accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Garancia az érkezési idő betartására

utazomajom /

A légi utasok jogairól már volt szó itt, remélhetőleg még lesz is, de most egy érdekes pluszt kínálunk az eddig összegyűjtött információhoz, ez pedig a Wizz Air szolgáltatása, a késési jótállás.

Lassan öt éve vezette be a magyar gyökerű fapados ezt a lehetőséget, de egyik-másik utazó majom még mindig nem ismeri, pedig hasznos tud lenni. A képlet egyszerű: befizet az utas 10 eurót, és legalább egyórás késés esetén kap 100 eurónyi kreditet, azaz Wizz-pontot.

 

screenshot
Később is hozzáadhatjuk a foglaláshoz. 3100 forintra 31.000-et fizetne

 

Vannak persze apró betűs részek, de kivételesen nem mindegyik az utast érinti hátrányosan. Kezdjük a negatívumokkal:

  • ahogy már írtuk, nem készpénzt kap az utas, hanem pontokat,
  • nem jár jóváírás azon késések után, amelyekről a légitársaság legalább 48 órával korábban értesíti az utast,
  • a szolgáltatás legkésőbb 48 órával az indulás előtt vásárolható meg. Tehát nem működik az az ötlet, hogy reggel letérdel egy gép, borul aznapra a menetrend, mi pedig gyorsan hozzáadunk az esti járatunkhoz egy késési jótállást.

Pozitívumok is vannak viszont a szabályzatban:

  • nem hivatkozik a légitársaság vis maiorra, tehát időjárás, sztrájk vagy bármilyen egyéb, előre nem látható ok miatt történő késésre is fizet,
  • nemcsak késés, de törlés esetén is jár a kártérítés.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatás megvásárlása nem csorbítja a 261/2004-es EK-rendeletben meghatározott utasjogokat, a társaság nem mentesül a kötelezettségei alól.

Mikor érheti meg késési jótállást venni? Nyilván bármikor bármelyik gép meghibásodhat, a sztrájkok általában egész nap tartanak, de a csúszások a menetrendben estére összeadódnak, így itt a legnagyobb az esélyünk a bankkal szemben. És hogy mire enged következtetni a szolgáltatás árának (10 euró) és a várható nyeremény összegének (100 euró) aránya? Arra, hogy a járatok kevesebb mint 10%-a késik egy óránál többet. Érdekesség, hogy a szolgáltatás bevezetésekor két óra volt a küszöb, de úgy látszik, még ilyen könnyítésekkel is megéri a Wizz Airnek.

Hivatalos információk itt: https://wizzair.com/hu-HU/travel_services/delay_warranty

Ajánlatok