accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tudod mennyi látványosság van a gyulai kolbász és pálinka hazájában? Készítsd a naptárad, itt nem fogsz ősszel sem unatkozni!

utazomajom /

Az Alföld legkedveltebb fürdővárosa, számos fesztivál otthona és a Dél-Alföld turisztikai központja, a Viharsarok kulináris központja Gyula. A gyönyörű közterekkel, szökőkutakkal és élővízcsatornával büszkélkedő település gazdag történelmi és építészeti látnivalókban, valamint számos szórakoztató programmal, fesztivállal, gasztronómiai élményekkel kedveskedik a látogatóknak az év szinte minden napján.

Sehol egy domb vagy hegy, a gyulai vár mégis érintetlen és ép maradt!

Gyula legismertebb látványossága a gótikus téglavár, amely Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt síkvidéki vára. A belvárosban, közvetlenül a Várfürdővel szemben található 600 éves építményt a város büszkeségeként kezelik és tartják karban. A gyulai várban hétfő kivételével minden nap két időpontban ingyenes tárlatvezetésen vehetünk részt, ahol bepillantást nyerhetünk, hogyan is éltek az emberek a várban, mi volt a védők sikerének titka, megismerhetjük az ostrom történetét, de önállóan is végigjárható a 24 kiállítóteremben az állandó kiállítás.

Szombatonként olyan garantált szórakoztató programokkal várnak, mint a működő kovácsműhely, solymászbemutató, vagy interaktív előadás a középkori fegyverekről.

A vár ad helyet nyaranta július eleje és augusztus közepe között a szabadtéri színháznak, ahol több műfajban is láthatóak előadások.

Minden évben július végén rendezik meg a nagysikerű Gyulai Végvári Napokat, amikor közel 200 hagyományőrző eleveníti fel az 1566-os ostromot és mutatja be Magyarország egyik leglátványosabb hadijátékát. Aki szereti a várjátékokat, semmiképp se hagyja ki jövőre!

Gyula, a fürdőváros

A gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található, ezáltal kellemes ősfás környezetben hódolhatnak a strandolók a fürdőzés szenvedélyének. Gyula méltán híres 2005 méterről feltörő gyógyvizéről, amely igazoltan jótékony hatású izom- és izületi panaszok, egyes nőgyógyászati betegségek, valamint műtétek utáni rehabilitációs kezelés esetén.

A termálvizek kedvelői különböző hőmérsékletű bel-és kültéri gyógymedencékben regenerálódhatnak, míg a kültéri strandon hullámmedence, csúszdás medence és gyerek víziparadicsom található. Idén megújult a látogatók egyik kedvenc termálvizes részlege, a dögönyözős medence. Új gépészetet, burkolatot és újratervezett masszázsrendszert kapott, ezáltal még nagyobb élménnyel várja a vendégeket.

Az  Aquapalota hatalmas beltéri komplexuma óriás csúszdákkal, fánkos csúszdával és többek között trambulin műugrással kecsegteti a bátrabbakat, vízi bárral kényezteti a felnőtteket és kalózos tematikájú gyerekrészleggel örvendezteti meg a legkisebbeket.

A Várfürdő wellnessrészlege, a Castello Wellness és szaunapark teljes ellazulást kínál. Három kültéri szaunaházában merülődézsák hűsítenek, kültéri pezsgőfürdőben lazíthatunk, valamint beltéri pihenőrészében infra-, és gőzkabint próbálhatunk ki.

Testközelből élhető át az Almásy-kastélyban a színfalak mögött zajló igazi élet!

Nem csupán Magyarországon, de Európában is egyedülálló a gyulai Almásy-kastély interaktív kiállítása, amelyből megtudhatjuk hogyan éltek a kastélyban az urak és úrnők, milyen élete volt az ott dolgozó személyzetnek, a cselédeknek és hogyan ünnepeltek. Mindezt a 21. századi technika segítségével teszik a gyerekek számára is élvezetessé és érthetővé.

A kastély pincéjében vagy a török toronyban lévő szabadulószobában is kipróbálhatjuk magunkat. A kertben található Kastély Kávézó önállóan, a kiállítástól függetlenül is látogatható, ahol impozáns környezetben kóstolhatunk a kávékülönlegességek közül, ehetünk egy finom süteményt, vagy akár ihatunk egy bátorító italt.

Múltidézés az emlékházakban

A Himnusz zeneszerzőjének szülői háza ma már a látogatók számára emlékházként üzemel és állandó kiállítással várja az érdeklődőket, ahol az iskola-lakóház kettősségével mutatják be Erkel Ferenc életét és munkásságát. Emellett meglátogathatjuk a Ladics Házat, ahol a 19. századi kisnemesi életetbe pillanthatunk be.

Ha szereted a gasztronómiai élményeket, vedd fel a térképedre a várost!

A legismertebb gyulai látványosságok mellett nem szabad elmennünk szó nélkül a viharsarokra jellemző gasztronómia mellett sem! A Hungarikumként jegyzett Gyulai kolbász a legismertebb “gyulaikum”. Aki pedig többet szeretne tudni a kolbász elterjedésének és gyártásának körülményeiről, az mindenképpen látogassa meg a Gyulai Kolbász Múzeumot. Jó magyar szokás szerint útba ejthető a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza is, ahol a 300 éves tradíciókkal rendelkező pálinkakészítés művészetébe tekinthetünk be, de a két helyi sörfőzdét is érdemes felkeresni, ha Gyulán járunk.

Az édesszájúaknak is tökéletes lehetőségeket kínál Gyula, ahol nem csak kávézók és cukrászdák, de bonbonkülönlegességeket készítő manufaktúra is található! A sütizés élménye mellett már csak a hírneve és a majd kétszázéves múltját idéző cukrászmúzeum miatt is érdemes meglátogatni az ország második legrégebbi cukrászdáját, a Százéves Cukrászdát. Az itt készült kézműves krémes a cukrászda igazi kuriózuma!

Éttermekből sincs hiány a belvárosban, ahol minőségi magyaros, gourmet ételeket vagy akár egy gyors és finom streetfoodot fogyaszthatunk.

Ha megtömtük a hasunkat, várnak az aktív programok!

Aki azt gondolta, hogy az Alföldön nincs elég látnivaló, az bizony nagyot téved! Gyula, illetve a Körösök völgye is kiváló élményeket tartogat! Bérelj bringát és miután a várost körbetekerted irány a pósteleki parkerdő, a szanazugi szabadstrand vagy a Fekete-Körös partján, Gyulától 5 km-re található Városerdő üdülőközpontja!

A Gyulát átszelő Élővíz-csatornán csónakban evezve, vagy vízibiciklin tekerve is megismerhető a város, amelyet önállóan is bejárhatunk, de érdekes történeteket tudhatunk meg, ha idegenvezetést választunk. Természetesen gyalogos vezetett túrák között szintúgy megtalálhatóak. A vár mellett található Csónakázó-tavon is nagy élmény hajókázni, ahol a gyerekek biztosan nem hagyják, hogy a kacsacsaládok éhesek maradjanak.

A város haladó gondolkodását tükrözi, hogy a település megimerésére a technikai újításokat és az emberek kíváncsiságát használták ki. Így született meg az a kiváló ötlet, hogy a ParaPoly által a várost különböző feladatok megoldásával, kalandosan járhatjuk be, ezáltal igazi élmény lesz Gyula felfedezése.

Ugyanilyen játékos és kalandos szórakozást kínál a gyerekes családoknak is, ha a Gyula (kul)túrát próbálják ki. Ekkor meseszerű térképekkel ismerhetők meg a nevezetességek, amelyeket a játékra való jelentkezést követően egy széfből kapnak meg.

Kényelmes hotelek a látnivalóktól karnyújtásnyira!

A természet- és kultúrakedvelők számára Gyula egy igazi gyöngyszem és bár a vár és a Várfürdő a leglátogatottabb attrakció a városban, mégis mind gasztronómiájával, mind széles programválasztékával maradandó élményt tud adni az ide látogatóknak. Ehhez a szállásadók maximálisan hozzájárulnak, hiszen szolgáltatásaik minőségével és a szálláshelyek kényelmével az ide látogatók elégedettségére törekszenek.

A város központi helyén, gyönyörű kilátással, természetközeli szemlélettel, vagy családbarát megoldásokkal, esetleg exkluzív szolgáltatásokkal rendelkező gyulai hoteleket mutatunk be a héten, amelyet dedikáltan a Gyulai Hotelek Hetének neveztünk el.

A még teljesebb gyulai élményért válts Visit Gyula Card-ot, amellyel számos kedvezményben részesülhetsz.

Nyereményjáték

Az elmúlt napokban az alábbi gyulai hoteleket mutattuk be:

  1. Hunguest Erkel Hotel ****, Gyula
  2. Aqua Hotel ***, Gyula
  3. Corvin Hotel ***, Gyula
  4. Komló Hotel ****, Gyula
  5. Wellness Hotel Gyula **** Superior
  6. Elizabeth Hotel ****, Gyula
  7. Hőforrás Hotel ***, Gyula
  8. Park Hotel Gyula ***

A mostani nyereményjáték kapcsán a fentiek közül* egy szabadon választott hotelbe nyerhetsz két éjszakás pihenést! Ehhez nem kell mást tenned, mint válaszolni az alábbi kérdésekre.

A nyereményjáték lezárult. A nyertes: Varga Attila, att***62@gmail.com Gratulálunk!

A bejegyzés a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. közreműködésével készült.

Ajánlatok