accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Gyár, ami a maláj erdőben áll

utazomajom /

Talán már te is hallottál arról, hogy 2017-ben Malajziában építettek egy tizenötezer négyzetméteres elektronikai gyárat, amelyet minden szakember csak dicsérni tud. Egy építészeti megmérettetésen ráadásul első díjjal is jutalmazták, nem is véletlenül. Egy erdő öleli körbe, tökéletes harmóniában van a környezetével. A benne dolgozók mindennapjait megédesítik a természetre jellemző hangok és illatok is.

A jó munkakörülmények a jó teljesítményhez elengedhetetlenek

Hogy hogyan töltjük el a munkára fordított időt, nagyban befolyásolja a minket körülvevő tér kialakítása és hangulata. A DODO irodai és dolgozószobai kínálatában te is olyan bútorokat és egyéb fontos kiegészítőket vásárolhatsz, amelyekkel olyan környezetet teremthetsz, amelyben jól tudod érezni magad minden áldott nap. Nagyon fontos, hogy ezek az elemek ne csak stílusosak, hanem praktikusak is legyenek, a megfelelő kényelem biztosítása mellett persze. Ezekkel teremtheted meg az ideális munkakörülményeket az irodában vagy akár még a saját otthonod “home office részlegében” is.

A természettel tökéletes egységben

A maláj erdőben létesített elektronikai gyártóüzem lényegében egy masszív acélszerkezetből, vasbetonból és rengeteg sok üvegből áll. Az alapvető cél a tervezés során az volt, hogy egy olyan motiváló és kényelmes környezetet alkossanak, amelynek a középpontját maga az erdő jelenti. Ezt tökéletesen meg tudták valósítani, s ez már magában rendkívüli hatással van az ott dolgozók egészségére és mindennapi kedélyállapotára is. A tapasztalatok szerint ez rendkívül inspiráló, és a munkavégzésre is nagyon pozitívan hat.

Mind technikailag, mind pedig műszakilag is a fenntarthatóság jegyében folyt már a tervezés minden szakasza, de ez jellemezte az építési fázisokat is. Az eredmény pedig egy maximálisan energiatakarékos épület lett, amely alkalmazkodni képes a terület éghajlati viszonyaihoz, s azokat tökéletes módon ki is tudja használni. Ezt víztakarékos eljárásokkal, napelemekkel és sok-sok megújuló energiaforrást hasznosító megoldással érték el.

Égre nyíló kilátás

A rengeteg természetes fény az egész gyár területére bejut, így ezzel is nagyon sok világítási költséget meg lehet takarítani. A gyár teteje ugyanis üvegből van, a munkatársak így égre nyíló kilátás mellett dolgozhatnak. A hűtés-fűtés fűtött padlófödémfűtéssel és légkondicionálóval történik, amelynek hatására az energiafogyasztási számlák összegét más hagyományos, hasonló méretű üzemekhez képest körülbelül a felére tudták levinni. Elképzelheted, milyen sokat jelent ez a hatékonyság szempontjából!

Az ilyen és hasonló inspiráló cikkek rávilágítanak arra, hogy milyen fontos is a természet közelsége. Ha megteheted, érdemes a saját munkakörnyezetedet is hasonlóan alakítanod. Ha nem is egy erdő közepén, de sok természetes fénnyel, egyedi természetes elemmel és növényekkel te is próbálkozhatsz. A DODO kiváló partnered lesz ebben.

Ajánlatok