accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hányás kutyák esetében – ez okozhatja

utazomajom /

A kutyák hányásának az emberek megbetegedéséhez nagyon hasonló okai vannak: például az, hogy túlette magát, vagy épp túl gyorsan fogyasztotta el az elé rakott ételt. Ennél azonban sajnos komolyabb kiváltó okai is lehetnek, előrejelezhetnek például súlyos betegségeket, fertőzéseket, mérgezést, bélbetegséget, gyomorproblémákat, hormongondokat sok más egyéb, akut és krónikus betegség mellett.

Kiskutyáknál akár a szorongás is kiválthatja. A BioZoo.hu támogatásával az alábbi cikkben megnézzük, mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan kezelhető a kutya hányása.

A krónikus hányás jelei

Amennyiben a hányás krónikussá válik, azonnal ajánlott felkeresni az állatorvost. De mikor is tekinthető a hányás krónikusnak? Ha kedvencünk hányása kelletlen szagú vagy vért tartalmaz, ha a hányásra naponta akár 2-4 alkalommal is sor kerül, emellett a kutya bágyadt, levert, ki van száradva, puffadt, esetleg liheg, nyugtalan és lázas is.

Az orvosnál való látogatás során vérvételre, röntgenvizsgálatra és a székletminta ellenőrzésére is sor kerülhet. Ezekből már jó eséllyel megállapítható a pontos diagnózis. Emellett természetesen a doktor feltesz majd egy halom kérdést a kutya étkezési szokásaira és életvitelére vonatkozóan a gazdi számára, hiszen számos körülmény is iránymutatásul szolgálhat.

A kutya otthoni kezelése

Ha a kutyus hányása nem krónikus, csak egyszer került rá sor, akkor utána fogjuk böjtre és 4-8 óra elteltével is csak könnyű étellel, üres levessel kínáljuk. Ha nem fordul elő ismételt hányás, újabb 8 órát követően már szilárd táplálékot (főtt hús, főtt gabona) is magához vehet az állat.

A gyomor megnyugtatását emellett segítik a BioZoo.hu-nál elérhető gyógynövények kutyáknak. A macskamenta például hatékonyan csökkenti a hányást is kiváltó stresszt, az édeskömény ugyanígy. A gyömbér akkor megfelelő, ha a kutya rendszerint utazás közben hány. A bűzafű pedig a savasság csökkentését, ezáltal a háborgó pocak megnyugtatását szolgálja.

Ha a kutya gyomrában túl sok gyomorsav van jelen, kétszeri, kisebb adagban történő táplálással, minőségi ételek adagolásával tehetünk érte sokat. Fontos ugyanakkor figyelni arra is, hogy a kutyát a lehető legkevesebb stressz érje. Biztosítsunk számára szabad, nyugodt, tágas életteret és lehetőséget a szórakozásra, játékra, pihenésre is. Ha pedig hányt, ne feledkezzünk el a folyadékpótlásról sem! Fontos, hogy lassan és egyszerre csak kis adagokat igyon.

Láthatjuk, hogy a kutya hányásának hátterében egyszerű okok is állhatnak, ugyanakkor lehet rendkívül veszélyes is. Fontos a körültekintő megfigyelés, a minőségi koszttal való táplálás, a folyadékpótlás és az, hogy krónikus hányás esetén azonnal vigyük állatorvoshoz az ebet. Ebben az esetben megtörténik majd a hányást kiváltó okok feltárása, ami kiemelt jelentőségű a kutya egészsége érdekében.

Ajánlatok