accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A lebegő falu – Bokodi tó

utazomajom /

Ha cölöpökre épült házakról beszélünk, biztosan nem a Bokodi-tó jut először az eszünkbe. Még az országot sem kell azonban elhagyni, ha ilyen különlegességeket szeretnénk látni.

Története

A tavat az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat létesítette mesterségesen 1961-ben, amely hűtőtóként szolgált. Sajátossága miatt nem fagyott be, azonban az erőmű végleges bezárása óta ez már nem mondható el. A horgászok körében igen népszerűvé vált, többnyire emiatt építettek apró faházakat a vízre.

Megközelítés

Tatabányáról Bokod felé vezető 6-os, vagy Erőművi úton haladunk a Bokodi-hűtőtó mellett. Az út egyébként keresztezi az Által-eret, ami a tó vizét táplálja. A beton útról már láthatjuk a cölöpökre épült színes házikókat, azonban a megközelítése nem egyszerű. Csak nagyon rossz minőségű földút vezet a mólókhoz, ráadásul a parton nem lehet körbesétálni a sűrű erdő miatt.

A Bokodi-tó után kiránduljatok tovább az északnyugati határ felé, Sopronba! Onnan pedig már csak egy rövid autóútra van a Fertő-Hanság Nemzeti Park! Hogy miért?

Kettős megítélés

Március végén látogattuk meg a különlegességet, szinte csak mi voltunk ott. Nyáron azonban zavaró lehet a sok bámészkodó turista, hiszen faházak tulajdonosa jóllehet pihenésre vágynak. Ugyanakkor vásárláskor azzal is tisztában kellett lenniük, hogy a festői környezet oda fogja vonzani a látogatókat. De mennyire is festői? Alapvetően ottjártunkkor nem voltak szeméthalmok a közvetlen tóparton, de az oda vezető úton azért a kukák környéke hagyott némi kivetnivalót maga után. Mások azt is jelezték, hogy nyáron többször érződött csatornaszag a környéken. Ennek ellenére a tó közvetlen környéke ápolt, olyannyira, hogy még esküvői fotózásoknak is sokszor ad helyet.

Összegzés

Véleményem szerint mindenképp érdemes egyszer ellátogatni, tiszteletben tartani az ott lakók, nyaralók életét, vigyázni a környezetre. Fotósoknak tökéletes terepet kínál, illetve a térség madártani szempontból is kiemelt fontosságú. Bokodtól 8 km-re található a régi bencés apátság és a vértesszentkereszti apátság romja is.

Ajánlatok