accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Győr-Moson-Sopron megye kincsei – Magyar Versailles, ezeréves apátság és barokk belváros

utazomajom /

Tudtátok, hogy Magyarország világörökségi helyszínei között kettő is Győr-Moson-Sopron megyéhez kötődik? Nem? Akkor most itt az alkalom, hogy közelebbről is megismerjük hazánk nyugati megyéjét. Pannonhalma, a Fertő tó és Győr legszebb látnivalói egy csokorban!

Győr-Moson-Sopron megyei látnivalók

Felsorolni is nehéz lenne azokat a helyeket, amelyeket kötelező megnézni, ha Győr-Moson-Sopron megyében jártok. Márpedig érdemes ellátogatni Magyarország északnyugati megyéjébe, amelynek székhelye csupán 120 km-re fekszik Budapesttől. A megye 3 legnagyobb városa, Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár külön-külön is megérnek egy-egy városnézős napot (vagy kettőt), de emellett a Szigetköz, a Hanság, a Rábaköz és a Fertő-táj is sok meglepetést tartogat.

Utazómajom-tipp: Hazánk felfedezése során ne hagyd otthon OTP SZÉP kártyádat sem! 

Sopron belvárosa

Fertő tó és a magyar Versailles

A Fertő táj és települései 2001-ben kerültek be az UNESCO Világörökségi helyszínei közé. Hatalmas elismerés ez még annak tudatában is, hogy e címen két ország osztozik. A Fertő tó nagyobb része ugyanis Ausztriában, kisebb része pedig Magyarországon terül el. A magyar oldalon tájházak (Fertőszéplak), gyógyfürdő (Hegykő), kőfejtő (Fertőrákos) található, de itt van Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma és számos őshonos magyar állatfajta otthona is.

Győr-Moson-Sopron megye kincsei
Fertőszéplak

Hazánk egyik legnépszerűbb látnivalója is csupán néhány kilométerre fekszik a Fertő tótól. A „magyar Versailles”-nak nevezett fertődi Esterházy-kastély mai formáját a 18. században nyerte el Esterházy Miklós elképzelései alapján. A díszterem, a lakosztályok és a kastély belső díszudvara napjainkban újra teljes pompájában tündököl, érdemes részt venni egy kastélytúrán és személyesen átélni a kor hangulatát.

Utazómajom-tipp: Aki nyáron érkezik, ne hagyja kis a kastély mögött elterülő Cziráky Margit Rózsakertet, ahol 8000 rózsatő illata és látványa varázsolja el a látogatókat.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

996-ban alapították, vagyis több mint 1000 éves múltra tekint vissza a Pannonhalmi Bencés Főapátság, amely szintén a megyében, Győrtől 23 km-re található. Az UNESCO Világörökség védelmét élvező apátság nem csak egy egyszerű monostor, hanem fontos kulturális, gazdasági és turisztikai központ is.

Győr-Moson-Sopron megye kincsei
Pannonhalmi Bencés Főapátság

A látványos épületegyüttes a közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel, bárki számára látogatható a bazilika és altemplom, a Porta Speciosa és kerengő, valamint a 400.000 kötetet őrző könyvtár. De ha már itt jártok, ne álljatok meg a főépületnél, hanem sétáljatok tovább az arborétum és gyógynövénykert felé (nyáron csak a levendula illatát kell követni), ejtsétek útba az apátsági pincészetet, a Boldog Mór-kilátót vagy Pannonhalma legújabb attrakcióját, a 80 méter hosszú lombkorona tanösvényt.

Tudtátok, hogy a Pannonhalmi Bencés Főapátságban akár OTP SZÉP kártyával is lehet fizetni? 

Utazómajom-tipp: A 14 méter magas sétány és a kilátó között található egy szelfipont. Itt lehet készíteni a legjobb szelfiket, háttérben a halat formázó lombkorona-ösvénnyel. Leteszteltük!

Győr barokk belvárosa

Bár nem tartozik az UNESCO-helyszínek közé, mégis kihagyhatatlan megálló Győr és annak barokk óvárosa. Győrt a folyók városának nevezik, hiszen 4 folyó, a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal is itt kanyarog. Ha vonattal vagy busszal érkeztek, az állomástól nincs messze a sétálóövezet, de autóval is egyszerű a parkolás valamelyik központi mélygarázsban. Innen már csak sétálni kell és néhány órán belül felfedezhetjük a barokk városrész legszebb látnivalóit. A városnézés kiindulópontja lehet a Széchenyi tér, amely a belváros szíve és számtalan rendezvény helyszíne is. Barokk épületeivel és palotáival, mediterrán hangulatával és kávézóival garantáltan megállásra készteti a turistákat.

Győrben is fizethetsz SZÉP-kártyával! Hogy hol? Mi ezeket a szállás- és programtippeket ajánljuk:

  • Ha trendi szállást keresel: RQ Boutique & Unique Hotel
  • Vizes élmények télen-nyáron: Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő
  • Állati program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: Xantus János Állatkert
  • Ha megéheznél a belvárosban: LAMAREDA Étterem és Bisztró
  • Étterem, nem csak színházrajongóknak: Komédiás Étterem

 

A pihenés után induljatok tovább valamelyik barokk házakkal tarkított sétálóutcán és előbb-utóbb egy újabb téren találjátok magatokat. Közben láthattok Frigyláda-szobrot, hatalmas Szódásüveg formájú csobogót Jedlik Ányos emlékére, a Dunakapu térről pedig megcsodálhatjátok a Dunán átívelő hidakat. Érdemes tovább sétálni a Püspökvár macskaköves utcáira, ahol a hatalmas székesegyház (benne Szent László hermája) mellett egy Árpád-kori templom maradványai is megtalálhatók.

Utazómajom-tipp: Kíváncsiak vagytok, milyen Győr a madarak szemével? Másszátok meg a Püspökvár-Toronykilátó lépcsőit és gyönyörködjetek a páratlan panorámában!

 


Ha elindultok felfedezni Győr-Moson-Sopron megye legszebb látnivalóit, ne felejtsétek magatokkal vinni az OTP SZÉP kártyákat sem! Használjátok éttermekben, szálláshelyeken vagy szabadidős programok esetén. 

Legyél TE is tagja az ország legnagyobb SZÉP-kártyás közösségének! Élvezd a kártya előnyeit, kapcsolódj ki és szerezz új élményeket országszerte 35 ezer elfogadóhelyen. További részletek itt: otpmindennap.hu/szepkartya/

(fotók: csodahelyek.hu)

A tartalom az OTP SZÉP kártya támogatásával készült.
Advertisement

Ajánlatok