accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Fedezd fel Erdély gasztronómiai varázslatát: Ízek, amik történeteket mesélnek!

selyemmajom /

Erdély gazdag örökségét nem csak az épített és természeti látnivalókban, hanem a helyi gasztronómiai élményekben is felfedezhetjük. A Taste of Transylvania különleges programjainak segítségével bepillantást nyerhettünk ebbe a varázslatos világba, ahol az ízek és élmények együtt teremtenek felejthetetlen utazást.

A piaci látogatás során együtt kalandoztunk a standok között, és beszereztük az ételeink alapanyagait. A friss gyümölcsök és zöldségek, a kézzel készített sajtok és a helyi finomságok mind a környező területek termékeit tükrözték. Egy ilyen piac felfedezése valódi ízorgia, ahol az ételek beszerzése valósággal életre kel.

Róza Mama konyhája

Az igazi gasztronómiai kaland azonban csak kezdetét vette, amikor Róza Mama vendégszerető otthonában találtuk magunkat. Itt nemcsak a pityókás kenyér és a túrós lepény sültek a kemencében, de mi is részesei lehettünk ennek a tradicionális sütési folyamatnak. Az édes illatok és a ropogós frissesség érzete emlékezetessé tette ezt az élményt.

Gomba és fűszernövények

A természet varázslatos szépségei és gazdagságai magukkal ragadtak bennünket, amikor részt vettünk egy erdei gomba- és gyógynövény gyűjtő túrán Dakó Violával. Ő az apukájától örökölt tudását egyetemi tanulmányaival gazdagította, így kiválóan ismeri a környező növényvilágot. Ezen a különleges túrán keresztül nem csak a természet lenyűgöző csodáit fedeztük fel, hanem rácsodálkozhattunk az emberek mély, szoros kapcsolatára is a földdel és a növényekkel. A túra során felfedeztük a környék számtalan gombafajtáját és fűszernövényét is, miközben Viola bőséges tudása útmutatóként szolgált a növények azonosításában és felhasználásában. Az ő alapos ismeretei és szenvedélye hozzájárultak ahhoz, hogy mélyebb betekintést nyerjünk a helyi növények sokszínűségébe és használatába.

Tejbánya sajtjai

Gyergyóújfaluban találkoztunk Bányász Józseffel, a Tejbánya büszke tulajdonosával, és egyúttal egy új világba csöppentünk. Itt nem csak a tehenekkel, hanem egy egész életfilozófiával ismerkedhettünk meg. József új megvilágításba helyezte az állattartás és sajtkészítés folyamatát, megmutatva, hogy a természet és az állatok iránti tisztelet és gondoskodás mennyire fontos az ízletes sajtok létrehozásában.

A tejbánya egy különleges hely, ahol a tehenek boldog munkatársak, mindegyiknek saját neve van. József kis, harmóniában élő állattartásban hisz. Legfeljebb tíz tehén gondját szeretné viselni, és a vele járó életfilozófia azt üzeni, hogy az ember és a természet közötti egyensúly, boldogságot hozhat az életünkbe. Az állatok számára teremtett környezetükben és gondoskodásában azt mutatja, hogy az állat és ember közötti kapcsolat mennyire fontos a harmonikus együttéléshez. Ahogy ő maga mondja: “Az ember és a természet között a hiányzó láncszem a jószág.”

Medveles

Az igazi kalandtúra akkor érte el csúcspontját, amikor egy medveles kalandtúrán vettünk részt. Az anyamedve három bocsával és a környék rókáival való találkozás valóban felejthetetlen élményt nyújtott.

Utunk során ételek és kalandok összekötötték a csoportot, minden étkezésnél helyi jellegzetességek sorakoztak az asztalon. A Taste of Transylvania csapata vezetett programjaival nem csak az ízekben, de mélyebb élményekben is gazdagította utazásunkat. Az Erdélyi gasztronómiai kalandok valóban felejthetetlenek voltak, bemutatva nekünk a környék ízletes és kulturális kincseit.

Erdélybe készülsz? 22 kihagyhatatlan látnivaló, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod!

Az erdélyi gasztronómia több, mint csak étel és ital. Minden fogás történelmet, hagyományokat és szokásokat hordoz magában. A Páva étteremben olyan finom fogásokat kóstoltunk, amelyek bemutatták a helyi ételek sokszínűségét. Emellett lehetőségünk volt a fogásokat másnap a főző suliban (Gasztroakadémiában) elkészíteni.

A Taste of Transylvania csapata nemcsak azt tűzte ki célul, hogy megőrizze, felfedezze és továbbadja Erdély gasztronómiai örökségét, hanem örömmel szervezi meg minden érdeklődő számára a teljes gasztronómiai utazást. Ez magában foglalja az ételkóstolókat, kalandprogramokat, gasztro workshopokat, túrákat a természetbe, főzősulit, valamint segítséget nyújt a szállás és utazás szervezésében is. Emellett a csapat szervezi Erdély legnagyobb gasztronómiai fesztiválját is, mely szeptember 14-17. között kerül megrendezésre a Gymesi Skanzenben. Elérheted őket Facebookon és Instagrammon is.

Ajánlatok