a különlegességet, szinte csak mi voltunk ott. Nyáron azonban zavaró lehet a sok bámészkodó turista, hiszen faházak tulajdonosa jóllehet pihenésre vágynak. Ugyanakkor vásárláskor azzal is tisztában kellett lenniük, hogy a festői környezet oda fogja vonzani a látogatókat. De mennyire is festői? Alapvetően ottjártunkkor nem voltak szeméthalmok a közvetlen tóparton, de az oda vezető úton azért a kukák környéke hagyott némi kivetnivalót maga után. Mások azt is jelezték, hogy nyáron többször érződött csatornaszag a környéken. Ennek ellenére a tó közvetlen környéke ápolt, olyannyira, hogy még esküvői fotózásoknak is sokszor ad helyet.

Összegzés

Véleményem szerint mindenképp érdemes egyszer ellátogatni, tiszteletben tartani az ott lakók, nyaralók életét, vigyázni a környezetre. Fotósoknak tökéletes terepet kínál, illetve a térség madártani szempontból is kiemelt fontosságú. Bokodtól 8 km-re található a régi bencés apátság és a vértesszentkereszti apátság romja is.

Talán ez is érdekelhet

4 hozzászólás a(z) “A lebegő falu – Bokodi tó” bejegyzéshez

  1. sokszor repültem arra – van egy kevéssé ismert azúrkék víz is a közelben, a hátulütője hogy teljesen élettelen és rádioaktív..
    img2.vaconline.hu/images/stories/hirek13/3120%20Bokod%20tersegeben%20az%20ulepito.jpg

  2. Motoros túránk egyik úti célja volt a tó. A csodálatos légi felvételekhez képest szörnyen illúzió romboló volt a valóság. Szinte megközelíthetetlen a tó, járhatatlan utak. 1 óra bozót bóklászás után belógtunk az egyik magán stégre, végre láttuk a híres úszó falu… hátulját! A tóban rozsdás, néhai erőmű vezetékek, illetve a parton maga az erőmű, mit mondjak nem valami szép látvány. A tó majdnem egész területe magántulajdon, a vízfelületre csak a tulajdonosoknak van rálátásuk. Szerintem inkább nézegessétek a képeket róla a neten. https://uploads.disquscdn.com/images/214faf96f5dee50b76a55c445ed23b6829fa7f5c18350277c2a3efa1791834ac.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c31362b97bb6b1968d11083195cde739d8ece951f8229fa713ed5faaac77c721.jpg

  3. Basszák meg az egészet ki sincs táblázva,amit a gps mutat az erömü toi ut azon nem lehet behajtani mert a biztonsági ör elhajt,ennyit a lebegö falurol de lehet hogy nem vesztettem vele semmit.