accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Vásárolj WizzAir repülőjegyet okosabban!

utazomajom /

Repülőjegyet foglalni a Wizz Airnél egyszerű: wizzair.com, dátum, úti cél, utasok, fizetés. Mit lehet ezen elrontani? Jó esetben semmit, még jobb esetben viszont spórolhatunk is, ha odafigyelünk néhány dologra.

Kezdjük azzal, hogy mindig ékezetek nélkül adjuk meg a neveket, erre egyébként a honlap is felhívja a figyelmet.

De ha már a spórolás került szóba, érdemes megismerni a Wizz Air törzsutasprogramját, amely Discount Club néven ismert. Röviden: egy egyszeri 9990 forintos díjért egy évig 2900* forintos kedvezménnyel kapjuk meg repülőjegyeinket. Sőt ezalatt nemcsak magunknak, de a velünk egy foglalási számon szereplő többi utasnak is – legfeljebb 9 főnek – diszkont áron vásárolhatunk. Azért csillagoztuk meg a 2900 forintot, mert a kedvezmény mértéke csak a 6990 és 25 990 forint közötti ártartományra vonatkozik. A 25 990 forintnál drágább jegyekre még nagyobb, 5800 forint árengedmény jár.

Hamar átlátható, hogy egy oda-vissza út esetén, ha egyedül utazunk, és mindkét jegyünk drágább, mint 25 990 forint, már akkor is megéri kiváltani a tagságot, ha soha többet nem tervezünk a Wizz Airrel (9990 forinttal többet fizetünk, de 2*5800 a kedvezmény).

Remélhetőleg azonban nem fajul odáig a helyzet, hogy 30-40-50 ezres jegyeket kell foglalnunk. Kevésbé szélsőséges esetben két fő oda-vissza utazása esetén már a vásárlás pillanatában megéri a DC-tagság igénylése (9990-2*2900). És ne feledjük: egy évig nemcsak mi magunk, de a velünk utazók is alacsonyabb áron kapják a jegyeket.

A tagsági díj meghosszabbítása 7500 forint, legalábbis a jelenlegi árfolyamon.

Fontos: a fentiek a Wizz Air Hungary által üzemeltetett járatokra igazak. A Wizz Air Ukraine egy csöppet más szabályokkal dolgozik.

Néhány szó az árképzésről:

Fontos tudni, hogy a jegyek egy adott időpontban sávosan emelkednek. Például, az első 3db jegyet 6990 forintért megkapjuk. A következő 4db jegyért már 9900 Ft-t kell fizetnünk, és így tovább. Azért írtam, hogy egy adott időpontban, mert hosszabb távon különböző okok miatt csökkenhet is a jegyár, erre is számtalan példa látható. A kialakult kijevi helyzet miatt például az ukrán fővárosba most olcsóbban kapjuk meg a jegyeket adott időpontra, mintha korábban vásároltuk volna.

Tegyük fel, hogy 4 jegyre van szükségünk. Mit mond a matematika? 3*6990+1*8990. Sajnos a valóság kegyetlenebb. Mind a négy jegyet 8990-ért számolja a szoftver. (Könnyedén ellenőrizhetjük, ha indítunk egy keresést mondjuk három főre, aztán négyre.)

Jegyár 3 fős foglalás esetén
Jegyár 3 fős foglalás esetén
Jegyár 4 fős foglalás esetén
Jegyár 4 fős foglalás esetén

Kézenfekvőnek tűnik, hogy megvegyük a három jegyet, majd egy következő foglalásban a negyediket. Ez csak akkor gond, ha DC-tagsággal foglalnánk a jegyeket, mert így a negyedik jegyre nem jár a kedvezmény. Nincs más hátra, számolgatni kell, hogy éri meg. Az összes jegyet drágábban, de mindenki diszkontáron kapja, külön 3+1-ben, amikor csak egy főnek jut drága jegy, ráadásul neki kedvezmény nélkül, vagy ő is beruház egy DC-tagságba.

Sokan vásárolnak úgy, hogy lefoglalják a jegyet az odaútra, amikor olcsó, és várnak, mikor csaphatnak le a visszaútra. Nem rossz taktika, ha szerencsés az ember. Nem kell ecsetelni, ugye, hogy balsiker esetén milyen áron jut haza, már ha utazik egyáltalán. Jó, ha tudjuk azonban, hogy magyarországi indulásnál az oda- és a visszaút árait is forintban tünteti fel a rendszer, külföldi indulás esetén viszont az adott ország pénznemében. Ez nem is volna baj, ha a Wizz Air nem saját belátása szerint alkalmazná a konverziót. Példaként egy 6990 forintos jegy brüsszeli indulással 24,99 euró. Ez mai árfolyamon 7850 forint, ehhez jön még a bank konverziós díja, ha forint alapú kártyánk van. Átállíthatjuk persze forintra, de ne tetézzük a bajt! Ez esetben ugyanis 8421 forintra ugrik fel az ár, tehát a Wizz Air ma épp 336,98-os árfolyamon váltja az eurót.

utazomajom.hu-wizzair-foglalas-image01

utazomajom.hu-wizzair-foglalas-image02

További kellemetlenségeink is származhatnak abból, ha külön foglalásként kezeljük az oda- és a visszautat, mégpedig egy esetleges járattörlés esetén. Ez esetben ugyanis – bár lehet, hogy az egész utazásunk meghiúsul – csak a törölt szektorra szóló jegy árát téríti meg a társaság, a másik szektorét nem. Ám ha azonos foglalási számon szerepel a két út, úgy mindkettőre érvényesíthetjük igényeinket.

Apró dolgok, amikkel pénzt spórolhatunk. Remélem, ezentúl másképp böngésztek a repjegyek között!

 

Update: Október 14-étől változtak a klubtagság feltételei, és hát örömmel írnánk, hogy előnyükre, de sajnos nem így van. Akik még előtte váltották ki a tagságukat, azokra a régi feltételek vonatkoznak, az új belépőkkel azonban kevésbé gavallér a Wizz.

Ma már kétféle kedvezményrendszer van érvényben, Standard és Csoportos tagság.

Standard: a tagra és 1 útitársára vonatkozik a kedvezmény, azaz maximum 2 fő szerepelhet egy foglalásban. Éves díja 9990 forint.

Csoportos: a tagra és 5 útitársára vonatkozik a kedvezmény, azaz maximum 6 fő szerepelhet egy foglalásban. Éves díja 15 990 forint.

Cserébe mindkét kategória valamennyi utasa 1450 forint kedvezményt kap a nagy kézipoggyász és a feladott bőrönd árából. Apró nyomásgyakorlás, hogy a tagok ne csak az alapszolgáltatásokat vegyék igénybe, hanem a fizetős extrákat is.

Ajánlatok